english-flag
Search

Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του

Οι τοπικές αρχές της περιοχής έδωσαν το «παρών» στη γιορτή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Μια γιορτή που δεν είχε γίνει κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας και η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος, με την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες αλλά και με την ανησυχία μήπως οι επιπτώσεις των κρίσεων του προηγούμενου διαστήματος, αφήσουν πολλούς επιχειρηματίες πίσω.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μάξιμου ο οποίος προέτρεψε όλους σε συνεργασία, αφού όπως είπε, ούτε στον παράδεισο δεν είναι καλά για κανέναν μόνο του…

Εκτενή αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος στο κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων για το οποίο ζήτησε θερμά τη στήριξη των επιχειρηματιών και της επιμελητηριακής κοινότητας. Μίλησε συγκεκριμένα για τις δομές που προετοιμάζει να δημιουργήσει η Μητρόπολη στο χώρο δίπλα από το Γηροκομείο των Ζωσιμάδων.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωαννίνων, αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας. Οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης εξήραν την συνεισφορά του Επιμελητηρίου στο επιχειρείν και τη συνεργασία τους μαζί του. Η Μαρία Κεφάλα τόνισε μεταξύ άλλων πως στις πολυεπίπεδες κρίσεις που γνώρισε η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρήσεις μπόρεσαν και αντεπεξήλθαν με τη στήριξη της κυβέρνησης. Ο Σταύρος Καλογιάννης δεσμεύτηκε πως η συνεργασία του με το Επιμελητήριο και η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των δύο θα συνεχιστεί.

Τέλος, στη συνεργασία των δύο επιμελητηρίων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Τσίγκρος.

Απολογισμός και αιχμές

Ο Δημήτρης Δημητρίου πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με την ομιλία του πραγματοποίησε έναν απολογισμό της θητείας του, με το βλέμμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Μετά από 3 χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε εδώ, σημείωσε και ευχήθηκε “η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους εδώ και όλους μπροστά και κανέναν πίσω”.

Με την πανδημία αρχικά, η επιχειρηματικότητα χτυπήθηκε και ακολούθως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από τον ενεργειακό πόλεμο. Ο κ. Δημητρίου τόνισε πως το Μάιο του 2021 ο τότε πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αείμνηστος Κωνσταντίνος Μίχαλος είχε ενημερώσει την πολιτεία για μια σειρά αυξήσεων που έβλεπε πως έρχονταν και που μας επηρεάζουν σήμερα. “Αναρωτιέται κανείς για το σήμερα αν έπαιξαν ρόλο οι δύο παράμετροι ή η ενδεχομένως μια κάστα παγκόσμιων επιχειρηματιών που θέλησαν να μοιράσουν την πίτα πολύ νωρίτερα” σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Ακολούθως ανέφερε πως το Επιμελητηρίου Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ήταν εκεί όταν ο επιχειρηματικός κόσμος το χρειάστηκε, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των Περιφερειών, στη χρηματοδότηση από την πολιτεία για την αύξηση του ποσού κτλ. ωστόσο, χωρίς να είναι ευθύνη του Επιμελητηρίου επιχειρήσεις έμειναν εκτός χρηματοδοτήσεων.

Αναφέρθηκε στον απολογισμό της παρούσας διοίκησης που δημιουργεί όπως είπε, μια εικόνα που έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στα επιμελητηριακά δρώμενα και την επιβραβεύουν καθημερινά, μακριά από κομματικές μας ιδεολογικές αφετηρίες. “Για μιας δεν υπήρχαν επιχειρηματίες της μίας ή της άλλης πλευράς” τόνισε.

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γρηγόρης Γκίκας επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχήθηκε στους συναδέλφους του και τους κάλεσε να ατενίσουν το 2023 με αισιοδοξία γιατί ήταν χρόνια δύσκολα αυτά που πέρασαν. “Δεν είναι ακριβώς έτσι” σχολίασε για τον απολογισμό του προέδρου, ωστόσο αναγνώρισε πως δεν ενδείκνυται η μέρα για αντιπολίτευση.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο