english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες

hrima

Παρέμβαση της κυβέρνησης για να αναλάβουν οι τράπεζες την ευθύνη τους σε σχέση με τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας ζητεί μέσω δήλωσής του στην εφημερίδα “Deal News” ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου:

“Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος γιατί δεν μου το επιτρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τι έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια; Την αρνητική στάση των τραπεζών στο θέμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Όταν το 85% των επιχειρήσεων της χώρας αυτή την στιγμή δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτή η μάχη επιβίωσης που είναι σε εξέλιξη δίνεται χωρίς βασικά όπλα, όπως είναι η χρηματοδότηση.

Η επιμελητηριακή οικογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα προσδοκούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις. Όμως αν αυτές οι ενισχύσεις στηρίξουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αγνοηθούν οι μικρότερες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και για το επιχειρείν και για την οικονομία. Ο μοναδικός τρόπος να ανοίξει η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων είναι να πιέσει η κυβέρνηση τις τράπεζες –μην ξεχνάμε ότι έχουν ανακεφαλοποιηθεί τέσσερις φορές με τα χρήματα του ελληνικού λαού- έτσι ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φανούν συνεπείς στο θεσμικό τους ρόλο που είναι και η ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Άρα λοιπόν η κυβέρνηση είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Και με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και με την στάση που θα τηρήσει απέναντι στις τράπεζες.

Ως ΚΕΕΕ εμείς τονίζουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή. Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων της χώρας θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της οικονομίας μας, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα. Αν όμως δεν ληφθούν έγκαιρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αφεθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις στην τύχη τους, αυτό σημαίνει ότι καταδικάζονται σε αφανισμό, κάτι που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση και την κοινωνία”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο