english-flag
Search

ΑΑΔΕ: Απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών και POS με την Εφορία

Στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 11 Μαρτίου τις τεχνικές προδιαγραφές.

Νέου τύπου ταμειακές μηχανές και POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που κόβουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις προβλέπει σχέδιο που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στόχος όπως τονίζεται είναι η διασύνδεση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και τερματικών POS, με σκοπό τη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή.

Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS), καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POSεκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την ένταξη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» που εντάθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης προκείμενου να χρηματοδοτηθεί με 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εφέτος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο