english-flag
Search

Δ.Τ. Επενδυτικό φόρουμ Κύπρου Ελλάδας

kmixalos

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το Επενδυτικό Φόρουμ Κύπρου- Ελλάδας με θέμα «Επενδυτικά Ταμεία και Ναυτιλία – Συνεργασίες για το μέλλον μας» που διοργάνωσαν χθες το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων στους τομείς της Ναυτιλίας και των Επενδυτικών Ταμείων. Παράλληλα, υπήρξε μία αμφίδρομη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά και επισημάνθηκε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία υστέρηση της παρουσίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν περάσει στη φάση της ανάκαμψης, με τις οικονομίες τους να βελτιώνονται σταθερά.

Η οικονομία της Κύπρου καταγράφει θετική πορεία ήδη από το 2015, μέσα σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας. Όλοι σχεδόν οι τομείς ανακάμπτουν σταθερά, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, φθάνοντας το 3,9% του ΑΕΠ το 2018.

Η Ελλάδα, από την άλλη, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, δείχνει έτοιμη σήμερα να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Έχει διορθώσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος και – όπως αποτυπώνεται στη δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – επανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ειδικότερα στη διάρκεια του 2019 υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τη χρονιά που έρχεται. Μεταξύ αυτών, ήταν η πλήρης άρση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά και η ανακοίνωση μιας σειράς ευνοϊκών για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα φορολογικών μέτρων, όπως η μείωση των βασικών συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα, οι ρυθμίσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η ευνοϊκότερη φορολόγηση των παροχών προς τους εργαζόμενους κ.ά. Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, παρέχοντας ανάσα στις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Επίσης, είχαμε την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με ρυθμίσεις που βελτιώνουν αισθητά το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά, χωροταξικά και άλλα εμπόδια, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν θετικό κλίμα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, που είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης, με όχημα την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι υπάρχει ένα ευρύ και σημαντικό πεδίο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και Κύπρου.

Και σήμερα παρουσιάζονται δύο από τους τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετικές ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν διεθνώς ένα σημαντικό εναλλακτικό εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο διευκολύνει τη συλλογική επένδυση σε υποσχόμενες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το πλαίσιο, μάλιστα, που διέπει τη λειτουργία τους στην Κύπρο καθιστά αυτή τη μορφή επένδυσης ιδιαίτερα ελκυστική, παρέχοντας ευελιξία και παράλληλα αξιοπιστία κάτω από την επίβλεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται τόσο ο αριθμός των επενδυτικών εταιριών, όσο και η αξία των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού.

Σπουδαίες προοπτικές υπάρχουν και στον τομέα της ναυτιλίας, στον οποίο και οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρή παράδοση.

Η Κύπρος είναι σήμερα ένα ολοκληρωμένο, διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαχείριση πλοίων.

Διαθέτει οργανωμένες υποδομές, μεγάλο εύρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, ένα ισχυρό δυναμικό ναυτιλιακών εταιριών και βεβαίως έναν ισχυρό στόλο πλοίων, που είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, σε θέματα όπως η διαχείριση πλοίων, η ναυτιλιακή τεχνολογία, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η παροχή συναφών υπηρεσιών, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εξωστρεφούς αυτού κλάδου με αμοιβαία οφέλη για τις οικονομίες μας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες που συνδέονται με ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς. Μοιράζονται κοινή ιστορία και πολιτισμό, κοινές αξίες, αλλά και σπουδαία φυσικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.

Τώρα είναι η στιγμή να επενδύσουμε ακόμη πιο ενεργά στην από κοινού αξιοποίησή τους, με αιχμή το εξαιρετικό επιχειρηματικό δυναμικό που υπάρχει και στις δύο πλευρές.

Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό το σκοπό, ανοίγοντας το δρόμο για γόνιμες επαφές και συνεργασίες» είπε ο κ. Αγνιάδης.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής κ. Νίκος Πέππας, αναφερόμενος στις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η συνεργασία της ελληνικής και της κυπριακής περιφέρειας σε θέματα επενδύσεων και ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας. Επίσης, στο Φόρουμ μίλησε και ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδος κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. Κεντρικός ομιλητής του Φόρουμ ήταν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος περιέγραψε τις κινήσεις των εποπτικών αρχών για τη θέσπιση διαδικασιών και πλαισίου για την ανάπτυξη στην Κύπρο μια αγοράς επενδυτικών σχημάτων για την στήριξη της ναυτιλίας. Ενώ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Σχεδίων – CIFA κ. Ανδρέας Γιασεμίδης αναφέρθηκε στην Κύπρο, ως ελκυστικό προορισμό για τα Επενδυτικά Ταμεία.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν δυο ξεχωριστά πάνελ: ένα με θέμα τα Επενδυτικά Ταμεία, στο οποίο μίλησε ο κ. Ανδρέας Γιασεμίδης ως συνέταιρος της PWC Κύπρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ENTERPRISE GREECE κ. Γεώργιος Φιλιόπουλος, το Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Τρεππίδη, κ. Γιώργος Π. Νικολάου, και ένα με θέμα τη Ναυτιλία, στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Χάρης Χαμπάκης από την Eurobank Cyprus, o κ. Πέτρος Αχτύπης από την Prevention at Sea Ltd, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης από την XRTC Business Consultants και ο κ. Φάνης Ματσόπουλος από την Universal Carriers.

Μετάβαση στο περιεχόμενο