english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Η ΚΕΕΕ θα εφαρμόσει επάξια το ρόλο της ως σύμμαχος της επιχειρηματικότητας

xatzitheodosiou_keee1

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (5/9/2021).


Η άκρως τιμητική ομόφωνη εκλογή μου στη θέση του νέου Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας,  συνοδεύεται και από πολλές ευθύνες καθώς βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για το επιχειρείν, λόγω της πανδημίας αλλά και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.

Στόχος μου η περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της ΚΕΕΕ ως σύμμαχο της επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των επιμελητηρίων της χώρας, παράγοντες που θα συμβάλουν αποφασιστικά στη χάραξη νέων αναπτυξιακών δρόμων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Πρώτη μου ενέργεια και μετά από συναντήσεις που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ήταν η επίσκεψη μου στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να στείλω το μήνυμα ότι η ΚΕΕΕ θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου σε Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, σε εκδηλώσεις που έγιναν στα κατά τόπους επιμελητήρια, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, ανακοίνωσα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις πληγείσες επιχειρήσεις που αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Παράλληλα ενημερώθηκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες για να τα μεταφέρω στον πρωθυπουργό, ενώ ήδη συναντήθηκα με τον υπεύθυνο της ανασυγκρότησης της Εύβοιας, τον Σταύρο Μπένο. Για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πληγείσες περιοχές, απαιτούνται γενναία μέτρα μακράς πνοής. Αν δεν σκύψει τώρα η Πολιτεία πάνω από το πρόβλημα, τότε οι περισσότερες από τις πληγείσες επιχειρήσεις δεν θα ξανανοίξουν ενώ οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να αφήσουν τις εστίες τους, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος ερημοποίησης αυτών των περιοχών με ότι συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες και κατ΄επέκταση για την ελληνική οικονομία. Όπως υπάρχει και ο φόβος νέων καταστροφών το χειμώνα, αν δεν γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα εργαστεί σκληρά για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να ανακουφισθούν οι κάτοικοι.

Εκτός όμως από το μέτωπο των πυρκαγιών, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της πανδημίας. Ο κορονοϊός συνεχίζει να απειλεί και τη δημόσια υγεία και την επιχειρηματικότητα. Μοναδική λύση είναι η αύξηση των εμβολιασμών. Μόνο αν χτιστεί το τείχος ανοσίας δεν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα που θα προκαλέσουν ξανά αναστάτωση στην αγορά.

Ήδη, επιχειρήσεις και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκαλεί η αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Δεν αντέχουν άλλα. Και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, έχει φτάσει η στιγμή να συζητήσουμε το θέμα της διαγραφής μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία, ως ένα μέτρο που θα ενισχύσει την προσπάθεια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και θα τονώσει την αγορά. Όπως πρέπει να επανεξεταστεί η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν θέλουμε να μην κλείσουν επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο να κατευθυνθούν προς αυτές, περισσότερες ενισχύσεις.

Η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει ότι κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στοχευμένα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ώστε να μπουν οι βάσεις για μία καλύτερη μέρα στο επιχειρείν. Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο με τις επιχειρήσεις μας ενισχυμένες μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αν θέλουμε αυτή η χώρα να πάει μπροστά, πρέπει να θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες. Και μεταξύ αυτών είναι σίγουρα η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές. Και χωρίς ουσιαστικά μέτρα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο