english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα “θωράκισης” των επιχειρήσεων

xatzitheodosiou

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Deal News” (29/10/2021).


Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας διεθνώς, πλήττει, φυσικά, σε μεγάλο βαθμό, και τη χώρα μας. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα «ράλι» που δεν φαίνεται να ανακόπτεται σύντομα, γεγονός που επιβάλει τη λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού του σοβαρού αντίκτυπου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, απόδειξη των μεγάλων ανατιμήσεων είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ένα έτος, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 108,5%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9% και της βενζίνης κατά 18,1%.

Οι ανατιμήσεις είναι πλέον ορατές από εβδομάδα σε εβδομάδα, με τον χειμώνα που βρίσκεται πλέον μία «ανάσα» μακριά, να προβλέπεται ιδιαίτερα «βαρύς».

Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και της επιχειρηματικής κοινότητας τονίσαμε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, που αποτελεί το κυρίαρχο κόστος μίας επιχείρησης, θα επιβαρύνουν δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων, με την μετακύλισή του στους καταναλωτές να καθίσταται αναπόφευκτη.

Αν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, προστεθούν οι μεγάλες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, και τα ναύλα, καθώς και το μειωμένο  διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των καταναλωτών λόγω της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, είναι σαφές ότι χωρίς στήριξη οι επιχειρήσεις θα καταφύγουν αναγκαστικά στην αύξηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών τους για να μη βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο «λουκέτου».

Τα μέτρα που έχουν, μέχρι στιγμής, ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αφορούν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφήνοντας τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες απέναντι στη νέα αυτή απειλή, ενώ παραμένουν ανοιχτές οι πληγές των μνημονίων αλλά της πανδημίας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει προτείνει στοχευμένα μέτρα «θωράκισης» των επιχειρήσεων. Ειδικά για την ενέργεια, έχουμε ζητήσει να μην ισχύσει η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ποσό της αύξησης που θα έχουν οι τιμές των καυσίμων, καθώς και να επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος όχι μόνο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης αλλά και για αυτούς της μεσαίας, όπως και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές της υψηλής τάσης. Πρόκειται για επιχειρήσεις –όπως εργαστήρια, βιοτεχνίες και βιομηχανίες- που αν δεν τύχουν ενίσχυσης, τότε το μέλλον τους κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο.

Πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεν χωρούν επομένως άλλες καθυστερήσεις. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται προστασία και την χρειάζονται τώρα, πριν να είναι αργά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο