english-flag
Search

Επίλογος της διαδρομής του Μιχ. Ζορπίδη στο ΕΕΘ

Σε ένα εορταστικό δείπνο για το νέο έτος που παρέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο πρόεδρός του Μιχάλης Ζορπίδης, έβαλε τον επίλογο της πορείας του σ’ αυτό, με μια απολογιστική, συγκινητική ομιλία. Φέτος ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΕΕΘ θα είναι για τελευταία χρονιά στο τιμόνι του μετά από 17 συναπτά έτη, καθώς δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023.  Ο ίδιος έχει κάνει ξεκάθαρο πως το γεγονός ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δεν σημαίνει πως θα σταματήσει να στηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και τους επαγγελματίες. «Δεν πηγαίνω σπίτι μου, παραμένω ενεργός στα κοινά, όπως ήμουν πάντα».
Ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Ζορπίδης  είχε αναφερθεί στο πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει το ΕΕΘ, με την βοήθεια όλων των μελών της διοίκησης και των εργαζομένων. «Όλο αυτό το διάστημα της προεδρίας μου θεωρώ πως ως διοίκηση κάναμε πολλά και πάντα στηρίζαμε την αγορά και την πόλη. Προσωπικά, δεν είχα ποτέ πρόβλημα ούτε να συγκρουστώ, ούτε να συμφωνήσω για το συμφέρον του επαγγελματία» είχε δηλώσει.

Η αίθουσα που έγινε το δείπνο σείστηκε από τα χειροκροτήματα όταν παρουσιάστηκε ένα 12λεπτο βίντεο-αφιέρωμα στην πολυετή προεδρία του Μιχάλη Ζορπίδη ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήραν επαγγελματίες που συμμετείχαν στη διοίκηση του ΕΕΘ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μαχητικότητά του και σε όσα κατάφερε να πετύχει για το καλό της πόλης και των επαγγελματιών.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ζορπίδης ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετέχει στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές και τόνισε: «Δεν φανταζόμουν ποτέ το 2007, στην πρώτη κοπή βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε με εμένα ως πρόεδρο του Επιμελητηρίου, πως θα έφτανε το 2023 και πάλι θα ήμουν παρών στο ετήσιο δείπνο ως πρόεδρος».

Ευχαρίστησε όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια τού έδειξαν εμπιστοσύνη και προχώρησε σε έναν απολογισμό του έργου του ΕΕΘ. «Όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε με πολύ σωστή διαχείριση να καταστήσουμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ως ένα από τα πιο εύπορα Επιμελητήρια της χώρας. Θυμίζω πως όταν ανέλαβα για πρώτη φορά πρόεδρος το ταμειακό αποθεματικό του Επιμελητηρίου ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, παρά το κούρεμα των 4 εκατ. το 2012, το επιμελητήριο έχει απόθεμα σχεδόν 10 εκατ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε ότι «βρήκαμε τρόπους για να ξεπεράσουμε ακόμη και τις δυνατότητες μας, όταν και όπου μας χρειάστηκε η πόλη».

Και πρόσθεσε: «Ενδεικτικά θέλω να θυμίσω τη μεγάλη δωρεά 100.000 ευρώ στο ΑΧΕΠΑ ώστε να δημιουργηθεί πτέρυγα Covid. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη βοήθειά μας σε δήμους και φορείς. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε δώσει στον δήμο Θεσσαλονίκης 195.000 ευρώ για δράσεις με στόχο την στήριξη της αγοράς. Είμαστε κοντά στη ΔΕΘ – HELEXPO. Μισθώνουμε ολόκληρο περίπτερο κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διεθνούς Εκθέσεως, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και τα μέλη μας καθώς επιδοτούμε τη συμμετοχή τους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στο 100%».

Άσκησε όμως και κριτική σε κυβερνήσεις που όπως είπε δεν ήταν πάντα κοντά στους επαγγελματίες και τα επιμελητήρια. «Ποτέ δεν σκέφτηκα με όρους μικροπολιτικούς, παρά μόνο έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό για την υπηρεσία, τους επαγγελματίες, τη χώρα μου και τη συνείδησή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κυρίες και κύριοι οι επαγγελματίες χρειάζονται μια κυβέρνηση σύμμαχο. Χρειάζονται ρευστότητα, αύξηση εσόδων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών θυμίζοντας ότι το ΕΕΘ συμμετείχε στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κι ότι είχε απαντήσει αρνητικά στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν κάλεσε το Επιμελητήριο να τον συνοδεύσει σε επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι «εκ των πραγμάτων η μέρα έχει φόρτιση, ειδικά για όλους εμάς που ξέρουμε τι σημαίνει Μιχάλης Ζορπίδης». Ανέφερε ότι «έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει το καλύτερο για τον κλάδο του ακόμα και μέσα σε όλες τις κρίσεις που βίωσε η χώρα» κι ότι για τα «συμφέροντα των επαγγελματιών δεν δίστασε να συγκρουστεί και να είναι μαχητικός».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 17 χρόνια ενός ανθρώπου που έδωσε την ψυχή του στο ΕΕΘ» ευχαριστώντας τον για όσα έχει καταφέρει. «Χάρις στον Μιχάλη το ΕΕΘ κατάφερε να ισχυροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια» τόνισε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «είμαστε στη γιορτή του Μιχάλη Ζορπίδη και για όλους εμάς είσαι συνοδοιπόρος στην πόλη, στις φιλανθρωπίες, στον αθλητισμό». Είπε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξαιρετική συνεργασία με το ΕΕΘ που χρηματοδοτεί κάθε χρόνο τον στολισμό και εκδηλώσεις που γίνονται στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Για τον κ. Ζορπίδη και την πορεία του μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Αμπελόκηπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, που εξήραν την πορεία του και όσα προσέφερε, όχι μόνο στο ΕΕΘ αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.

Στο δείπνο παρέστη και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων, Γιάννης Μασούτης.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο