english-flag
Search

Δηλώσεις προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου με αφορμή τους τελευταίους βανδαλισμούς που έγιναν στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, από ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών

mixalos_10112017

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή και τους τελευταίους βανδαλισμούς που έγιναν στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, από ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών, καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα τόσο για την αποτροπή νέων τέτοιου τύπου ενεργειών, καθώς και στην καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ «Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει για ακόμα μια φορά, την οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του, για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Η επιχειρηματική κοινότητα βάλλεται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους και από τις ζημιές και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία. Έχοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Είναι θεμελιώδης ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την τήρηση των νόμων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα: το δικαίωμα στη μετακίνηση, στην εργασία, στην περιουσία, στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι εμπρησμοί και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι βανδαλισμοί έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας. Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει. Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε μια χώρα όπου κοινοί καταστροφείς μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα;

Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο