english-flag
Search

Επιμελητήριο Ρεθύμνης: Υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα του Πρωτογενούς Τομέα

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, συζήτησε τη Δευτέρα 12 Απριλίου σε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και τους εκπροσώπους των αγροτών στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε μια μακρά συζήτηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, Δημάρχους της Π.Ε. Ρεθύμνου και των φορέων του Πρωτογενούς Τομέα στο Ρέθυμνο. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του επιμελητηρίου Ρεθύμνου με την συμμετοχή του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσώπησαν τα Μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου:

Μανώλης Ψαρουδάκης Αντιπρόεδρος, Ευαγγελος Μανιουδάκης, Γενικός Γραμματέας και Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, ο οποίος υπέβαλε το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης προς τον υπουργό.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το υπόμνημα με τις προτάσεις του Επιμελητήριου Ρεθύμνης για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής: 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την ευτυχή συγκυρία της επίσκεψης σας στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις μας, σχετικές με μια σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, τα οποία θεωρούμε σημαντικά. Κατ’ αρχήν θεωρούμε ως θετική πρωτοβουλία την εισαγωγή της 1368/01-04-2022 Κ.Υ.Α. όπου προβλέπεται η υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων σε σειρά προϊόντων όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και ορισμένα είδη τροφίμων, από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία θα συμβάλει στην αποτύπωση  των δεδομένων ως προς την επάρκεια μας και την αποφυγή αισχροκέρδειας από όσους τυχόν επικαλεστούν φανταστικές ελλείψεις, παρά το κατ’ ανάγκην μεταβαλλόμενο δυναμικό των δεδομένων αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε προφανές το ότι  για την διασφάλιση της ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα   και, πρωτίστως  την  κατά το δυνατόν διατροφική ασφάλεια της Χώρας μας θα απαιτηθεί επιπλέον ένα σύνθετο όσο και επιτακτικό πλέγμα δράσεων.

Ειδικότερα:

 Η αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη χώρα μας, με τρόπο που θα απαντά στην αντίστοιχη πρόκληση της διατροφικής μας επάρκειας είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ και επ’ αυτού σας καλούμε, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και τους  Κοινωνικούς Εταίρους και την Αυτοδιοίκηση, για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας. Η συναφής χρηματοδότηση της θα μπορούσε να προέλθει  μέσα από την αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων, πιθανά και με ανακατεύθυνση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την παροχή των απαιτούμενων κινήτρων προς τους αγρότες μας για τον σκοπό αυτόν. Είναι σημαντική επίσης η αναστολή των όποιων μέτρων ενθάρρυνσης της αγρανάπαυσης παραγωγικών εδαφών και αντίστροφα η παροχή κινήτρων για την επιστροφή τους στην αγροτική παραγωγή.

   Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, η στήριξη και περεταίρω ενθάρρυνση  των εμπλεκομένων με τις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών,  η πάταξη της όποιας αισχροκέρδειας σε αγροτικά εφόδια και τρόφιμα και ο μεσο- μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του Πρωτογενούς Τομέα μέσα από ένα στρατηγικό, συναινετικό  σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι μία αναγκαιότητα την οποία πρωτίστως εσείς, συμμερίζεστε. Μια και επισκέπτεστε μια κατά βάση ελαιοπαραγωγική Περιφερειακή Ενότητα κύριε Υπουργέ,  θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε εδώ, ότι οι απώλειες που δέχθηκε ο κλάδος της ελαιοκομίας μέσω της προηγούμενης ΚΑΠ , θα πρέπει να αντισταθμιστούν από τις πολιτικές της  Νέας ΚΑΠ.

Φάνηκε εξ άλλου με αφορμή την υγειονομική κρίση, το λανθασμένο της συντριπτικής εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό και φάνηκε επίσης η αναγκαιότητα για εξισορρόπηση μεταξύ όλων των τομέων της Οικονομίας μας, δηλαδή η ανάγκη ενίσχυσης του Πρωτογενούς και του Δευτερογενούς μας τομέα.

 Θεωρούμε ακόμη σημαντική την συνδρομή των υπηρεσιών και του Υπουργείου σας ως προς το θέμα των τυχόν ελληνοποίησεων των αμνοεριφίων, όπως άλλωστε έπραξε και κατά τα προηγούμενα χρόνια, για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων,  μιας και πλησιάζουμε στο Πάσχα.

 Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης υποστηρίζει τη θέση ότι, με δεδομένο το πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με την παραγωγή προϊόντων στονΠρωτογενή Τομέα, θα πρέπει να συνδράμετε για την κατά το δυνατόν επιτάχυνση της διαδικασίας της  επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση  στους κατά επάγγελμα αγρότες, την επιδότηση για τα καύσιμα το τρίμηνο (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) , όσο και την  αύξηση των κονδυλίων σε έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, λόγω της δριμύτητας του φετινού χειμώνα ως προς τις ζημίες στο φυτικό και επίσης στο ζωικό κεφάλαιο. Εκτιμούμε πως πρέπει να εξαντληθούν τα αντίστοιχα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να δοθεί η μέγιστη δυνατή ενίσχυση όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό ισχύει και για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους αγρότες.  Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας,  είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον ανοίγει εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα για την αίτηση επιδότησης καυσίμων, μέσω ειδικής εφαρμογής του gov.gr

 Επιπρόσθετα των παραπάνω, και για την άμεση ανακούφιση των πολλαπλά πληττόμενων κτηνοτρόφων μας, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη εκταμίευσης της σχετικής ενίσχυσης του ΥπΑΑΤ – ως αντιστάθμισμα της ανοδικής πορείας τιμών των ζωοτροφών, προς τους δικαιούχους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ει δυνατόν πριν από το Πάσχα. Δεν χρειάζεται πιστεύουμε να επεκταθούμε εν πολλοίς στο τεράστιο άλμα των συντελεστών του κόστους παραγωγής της Ελληνικής κτηνοτροφίας, όπου μόνον οι ζωοτροφές και η ενέργεια φτάνουν το 80% του  συνόλου, με αυξητικές τάσεις.

 Μετά την  υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων στο Αμάρι, στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα του τομέα των
αιγοπροβάτων, θεωρούμε ότι  οι σχετικές χρηματοδοτήσεις για την διασφάλιση της υλοποίησης του τόσο σημαντικού αυτού έργου θα πρέπει να διασφαλιστούν.  Μέσα από το επιστημονικό, και εκπαιδευτικό  έργο που πρόκειται να παραχθεί στη Σχολή Ασωμάτων θα αναδειχθεί ο θεμελιώδης, τριπλός της ρόλος για την:

α. Διατήρηση και αναβάθμιση του ερευνητικού χαρακτήρα της Σχολής
β. Λειτουργία της  ως κέντρου γενετικής βελτίωσης των τοπικών φυλών αιγών και προβάτων
γ.  Λειτουργία της ως εκπαιδευτικού κέντρου για τους κτηνοτρόφους ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας.  Συμπερασματικά με τη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων  προστίθεται ένας σημαντικός κρίκος στην έρευνα και ανάπτυξη  του Πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη.

  Ζητάμε επίσης να υπάρξει σύντομη αποδέσμευση από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες των διαθέσιμων πόρων για το πρόγραμμα της αγροτικής οδοποιίας  της  Δράσης 4.3.4.  προς τους δικαιούχους των σχετικών προτάσεων, που είναι οι Δήμοι της Χώρας. Με τις πιστώσεις της εν λόγω πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, και υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, κάτι που έχει ιδιαίτερα ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές είναι απόλυτα απαραίτητες για την ουσιαστική στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού.

 Σχετικά με το μείζον ζήτημα της σοβαρής υστέρησης του Ρεθύμνου σε παραγωγικές υποδομές στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα, θα πρέπει να αναφερθεί εδώ η προτεραιότητα την οποία ως Επιμελητήριο Ρεθύμνης δίνουμε στην αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών, μέσω της υλοποίησης έργων σημαντικής επέκτασης των αρδευτικών δικτύων παροχής ύδατος, δικτύων που θα είναι σε θέση να καλύψουν τόσο τις αυξανόμενες ανάγκες σε καλλιεργούμενα εδάφη, όσο και τη σημαντική εξοικονόμηση σε ενέργεια, μέσω της μείωσης αντίστοιχα των αναγκών κατασκευής και  χρήσης αρδευτικών γεωτρήσεων.

Τέλος, θεωρούμε ότι θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να εκπονηθεί ένα Περιφερειακό Σχέδιο ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, συμπληρωματικό ως προς τις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης -το οποίο βασίζεται σε:

Α. στην ανάπτυξη της  πράσινης επιχειρηματικότητα του Πρωτογενούς, που αποσπά παγκοσμίως αυξανόμενα μερίδια αγοράς, δηλαδή την επιχειρηματικότητα που λειτουργεί με σεβασμό ως προς το περιβάλλον, αξιοποιώντας την αναγνωρισμένη ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων την πράσινη και ανανεώσιμη ενέργεια, την ορθολογική διαχείριση που αφορά στα απορρίμματα κ.α.

Β. στην διασύνδεση των τοπικών προϊόντων και του τουριστικού τομέα της Χώρας με στόχο αφενός την υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων που σήμερα απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών και αφετέρου την ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής μας παραγωγής και την αποτελεσματική προβολή και τοποθέτηση τους. Επ’  αυτού σας ενημερώνουμε για τη φετινή διοργάνωση, μετά από δύο χρόνια απουσίας, της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής» ενός επιτυχημένου θεσμού για ολόκληρη την Κρήτη, που προωθεί την τοπική κουλτούρα και τα προϊόντα του νησιού, επανέρχεται δυναμικά φέτος. Η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, του Δήμου Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και πραγματοποιείται το διάστημα 1 – 7 Ιουλίου. Θα ήταν μεγάλη τιμή και Χαρά μας να αποδεχθείτε την πρόσκληση μας και να την επισκεφθείτε.

Με την απόλυτη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο σας, αλλά και εσείς προσωπικά, θα επιληφθείτε των απαραίτητων ενεργειών για την προώθηση και υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων μας, σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο.

Ο Πρόεδρος
Γεωργ. Γιακουμάκης

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού άκουσε το σύνολο των προβλημάτων που ετέθησαν και είχαν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, τις
επιδοτήσεις, την γραφειοκρατία, τους δασικούς χάρτες, το μεταφορικό ισοδύναμο την φορολογία και σειρά εξειδικευμένων ζητημάτων, τόνισε, ότι: «Όλη η Ελληνική κοινωνία βιώνει μια δύσκολη συγκυρία. Βεβαίως κάποιες επαγγελματικές ομάδες όπως ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι, ίσως είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από όλους, καθώς το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ και οι κτηνοτρόφοι είναι συνδεδεμένοι και με το ζωικό τους κεφάλαιο, έχουν μεγάλη αγωνία να επιβιώσει το βιος τους. Κατανοούμε αυτή την αγωνία. Για αυτό άλλωστε ειδικά για τους κτηνοτρόφους – πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει η χώρα – έχει δοθεί μια μεγαλύτερη προσοχή και ενίσχυση από ό,τι σε άλλους κλάδους. Θα συνεχίσουμε να το
πράττουμε αυτό και δημιουργούμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και να παράξουν. Μην ξεχνάτε φαινόμενα όπως αυτό των ελληνοποιήσεων, που έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Έχουν ανέβει από πέρσι οι τιμές πώλησης του γάλακτος αν και φέτος αυτό δεν αποτυπώνεται λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής. Οι τελευταίοι μήνες είναι που δημιουργούν τα πολλά προβλήματα αν και είχαν διαμορφωθεί συνθήκες ανάπτυξης ουσιαστικού εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους μας. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε, κατανοώντας το δίκαιο των αιτημάτων τους.»

Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για το πρόγραμμα νέων αγροτών, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Στην Περιφέρεια Κρήτης έγιναν οι περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα νέων αγροτών, το οποίο τρέχει και είναι ύψους 490 εκατομμυρίων. Είναι περίπου 2.600 νέοι της Κρήτης, οι οποίοι έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα. Βλέποντας αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει περίπου 35 με 40 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο και  βλέποντας συνολικά στην χώρα την ανάγκη την οποία υπήρξε, θα αυξήσουμε το ποσό αυτό, θα υπερδεσμεύσουμε άλλα 100 εκατομμύρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ένα απόθεμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από μη απορροφημένες πιστώσεις σε άλλες περιφέρειες θα υπάρξει μια καινούρια κατανομή, στην οποία η Κρήτη, λόγω του μεγέθους των αιτήσεων, θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ ακόμη. Με αυτά τα 28 εκατομμύρια ευρώ και τα 37 που έχουν ήδη εγκριθεί για την Κρήτη θα καλυφθεί το 71% του συνόλου των αιτήσεων που έχουν γίνει.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο