english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Οριζόντια εφαρμογή των μέτρων, με ταυτόχρονη στήριξη των επιχειρήσεων

xatzitheodosiou

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (13/11/2021).


Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού επαναφέρει ένα κλίμα έντονης ανησυχίας στην κοινωνία και την οικονομία, που έχουν ματώσει τους τελευταίους 20 μήνες.

Μοναδική ασπίδα προστασίας και διέξοδος, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, είναι ο εμβολιασμός.

Μόνο αν επιτύχουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού θα μπορέσουμε να αισιοδοξούμε για την επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην κανονικότητα.

Δυστυχώς, ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, γεγονός που μας οδηγεί και πάλι σε στενωπό.

Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί εδώ και λίγες ημέρες για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στοχεύουν ουσιαστικά στην αύξηση των εμβολιασμών, μία προσπάθεια που μας βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο, οι περιορισμοί που τίθενται για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας- το 40% του πληθυσμού- έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων εμποδίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της εστίασης και του λιανεμπορίου.

Είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τους τζίρους των επιχειρήσεων αυτών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και το κόστος λειτουργίας τους, καθώς απαιτείται επιπλέον προσωπικό για τη διενέργεια των ελέγχων.

Δεν είναι, δε, λύση τα πολύ υψηλά πρόστιμα και η προβλεπόμενη αναστολή λειτουργίας, που ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε «λουκέτο». Έχει αποδειχθεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων τηρεί πιστά τα μέτρα προστασίας.

Στη σύσκεψη που είχαμε πριν από λίγες ημέρες με τον Πρωθυπουργό, θέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα και τονίσαμε την ανάγκη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την Πολιτεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, έχοντας μάλιστα μπροστά τους ένα «βουνό» οφειλών, το οποίο θα κληθούν από τις αρχές του έτους να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέσαμε, μεταξύ άλλων, το αίτημά μας για μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ευελπιστούμε ότι θα γίνει δεκτό, δίνοντας μία σημαντική «ανάσα».

Ζητούμε, επίσης την οριζόντια εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, καθώς ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Κολλάει παντού. Δεν χωρούν, λοιπόν, εξαιρέσεις, αν θέλουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την κοινωνία και την οικονομία. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί επιπλέον η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, που πλήττουν τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι αντοχές των οποίων έχουν εξανεμιστεί.

Η επιμελητηριακή και η επιχειρηματική κοινότητα τάσσονται, επομένως, ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού και των μέτρων ανακοπής της επικίνδυνης πορείας της πανδημίας, με ταυτόχρονη, ωστόσο, στήριξη των πολύπαθων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε τις ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο