english-flag
Search

ΒΕΠ – Δήλωση Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – «Ανάγκη  η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης – Μόνο μια Γη»

Άρθρο του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργου Παπαμανώλη – Ντόζα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος «Ανάγκη  η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης – Μόνο μία Γη».

«Σήμερα, Κυριακή 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τη μεγαλύτερη διεθνή ημέρα για το περιβάλλον, με θέμα «Μόνο μία Γη». Την ώρα, που ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και αντιμετωπίζουμε τις υψηλές τιμές  ενέργειας, το κλίμα της Γης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη δραματικές συνέπειες, σε όλους τους τομείς,  με τον πολλαπλασιασμό των κυμάτων καύσωνα, των ξηρασιών, των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε επίπεδο που ο πλανήτης μας δεν είχε βιώσει ποτέ στο παρελθόν.

Προϋπόθεση για  ένα καλύτερο περιβάλλον, είναι η πράσινη μετάβαση, η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η υλοποίηση του σχεδίου για μια Ευρώπη που θα είναι ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια, αλλά υποχρέωση και πράξεις. Ζητάμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για μια πράσινη, βιώσιμη ζωή, σε αρμονία με τη φύση. Ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά με ένα νέο μοντέλο πράσινης, κυκλικής, ψηφιακής και βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα  αναβαθμισμένο σύγχρονο επιχειρηματικό και φυσικό περιβάλλον.

Με το Ελλάδα 2.0, τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, το νέο αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη,   την  ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας,  με νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων  από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, με πράσινες  επενδύσεις, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την  προώθηση της ανακύκλωσης, την ηλεκτροκίνηση, την Κυκλική Οικονομία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε καθήκον, να παραδώσουμε στα παιδιά μας, ένα καλύτερο περιβάλλον.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, το πρώτο Επιμελητήριο με Πιστοποιητικό μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, αναλαμβάνει σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, με σκοπό την ενίσχυση  του μηνύματος της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας  της ελληνικής φύσης, και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο