english-flag
Search

Δ.Δημητρίου: Συνέντευξη τύπου για την οικονομία από το επιμελητήριο Ιωαννινων

Όπως καλά γνωρίζετε είναι παρά πολλές οι φορές που καλούμαστε όπως και σήμερα να ξανατονίσουμε τα αυτονόητα, ότι η οικονομία οδηγείται σε δύσκολα μονοπάτια και σε αχαρτογράφητα νερά.

Η Κυβέρνηση πράγματι έχει δυο χρόνια που με διάφορους τρόπους προσπάθησε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, ωστόσο ο τρόπος που το επέλεξε ήταν σχεδόν πάντα στην λάθος κατεύθυνση, οριζόντια χωρίς σχέδιο και χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια να έχουν αντληθεί χωρίς σε πολλές των περιπτώσεων να έχουν σταθεί ικανά να βοηθήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αυτό αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά και από την  έρευνα που έγινε από το ΕΕΑ και αποδεικνύει  ότι το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει αλλάξει δραματικά.

Μειώσεις σε κατανάλωση ενέργειας το 83.7% , στην αγορά καταναλωτικών αγαθών το  83.2% μεταξύ αυτών και βασικά αγαθά, μετακινήσεις με το αυτοκίνητο 66%, και 54.1% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια.

Αναφέρω αυτά μόνο για να αντιληφθείτε ότι από τον Μάιο του 2021  θέταμε τα ερωτήματα, προτείναμε λύσεις χωρίς κανένας από το κυβερνητικό επιτελείο να ακούει με αποτέλεσμα σήμερα να περιμένει η επιχειρηματικότητα ένα ακόμη pass.

Nα είμαστε ειλικρινείς, αυτές οι λογικές της κυβέρνησης δεν οδηγούν πουθενά, δεν οδηγούν σε σταθερότητα, δεν οδηγούν σε μια βιώσιμη λύση για τις μικρές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και για τις μεγαλύτερες που αντέχουν ακόμη λόγω των αποθεματικών τους αλλά και λόγω ακόμη της πρόσβασης τους στο τραπεζικό σύστημα που για όλους τους άλλους είναι πλέον άγνωστη λέξη.

Το ενεργειακό κόστος πνίγει τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση έχει βασικές και σοβαρές ευθύνες για τη μη λήψη έγκαιρων μέτρων πολύ πριν την κρίση του πολέμου.

Όλοι προφανώς  θέλουμε έναν υγιή  πλανήτη, ένα καθαρό περιβάλλον, χωρίς ορυκτά καύσιμα αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο δυστυχώς έπρεπε να έχουμε βάλει σε λειτουργία της λιγνιτικές μονάδες για να αποφύγουμε όλα όσα σήμερα βιώνουμε.

Προφανώς θα ήταν μια λύση προσωρινή μέχρι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όταν είσαι σε έναν τέτοιο πόλεμο χρησιμοποιείς όλα τα όπλα για να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άργησαν συστηματικά και αφού κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί σήκωσαν κυριολεκτικά τα χρήματα και των επιχειρήσεων.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση με υπερκέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας  αλλά και υπερέσοδα που οι πολίτες δημιούργησαν στην ίδια την οικονομία, να λειτουργεί με το σταγονόμετρο και μήνα το μήνα.

Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν και δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτόν τον σχεδιασμό, κάνουν προγραμματισμό, χαρακτηριστικό παράδειγμα  τα εμπορικά καταστήματα, έχουν ήδη παραγγείλει εμπορεύματα ακόμη και για τη Άνοιξη του 2023, πώς να επιβιώσουν, οι επιταγές δεν πληρώνονται με pass.

Πολλά από  τα project σας τα έχω ξαναπεί, δεν θα προχωρήσουν αφού φάκελοι κατατέθηκαν σε προγενέστερο χρόνο της κρίσης, δεν θα προχωρήσουν  λόγω της αύξησης των υλικών, ξυλείας, σιδήρου, αλουμινίου και άλλων.

Η μεταποίηση ξεχάστηκε, έπρεπε όπως είχαν ανακοινώσει να ανοίξουν τον Αναπτυξιακό από τον Μάιο, το ΕΣΠΑ το αναμένουμε τον Σεπτέμβρη και βλέπουμε, με δεδομένο ότι η ίδια συμμετοχή μιας επιχείρησης θα έχει φαγωθεί από την καθημερινότητα της επιβίωσης.

Έριξαν όλο το βάρος στα έσοδα του Τουρισμού που προφανώς και μας χρειάζονται αλλά και εκεί οι πληροφορίες από την επιχειρήσεις είναι  αρνητικές δεν υπάρχουν οι ανάλογοι τζίροι ούτε με το 2019, άλλο η αύξηση των τουριστών και άλλο ο δείκτης της κατανάλωσης τους.

Δεν είναι όλα ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, είναι και Τζουμέρκα και Ζαγόρι και Πωγώνι.

Είμαστε πάντα παρόντες και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα Επιμελητήρια και την ΚΕΕΕ, δεν είμαστε του μοναχικού δρόμου το σημειώνω ξανά και ξανά δεν επιθυμούμε να μείνει κανείς μόνος κανείς πίσω.

Η κυβέρνηση οφείλει να μας ακούσει δεν μπορεί μεσούσης της κρίσης να θεωρεί ότι μόνο αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αποδείχθηκε ήδη ότι χρειάζεται βοήθεια, είμαστε εδώ και μπορούμε να βγούμε από το τούνελ με τις λιγότερες απώλειες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο