english-flag
Search

Ατομικές συντάξεις: Άνοιξε ο δρόμος για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP)

Άνοιξε ο δρόμος για ένα νέο εθελοντικό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους, ενώ το προϊόν θα προσφέρεται από ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ και θα διατίθεται συμπληρωματικά προς τα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Χάρη στο πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, όσοι και όσες αποταμιεύουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους θα επωφελούνται από μεγαλύτερο εύρος επιλογών, εντονότερο ανταγωνισμό, ενισχυμένη διαφάνεια και περισσότερη ευελιξία όσον αφορά την προσφορά προϊόντων.

Οι πάροχοι PEPP θα επωφεληθούν από την πραγματική ενιαία αγορά για το PEPP και από την απλουστευμένη διασυνοριακή διανομή, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα, το PEPP θα συμβάλει στη διοχέτευση των αποταμιεύσεων προς τις κεφαλαιαγορές και θα ωφελήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην ΕΕ.

Η κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, Επίτροπος αρμόδια για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: «Με αυτό το νέο πλαίσιο για ένα πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP), οι πολίτες θα έχουν περισσότερες επιλογές αποταμίευσης για τη συνταξιοδότησή τους, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν ισχυρή καταναλωτική προστασία. Το PEPP αποτελεί συμπλήρωμα των δημόσιων συντάξεων και καλύπτει τις ανάγκες της σημερινής νεότερης γενιάς, ενώ επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό και να λαμβάνουν μέτρα για το μέλλον. Από σήμερα, οι ατομικοί συνταξιοδοτικοί φορείς μπορούν να παρέχουν το PEPP σε ολόκληρη την ΕΕ με μία ενιαία καταχώριση. Κατευθύνοντας δε τις αποταμιεύσεις προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις, το PEPP θα συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ.»

Η πρόταση, την οποία υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2017, για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Ο κανονισμός PEPP συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 με σκοπό να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας εσωτερικής αγοράς για τις ατομικές συντάξεις, ενισχύοντας τις δυνατότητες των συνταξιοδοτικών φορέων όσον αφορά την παροχή ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων σε διασυνοριακό επίπεδο και παρέχοντας στους καταναλωτές μια ανταγωνιστική εναλλακτική λύση αποταμίευσης για τη συνταξιοδότησή τους.

Σχετικό δελτίο τύπου με περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο