english-flag
Search

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Χατζηθεοδοσίου,στην εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ” 

xatzitheodosiou_keee1

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ” 


Μπορεί το κλίμα στην αγορά να είναι γιορτινό, οι ανησυχίες, ωστόσο, και τα προβλήματα παραμένουν, γιατί αφήνουμε πίσω μας τη δεύτερη κατά σειρά πολύ δύσκολη χρονιά για την κοινωνία και την οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και υποδεχόμαστε το νέο έτος με σοβαρές αβεβαιότητες και προκλήσεις.

Δυστυχώς ο κορονοϊός είναι εδώ και όπως φαίνεται θα παραμείνει, με διαδοχικές μεταλλάξεις, που απαιτούν πρόσθετη θωράκιση για την αντιμετώπισή τους. Η επιστήμη μάς έχει προσφέρει το πολύτιμο δώρο του εμβολιασμού, το οποίο οφείλουμε όλοι να αξιοποιήσουμε γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τις ζωές μας αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Η φετινή εορταστική περίοδος μας βρίσκει ευτυχώς με την αγορά ανοιχτή. Ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος υπέστη βαρύτατο πλήγμα, λόγω των διαδοχικών lockdown και των περιορισμών που τέθηκαν (click away, click in shop) αλλά και συνεχίζουν να τίθενται, για τους ανεμβολίαστους αυτή τη φορά, ελπίζει σε αυξημένα έσοδα για να μπορέσει να καλύψει μέρος της τεράστιας ζημίας των τελευταίων δύο ετών.

Παραδοσιακά, την περίοδο των εορτών οι επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου πραγματοποιούν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου του, λόγω και της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων.

Το 2019 – προ κορονοϊού- ο τζίρος της συγκεκριμένης περιόδου ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πέρυσι η αγορά υπολειτούργησε με τα έσοδα από ηλεκτρονικές αγορές, click in shop και click away, να είναι σημαντικά μειωμένα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή, λαμβάνοντας ενίσχυση 534 ευρώ το μήνα.

Η Μελέτη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την ICAP, αποδεικνύει τις μεγάλες απώλειες για τον κλάδο το 2020. Συγκεκριμένα, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 κατέγραψε μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ ή 28% σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 αναμένεται πτώση τζίρου κατά 221,6 εκατ. ευρώ ή 2,9% συγκριτικά με το 2020.

Ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι το 2020 σημειώθηκε, επίσης, μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων του κλάδου στο 61,8% από 22,2% το 2019, με παράλληλη μείωση των κερδοφόρων σε 31,7% από 65,9% το 2019.

Την ίδια ώρα, η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου προκάλεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας Μελέτης, μείωση τζίρου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου ως προμηθευτές (π.χ διαχείριση ακίνητης περιουσίας (εκμισθώσεις), αποθηκεύσεις-logistics, χονδρικό εμπόριο κλπ).

Οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, σε ποσοστό 47,1%, θεωρούν, όπως προκύπτει από την έρευνα, ότι τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, είναι ανεπαρκή.

Η ρευστότητα αποτελεί το νούμερο ένα ζητούμενο. Για τον λόγο αυτό οι  εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, αλλά και των φορέων του κλάδου, έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων λιανεμπορίου με στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και συνολικά τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα και το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων.

Η πανδημία και η ακρίβεια θα μας ακολουθήσουν δυστυχώς και τη νέα χρονιά. Εμβολιασμός και μέτρα ανακούφισης από την Πολιτεία, θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, τον απολογισμό της επόμενης χρονιάς

Μετάβαση στο περιεχόμενο