english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Μέτρα τώρα, για να αποφύγουμε τις δραματικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

xatzitheodosiou_keee

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ” για το κύμα ανατιμήσεων.


«Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις οικονομικές επιπτώσεις της να συνεχίζουν να πλήττουν σοβαρά την επιχειρηματικότητα, το κύμα ακρίβειας που ολοένα και ‘‘φουντώνει’’ βάζει νέες ‘‘φωτιές’’ στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι ανατιμήσεις δεν θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση, και πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης.
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των αδύναμων νοικοκυριών, διπλασιάζοντας την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και διευρύνοντας τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, αντίστοιχη μέριμνα για την προστασία των επιχειρήσεων, το κόστος λειτουργίας των οποίων αυξάνεται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, την ίδια ώρα που οι τζίροι πλήττονται από τη μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος των νοικοκυριών, εξαιτίας της ακρίβειας.

Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει την ανάγκη ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, γεγονός που αναγνωρίζει και η Κομισιόν με τις πρόσφατες προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ζητώντας κρατική ενίσχυση για εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις.

Η ΚΕΕΕ έχει προτείνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, μη επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης, ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, καθώς και άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η επέλαση της ακρίβειας απαιτεί τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα, για να μη γίνουμε μάρτυρες δραματικών επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο