english-flag
Search

Δ.Τ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

κεε

Ο υπεύθυνος εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, εκπροσώπησε την ΚΕΕ στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων – ABC, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας την προηγούμενη εβδομάδα, με θέμα: «Διπλή εκπαίδευση: Ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών των Επιμελητηρίων – Συνεργασία των Επιμελητηρίων της ΑBC στον επιχειρηματικό τομέα».

Την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης κήρυξε η Υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, κα Anila Denaj.

Επισυνάπτεται η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη:

«Κυρίες και κύριοι

Θα ήθελα να μεταφέρω τα χαιρετισμούς του Προέδρου μας κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος για ανυπέρβλητους λόγους, δεν μπορούσε να συμμετέχει σήμερα σε αυτή τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων.

Καταρχάς, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την χώρα σας. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους Αλβανούς σε αυτή την τραγωδία. Ελληνική ομάδα διάσωσης, βοήθησε να σωθούν ζωές από τα ερείπια. Είμαστε μαζί σας για αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Στην Ελλάδα σήμερα, η οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης μετά από δέκα (10) συνεχή χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις τελευταίες παρεμβάσεις στις νομοθεσίες για τις επενδύσεις και τη φορολογία, είναι σημαντική. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλό τόσο από τους Έλληνες επιχειρηματίες που ζουν στην Ελλάδα όσο και από ξένους επενδυτές, ειδικά από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το νέο μοντέλο επενδύσεων και ανάπτυξης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ σημαντικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, όπως το οικονομικό κλίμα, εμπιστοσύνη των καταναλωτών, επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι κρίσιμος και απαραίτητος. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα Επιμελητήρια αγωνίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες και κατάφεραν πολλά.

Η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν επίσης μια ευκαιρία για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε αυτή την ευκαιρία.

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε στα μέλη μας είναι πολύ υψηλής ποιότητας και αναβαθμισμένη με τη χρήση όλων των ψηφιακών δυνατοτήτων μας. Επενδύσαμε στην Ψηφιοποίηση και συνεχίζουμε να επενδύουμε. Μειώσαμε την γραφειοκρατία και εξοικονομήσαμε χρόνο και κόστος.

Είμαστε υπερήφανοι που η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει μια ξεχωριστή παραπομπή στο One Stop Shop των Ελληνικών Επιμελητηρίων, το οποίο δημιουργεί μια επιχείρηση σε 8 λεπτά. Για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, την Ελλάδα είναι η πρώτη (1η) στην κατάταξη στην ΕΕ και η ενδέκατη (11η) στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία και τις εξειδικευμένες γνώσεις των Ελληνικών Επιμελητηρίων, που έχουν συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, όπως αντικατοπτρίζεται στις ετήσιες αξιολογήσεις και βαθμολογίες των διεθνών οργανισμών.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, τα Επιμελητήρια της χώρας συνεχίζουν να επενδύουν σε ψηφιακές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις μέλη τους. Ψηφιακή υπογραφή, ψηφιακή κατάρτιση δεξιοτήτων για στελέχη επιχειρήσεων και εργαζομένων, μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω ψηφιακών πιστοποιητικών και πολλών άλλων υπηρεσιών που αναπτύσσονται και υλοποιούνται.

Τα Ελληνικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχουν χρησιμοποιήσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα ως εργαλεία για πραγματικά ψηφιακά Επιμελητήρια.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελληνικών Επιμελητηρίων έχει αναλάβει και υλοποίησε, ως τελικό δικαιούχο, Έργα που αποτελούν μέρος του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40 εκατομμύριων ευρώ.

Ομοίως, πολλά Ελληνικά Επιμελητήρια εκμεταλλεύονται- μικρότερες δράσεις του ΕΣΠΑ και του ΕΚΤ που στοχεύουν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και δημιουργώντας καινοτόμες δομές στήριξης των επιχειρήσεων.

Αλλά ειδικά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, τα Επιμελητήρια μας έχουν κάνει τα περισσότερα από τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας της ΕΕ.

Στη νέα περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, όπου τέτοιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η 4η βιομηχανική επανάσταση, τα Επιμελητήρια είναι έτοιμα να καθορίσουν δράσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και να συμμετέχουν ενεργά στον προγραμματισμό μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, για τη νέα περίοδο προγραμματισμού, καθώς και σε κάθε άλλη πρόταση για την προώθηση της συνεργασίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, τα Βαλκανικά Επιμελητήρια καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Από την πλευρά μας, η Κεντρική Ένωση Ελληνικών Επιμελητηρίων θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Ελληνικά Επιμελητήρια και την επιχειρηματικότητα. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εξωστρέφεια και τη δικτύωση. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συνεργασία των Βαλκανικών Επιμελητηρίων ουσιαστικά, προωθώντας τη συνεργασία των χωρών με σεβασμό πάντα στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ο οποίος και ορίζει τις σχέσεις και την πρόοδο των λαών».

 

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στα Τίρανα, ο κ. Γεωργιάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την πρέσβειρα κα Σοφία Φιλιππίδου, τον Σύμβουλο ΟΕΥ Α’ κ. Σαράντη Μοσχόβη και τον Γραμματέα ΟΕΥ Α’ κ. Χρήστο Γρίμπα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο