english-flag
Search

Έρευνα ΕΒΕΘ: Μάστιγα για τις επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος

Το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων ήταν χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος «βραχνάς» για τις επιχειρήσεις το 2022, ενώ την ίδια στιγμή «αγκάθι» αποτελεί η συνεργασία τους με το τραπεζικό σύστημα.

Για το 2023 μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων προβλέπει ικανοποίηση των δανειακών του αναγκών με δυσμενέστερους όρους ως συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό τους αναμένει αύξηση των επισφαλειών και των πτωχεύσεων τους στον κλάδο τους.

Ακόμη, το λιανεμπόριο εμφανίζεται πλέον ως ο «μεγάλος ασθενής» της οικονομίας, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την πιεσμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ την ίδια στιγμή οι κατασκευές είχαν μία πολύ καλή χρονιά το 2022, σε σχέση με το 2021.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα διαδικτυακής έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε επιχειρήσεις-μέλη του σχετικά με την οικονομική αποτίμηση του 2022 και τις εκτιμήσεις τους για το 2023.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του 31ου Money Show 2023 στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 2022 – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023_2

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται μετά από μία περίοδο ασυνήθιστων αναταράξεων, όπως η πανδημία, αλλά και η τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια με την ενεργειακή κρίση.

Την ανάλυση και παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησε ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, η οποία διεξήγαγε την έρευνα.

Το δείγμα της έρευνας είναι 266 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ και η περίοδος υλοποίησης της είναι από τις 13-24 Ιανουαρίου 2023 (με την συμπλήρωση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων).

Ειδικότερα, στο πεδίο της αποτίμησης του 2022, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 42% (40% το αντίστοιχο ποσοστό του 2021) παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, μείωση αναφέρει το 33% (29% το 2021) και διατήρηση στα ίδια επίπεδα το 25% (30% το 2021). Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (άνω του ενός εκατ. Ευρώ κύκλου εργασιών) καταγράφουν και την σημαντικότερη ανοδική διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, ενώ οι μικρότερες (μέχρι 100 χιλ. Ευρώ κύκλο εργασιών) το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό.

Στις θέσεις εργασίας οι επιχειρήσεις το 2022 δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τις αναλογίες απασχόλησης, που έχουν, σε σχέση με το 2021 και κράτησαν στα ίδια επίπεδα και τις προσλήψεις, και τις αποχωρήσεις, αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού τους.

Στα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετώπισαν πέρσι οι επιχειρήσεις, αναμφισβήτητα το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων είναι ο “νικητής” με ποσοστό 72% και ακολουθεί το κόστος των πρώτων υλών – προϊόντων με 62%. Τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν καν ως αναφορά το 2021, όπου η ρευστότητα και οι φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις ήταν τα κύρια θέματα που τις απασχολούσαν.

Την «κατιούσα» παίρνουν οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα

Στις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα η έρευνα του ΕΒΕΘ έρχεται να αποτυπώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγοράς, καθώς το 52% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι οι πιο δυσαρεστημένες από το τραπεζικό σύστημα.

Για το 2023 οι επιχειρήσεις απαντούν σε ποσοστό 23% ότι θα είναι μία χειρότερη χρονιά (19% το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι), ενώ για το επόμενο τρίμηνο και για την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών το 45% διαβλέπει δυσμενέστερους όρους, που σημαίνει ότι οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα βαίνουν επιδεινούμενες.

Η ανησυχία σε ένα κομμάτι της αγοράς είναι διάχυτη και οι επιχειρήσεις τοποθετούνται σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι εκτιμούν σε ποσοστό 47% δυσμενέστερη κατάσταση με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων.

Εντυπωσιακό είναι τέλος και το εύρημα της έρευνας, που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να επισημαίνει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο