english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ”: Στοχευμένα μέτρα για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις

xatzitheodosiou_keee

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” (3/9/2021).


Λόγω μίας τραγικής συγκυρίας – αναφέρομαι στην απώλεια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μίχαλου- υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις και τελικά ανέλαβα την τιμητική αλλά και με πολλές ευθύνες θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Και μάλιστα σε μία στιγμή που η επιχειρηματικότητα δέχεται απανωτά πλήγματα. Δεν μας έφταναν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, με την ύφεση να απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ήρθαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στο επιχειρείν και γενικά στην οικονομία μας.

Πρώτο μέλημά μου ως νέος Πρόεδρος της ΚΕΕ η άμεση στήριξη των πυρόπληκτων. Πολλοί συνάνθρωποι μας –επιχειρηματίες, παραγωγοί, εργαζόμενοι- βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η πύρινη λαίλαπα εκτός από τη ζημιά που προκάλεσε στο περιβάλλον, έγινε η αιτία να μείνουν χωρίς απασχόληση, άρα και χωρίς εισόδημα, πάρα πολλοί πληγέντες. Το πρώτο μέτρο που λάβαμε ως Κεντρική Ένωση και που ανακοινώσαμε σε έκτακτη διευρυμένη συνέλευση στη Χαλκίδα πριν από λίγες ημέρες, ήταν η διάθεση του ποσού των 100.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις. Πέρα από το ουσιαστικό της ενίσχυσης, στοχεύσαμε και στην ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε να αυξηθεί η βοήθεια που θα καταλήξει στην πυρόπληκτη Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που υπέστησαν καταστροφές από τις φωτιές. Και πραγματικά αισθάνθηκα υπερήφανος όταν ενημερώθηκα ότι πολλά Επιμελητήρια της χώρας ενίσχυσαν με όποιον τρόπο μπόρεσαν τους πυρόπληκτους.

Πλέον απαιτούνται πιο στοχευμένα μέτρα από την Πολιτεία για την στήριξη τους. Κυρίως θα πρέπει να είναι μέτρα μακράς πνοής, 3-5 ετών, προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πληγέντες και να μην αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επισκέφθηκα τις πυρόπληκτες περιοχές και ενημερώθηκα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τώρα καταγράφουμε ως ΚΕΕ προβλήματα και αιτήματα πληγέντων, για τα οποία θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό. Οπότε εκτιμώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.

Εκτός όμως από το θέμα των πυρκαγιών, μας απασχολεί πολύ και η λειτουργία της αγοράς εν μέσω της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι φοβερά μεταδοτική, όπως τονίζουν και οι επιστήμονες, τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και μαζί με αυτά οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους και αυτοί που παλεύουν σε ΜΕΘ.

Κάνω έκκληση λοιπόν να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν. Μόνον έτσι θα προστατευθεί η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία μας. Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλα περιοριστικά μέτρα. Πιθανό νέο lockdown είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Όμως οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο και αν ληφθεί, φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την επιχειρηματικότητα και την οικονομία. Χρειάζεται λοιπόν σωστή διαχείριση και του θέματος που έχει προκύψει μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων αλλά και των μέτρων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντέξουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να μην οδηγηθούν σε «λουκέτα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο