english-flag
Search

Έκτακτο «δώρο Πάσχα» έως 300 ευρώ: Πότε θα δοθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οικονομική βοήθεια που φτάνει ως και τα 300 ευρώ – Το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε περίπου εκατομμύριο δικαιούχους και σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή έκτακτου επιδόματος για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα λέγοντας ότι η πληρωμή θα γίνει κοντά στο Πάσχα μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «πρέπει να πάμε να ασκήσουμε μια στοχευμένη πολιτική σε εκείνους που πράγματι διακινδυνεύουν την επιβίωσή τους» και συμπλήρωσε πως θα είναι «αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα». Ερωτηθείς για το αν η καταβολή του επιδόματος θα είναι εφάπαξ ή θα επαναληφθεί ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «έχουμε αφήσει κανέναν πίσω αυτά τα τρία χρόνια; θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Για το ύψος του έκτακτου επιδόματος , ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «θα είναι ένα ποσό που αντέχει ο προϋπολογισμός και που για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλό εισόδημα θα κάνει τη διαφορά». 

Δικαιούχοι

Τα βασικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος που θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά.

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, και για τα περιουσιακά στοιχεία που υποψιάζονται οι παλαιές αντικειμενικές αξιώσεις.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται μέσα στον Μάρτιο, καθώς ο στόχος είναι το επίδομα να δοθεί πριν από την Πάσχα, πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. 

«Επιταγή ακρίβειας»

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα νεότερα για την επιταγή ακρίβειας θα ανακοινωθούν «εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Δηλαδή μία έκτακτη ενίσχυση, μία επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Την «επιταγή ακρίβειας» εκτιμάται ότι θα την λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες. Προτεραιότητα θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο