english-flag
Search

Εκπροσώπηση της ΚΕΕΕ σε εκδήλωση στη Γενεύη για την οικογένεια Spierer

Μετά από πρόσκληση του γενικού πρόξενου της Ελλάδος στη Γενεύη, κ. Αλέξανδρου Γεννηματά, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετείχε με τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων &  Εξωστρέφειας, κ. Στέφανο Γεωργιάδη, στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της οικογένειας Spierer υπό τον τίτλο «Les SPIERER: ένα άγνωστο κεφάλαιο του φιλελληνισμού της Γενεύης». Η οικογένεια Spierer έσωσε χιλιάδες Έλληνες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922 στην Σμύρνη, ενώ αντίστοιχα στήριξε ανθρωπιστικά και οικονομικά τον ελληνικό πληθυσμό της Δράμας και της Καβάλας, κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής της περιόδου 1916-1918.

 

Οι φιλέλληνες επιχειρηματίες Spierer επένδυσαν στην Ελλάδα, τη Σμύρνη, τη Σαμσούντα και αλλού, κατασκευάζοντας εργοστάσια, αποθήκες και καταστήματα καπνού. Σύμφωνα με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, το επιχειρηματικό πνεύμα, η καινοτομία της εποχής αλλά και η κοινωνική ευθύνη αποτέλεσαν χαρακτηριστικά της δράσης τους.

 

Η τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Palais Eynard – ο χώρος επελέγη συμβολικά καθώς αποτέλεσε την κατοικία των πιο διάσημων Ελβετών Φιλελλήνων- είχε σκοπό να διαδώσει αυτή την αξιοθαύμαστη ιστορία στη Γενεύη, την πόλη των Spiererers αλλά και το ιστορικό λίκνο του φιλελληνισμού. Η στενή σύνδεση Γενεύης και Ελλάδας με δεσμούς αληθινής φιλίας, άλλωστε,  χρονολογείται περισσότερο από δύο αιώνες.

Η βράβευση των αδελφών Spierer (Emile, Daniel & Charles), εγγονών των Charles, Herman, Leon & Emile, έγινε από τον πρόξενο της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Γεννηματά, σε συνεργασία με τον Δήμο της Γενεύης, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, όπως του πρέσβη της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, της εκπροσώπου της Ελβετικής Κυβέρνησης του Καντονιού της Γενεύης, πολλών μελών της Eλληνικής κοινότητας και Ελβετών φιλελλήνων της Γενεύης, των εκπροσώπων της ισραηλιτικής κοινότητας, του εφημέριου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γενεύης της Μητροπόλεως Ελβετίας και πλήθους κόσμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η βράβευση στη Γενεύη από το Ελληνικό Προξενείο γίνεται σε συνέχεια της βράβευσης στη Δράμα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Επιμελητήριο Δράμας, κατά την περασμένη χρονιά. Η έρευνα και ανάδειξη της κρυμμένης -επί πολλά έτη- ιστορίας των επιχειρηματιών φιλελλήνων αδελφών Spierer, έγινε από την ιστορικό και φιλόλογο, κ. Δήμητρα Χατζηδημητρίου, η οποία συνεργάστηκε με τους απογόνους Spierer.

 

Ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόξενο, κ. Αλέξανδρο Γεννηματά, και αφού  εξέφρασε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Μασούτη, έθεσε την πρόταση για διερεύνηση κοινών δράσεων προώθησης των συνεργασιών και των Ελληνικών προϊόντων, σε συνεργασία με το Προξενείο και την Ελληνική κοινότητα της Γενεύης. Ακόμα, ο κ. Γεωργιάδης είχε την τιμή και την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρέσβη, κ. Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, και με τα εκλεκτά μέλη της επιχειρηματικότητας της Ελληνικής κοινότητας. Ο πρόξενος, κ. Γεννηματάς, αποδεχόμενος την πρόταση για περαιτέρω συνεργασία, συνεχάρη τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και την ΚΕΕΕ, για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της ξεχωριστής αυτής ιστορίας επιχειρηματικότητας και φιλελληνισμού.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο