english-flag
Search

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: NEWSLETTER No 18

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:

Μνημόνιο Συνεργασίας Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος (πρώην Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος), στο πλαίσιο της nthεξωστρέφειας και της ανάπτυξης  νέων συνεργασιών και με στόχο  την προώθηση κοινών δράσεων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση του γαστρονομικού τουρισμού στη Χαλκιδική, την ανάδειξη της πληθώρας των τοπικών αγροτικών & κτηνοτροφικών προϊόντων της Χαλκιδικής σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, που θα ενισχύσουν και θα συνδέσουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στο Νομό Χαλκιδικής.

Το Μνημόνιο υπογράφτηκε σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου στο χώρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Κουφίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος κ. Δημήτρη Κυριακόπουλο. Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν ακόμη εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χρήστος Γκότσης και το μέλος του ΔΣ κ. Βασίλης Μαλτάς.

Στο μνημόνιο μεταξύ άλλων προβλέπονται  η δημιουργία και προώθηση καινοτόμων δράσεων, η διάδοση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας και διανομής των τοπικών αγροτικών προϊόντων καθώς και η διάδοση σύγχρονων μεθόδων κτηνοτροφίας και αντίστοιχα διανομής των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Δωρεάν webinar Πρώτων Βοηθειών από το KIDS SAVE LIVES σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, έχοντας επίγνωση του ρόλου του, όχι μόνο ως σύμβουλος της Πολιτείας και φορέας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και σαν θεσμός που επικεντρώνεται στην στήριξη της κοινωνίας σε κάθε δύσκολη στιγμή, θα διοργανώσει σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό σύλλογο στην Ελλάδα, με την ονομασία KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, σεμινάριο στις Πρώτες Βοήθειες.

            To KSL προσφέρει Δωρεάν Εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στις Πρώτες Βοήθειες, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 στις 18.00 –    21.30.

           Η δωρεάν εκπαίδευση 95.000 περίπου παιδιών και ενηλίκων, η τοποθέτηση και καταγραφή 200 νέων Απινιδωτών σε σχολεία και Δήμους είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά στη ζωή 25 θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Πληροφορίες για τις εκπαιδεύσεις KIDS SAVE LIVES θα βρείτε εδώ:

https://kidssavelives.gr/ekpaideusi/

Link σύνδεσης στο webinar: https://tinyurl.com/y2fhdfga

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσκολία, επιλέξτε: https://tinyurl.com/bdw86rf8

Συμβουλές – Προετοιμασία για το webinar:

  1. Πριν την συμμετοχή σας στην εκπαίδευση, παρακολουθήστε απαραιτήτως το video Βασικής Υποστήριξης της Ζωής – BLS 2021 στο link https://tinyurl.com/62ayz7cw, το οποίο διδάσκει την Βασική Υποστήριξη της Ζωής σε θύμα καρδιακής ανακοπής. Παράκληση για την ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι Πρώτων Βοηθειών του KIDS SAVE LIVES.
  2. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και ΠΑΙΔΙΑ, ιδανικά άνω των 11 ετών. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ με απλά υλικά του σπιτιού, έτσι ώστε να δουν τις Πρώτες βοήθειες με διασκεδαστικό τρόπο. Δείτε τις οδηγίες εδώ:

https://youtu.be/vEQRH9mxgTA

  1. Σε περίπτωση που χάσετε το μάθημα, επικοινωνήστε εκ νέου με το KIDS SAVE LIVES για να σας δοθεί νέα ημερομηνία.

https://www.youtube.com/channel/UCuSlZcHNiisKxFQPSkQubaw

 

Ξεκινάει το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, μια δίμηνη έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής – Η συμμετοχή σας αν και είναι προαιρετική, είναι για εμάς απαραίτητη

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στέκεται κοντά στον επαγγελματία και καταγράφει τα προβλήματα και τις απόψεις των μελών του, με το νέο εργαλείο που εγκαινιάζει, το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής.  Πρόκειται για μια ηλεκτρονική δίμηνη έρευνα, που αν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, η παράκληση είναι να συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, ώστε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας στην περιοχή μας.

Μέσω του link που θα λαμβάνετε με το newsletter του Επιμελητηρίου, αλλά και με την εβδομαδιαία ενημέρωση, θα έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα, αλλά και την πορεία της επιχείρησης σας.  Η συμμετοχή στην έρευνα διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

Το link της έρευνας θα βρίσκεται αναρτημένο και σε ειδικό banner του ιστότοπου του Επιμελητηρίου (www.epichal.gr). Το βαρόμετρο, θα πραγματοποιείται κάθε δίμηνο και τα αποτελέσματα του θα ανακοινώνονται μέσω δελτίων τύπου.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να δηλώνετε στο τέλος της έρευνας το e-mail σας, ώστε να σας αποστέλλονται προσωπικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η συμμετοχή σας αν και προαιρετική είναι πολύ σημαντική για εμάς!

Κάνετε κλικ στο link της έρευνας που ακολουθεί για να συμμετέχετε και εσείς: https://ee.kobotoolbox.org/single/d06f00b2fe173dcd67c42d62fe574bb4

Έγκριση της παράτασης ενιαίου πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους της Π.Ε. Χαλκιδικής Π.Κ.Μ., με
εξαίρεση αυτών που αναφέρονται στο άρθ. 42 του Ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α’ ) και στο άρθ. 14 του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34 Α ́)

Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η απόφαση για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=7009&articleid=14001

Χρηματοδοτικές δράσεις

 

ΚΕΠΑ: Εκδηλώσεις παρουσίασης δράσεων ΕΠΑνΕΚ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις & Λογιστές και φοροτεχνικούς

Σας ενημερώνουμε ότι η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ θα πραγματοποιήσει δύο (2)  Διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020 :

-«Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού» &

-“Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών».

Συγκεκριμένα :

 1) Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 και ώρα 6:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για τους ΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στο πλαίσιο της Δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών».

Στην εκδήλωση θα παρασχεθούν χρήσιμες οδηγίες για την επιτυχή υποβολή της αίτησης καθώς και απαντηθούν ερωτήματα των ενδιαφερομένων.’

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/86073408886?pwd=WEs4QktOUlZaUWJVVjhOMWtkYzVsQT09 

Meeting ID: 860 7340 8886 Passcode: 741234

Για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη Φόρμα Εγγραφής, https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZzgSuyao1HKEejabDgtTeOw5nW4hkNZe72LoSJeeg7bnFnQ/viewform

2)Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 και ώρα 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Στην εκδήλωση θα παρασχεθούν χρήσιμες οδηγίες για την επιτυχή υποβολή της αίτησης καθώς και απαντηθούν ερωτήματα των ενδιαφερομένων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/82416424312?pwd=enJ3MSt6NVV2NGtSRU1Hb3lJbE01Zz09 

Meeting ID: 82416424312  Passcode:920146

Για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη Φόρμα Εγγραφής, https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG810f_aq1pkZULRXKfeM59E0viixsRwgrFYsWErT4KyW_NA/viewform

Επισημαίνουμε ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν και για τις δύο δράσεις σημαντικά διαθέσιμα κονδύλια που πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως από τις επιχειρήσεις μέλη σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη διευκρίνιση ή/και πληροφορία (τηλ. 2310-480.000).

E-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (Β κύκλος)

Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων στους 12 μήνες, από τους 6 μήνες που ίσχυε, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, σύμφωνα με τη 2η τροποποίηση της Πρόσκλησης  της Δράσης «e-λιανικό» – Β’ ΚΥΚΛΟΣ.  Το αίτημα επαλήθευσης – πιστοποίησης θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία λήξης της δωδεκάμηνης διάρκειας του έργου. Δείτε την τροποποίηση στο link : https://www.efepae.gr/files4users/files/e-%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%92%CE%84%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97_%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3_%CE%92_%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%A3_2%CE%B7%20%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%97%CE%A3%CE%97_e-%CE%9B%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf%20(2).pdf

Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού», σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00, από την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 15:00 όπως ίσχυε.

Με την τροποποίηση της Πρόσκλησης προστίθενται και οι ΚΑΔ:

  • 77.39.19.03 «Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων»
  • 90.02.19 «Αλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες των τεχνών του θεάματος»
  • 90.04 «Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων και σχολών χορού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

React EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19.

Η 2η τροποποίηση της πρότασης είναι αναρτημένη στο Link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/2h_trop_prosklhshs_plhttomenes.pdf

Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»

Δημοσιεύθηκε η Απόφαση  παράτασης ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών», σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 13/05/22 και ώρα 15:00, από 18/04/22 και ώρα 15:00, όπως ίσχυε.

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους, λόγω των διευρυμένων και διαρκών αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η σχετική απόφαση στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/1h_tropopoihsh_prosklhshs_logistes.pdf

Δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

 

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 25.000 ανέργων: Νέοι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν μετά από μηχανογραφικό σφάλμα

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέρεται ότι :

«Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) www.oaed.gr τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρίας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14.12.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου 2022, αναρτήθηκαν νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και ταλαιπωρία που προκάλεσε το μηχανογραφικό λάθος.

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς ή/και στις Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση:

https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous-xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα στο Link : https://www.oaed.gr/anartithikan-neoi-prosorini-pinakes-ghia-to-proghramma-koinofelous-apaskholisis-25000-anerghon-eksaitias-mikhanoghrafikou-sfalmatos

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων-Ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα-Ενίσχυση των κινήτρων & στο «Πρώτο Ένσημο»

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον
Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους
εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας –που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για
κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα
ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο link: https://www.oaed.gr/neo-proghramma-toy-oaed-ghia-tin-apaskholisi-10000-neon-anerghon-idiaitera-auksimena-kinitra-eniskhisi-ton-kinitron-sto-prwto-ensimo

ΟΑΕΔ: «Άνοιξε» για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πριν το 2022 το ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία με επιδότηση έως 36.000 €

Από  Τετάρτη 9 Μαρτίου, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις όσοι άνεργοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα πριν το 2022 για το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες ώστε να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό:

  • Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες
  • ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια
  • Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια
  • Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (businessincubators), χώρους συνεργασίας (coworkingspaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διάστημα 1/1/2012 – 31/12/2021
  • δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,
  • δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2022 έως τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, και
  • έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά 10 € για τουλάχιστον 1 έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Στο πρόγραμμα επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από τον ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 48.000.000 €.

 

Τουρισμός

 

Τροποποίηση της απόφασης για τα νέα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2134Β_30.04.2022 η απόφαση Αριθμ. 8646 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης ’’Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού
περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19’’ (Β΄ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ΄ αρ. 8958/15.06.2020 (Β΄ 2370), 9418/23.06.2020
(Β΄ 2498) και 16192/2020 (Β΄ 4687) όμοιες αποφάσεις» (Β’ 1632 και διόρθωση σφάλματος Β’ 1996)». Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο Link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK2134V_30_F28973.04.2022TROP.YGEION.PROT.LEITOURGIASTOURIS.EPICHEIRISEON.pdf

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού , παραλίας , όχθης κλπ που θα ισχύει για το 2022

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1952Β_19.04.2022 η απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 47458 ΕΞ 2020/15-05-2020 (Β΄ 1864) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 56468ΕΞ2020/05-06-2020 (Β΄ 2198), 66404ΕΞ2020/29-06-2020 (Β΄ 2697), 77616 ΕΞ2020/16-07-2020 (Β΄ 3072), 51872 ΕΞ 2021/28-04-2021 (Β’ 1798) και 78157 ΕΞ 2021/30-06-2021 (Β’ 2872),όμοιες». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως την 29/07/2022. Από 01/08/2022 έως 31/08/2022 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης μέχρι 29/07/2022 από αυτούς, στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες έως τις 05/08/2022».  Επιπλέον για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος».

5ο Συνέδριο Τουρισμού με τίτλο: “Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο” σε υβριδική μορφή

Τα 4 διμερή Επιμελητήρια:

  • Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο
  • Ελληνογερμανικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και
  • Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

συνδιοργανώνουν το 5ο Συνέδριο Τουρισμού την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, με τίτλο: “Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο” σε υβριδική μορφή και ώρες 4μ.μ. έως 8μ.μ. στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στην ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο, που αποτελεί μια εκδήλωση-θεσμό στα οικονομικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδος, επανέρχεται ύστερα από 3 έτη πανδημίας, εστιάζοντας σε επίκαιρα θέματα της τουριστικής μας βιομηχανίας. Η εκδήλωση θα εστιάσει στη χαρτογράφηση του νέου περιβάλλοντος, στις αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς και θα αναδείξει τρόπους προσαρμογής των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα η εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε βιώσιμες πρακτικές και σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις.

Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες ευνοούν την ανάπτυξη περισσότερων μορφών τουρισμού και προορισμών δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και να μειωθεί το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους αρμόδιους:

Νίκος Τσαβδάρογλου: (email: n.tsavdaroglou@amcham.gr  τηλ. 2310 286453)
Φανή Ζούρου: ( email: f.zourou@amcham.gr  τηλ. 2310 286453 )
ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.amcham.gr/events/event/5th_tourism_conference/

Ζαχαράκη: Ανά 15 μέρες πληρωμές για το «Τουρισμός για όλους»

Την επανέναρξη των πληρωμών για το περσινό πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ανακοίνωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα πληρωθεί η πρώτη δόση των 11.000.000 που υπολείπονται από πέρσι και μετά θα γίνονται οι πληρωμές ανά 15 μέρες. Τέλος, η υφυπουργός τόνισε ότι αναζητούνται οι πόροι για να «τρέξει» ανάλογο πρόγραμμα και φέτος.

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΕΕ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TOURCOOP (COSME)

Στο πλαίσιο του έργου COSME «Ενίσχυση της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού και της ικανότητας των τουριστικών ΜΜΕ μέσω της διακρατικής συνεργασίας και της μεταφοράς γνώσης», δύο από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καλούν ΜΜΕ του τουρισμού να συμμετάσχουν στα καθεστώτα στήριξής τους και να λάβουν άμεση στήριξη σε διάφορα κράτη μέλη.

Πρόκειται για τα έργα SUSTOUR με προθεσμία υποβολής αίτησης από τις ΜΜΕ τις 10 Μαΐου, η οποία απευθύνεται σε όλα τα Κράτη Μέλη ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα COSME [1] και ECO-TANDEM με προθεσμία υποβολής αίτησης τις 15 Μαΐου (απευθύνεται σε Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Αυστρία, αλλά είναι επίσης ανοιχτό στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη).

Ακολουθούν επιμέρους πληροφορίες για τα δύο προγράμματα:

 SUSTOUR

Πλήρης τίτλος του έργου: Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και της Ικανότητας των ΜΜΕ στον Τουρισμό μέσω της Διακρατικής Συνεργασίας και τις Μεταβίβασης Γνώσης Boosting Sustainable Tourism Development and Capacity of Tourism SMEs through Transnational Cooperation and Knowledge Transfer

 Στόχος του SUSTOUR είναι να συνδράμει περισσότερους από 175 τουριστικούς πράκτορες που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΜΕ να ενσωματώσουν στις επιχειρήσεις τους και στις εφοδιαστικές αλυσίδες τις αρχές της βιωσιμότητας.

Το SUSTOUR θα παράσχει στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα επιλεγούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της βιωσιμότητας. Η ΜΜΕ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά σχήματα  υποστήριξης: είτε την υποστήριξη προς την πιστοποίηση βιωσιμότητας (διαθέσιμα διαφορετικά επίπεδα) και/ή υποστήριξη για τη βελτίωση ορισμένων τμημάτων της επιχειρηματικής της λειτουργίας, όπως η διαχείριση πλαστικού/ άνθρακα/ εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη διαδρομή προς τη βιωσιμότητα ή που επιθυμούν να βελτιώσουν τις βιώσιμες πρακτικές τους μπορούν να επωφεληθούν από ένα μίγμα καινοτόμων διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολυήμερης εκπαίδευσης με φυσική παρουσία, εντατικής καθοδήγησης (coaching) ομαδικής και ατομικής, καθώς και εκπαίδευσης από ομότιμους −όλα με την επίβλεψη επιλεγμένων εμπειρογνωμόνων της βιωσιμότητας. Η υποστήριξη για την πιστοποίηση θα παρέχεται, όπου υπάρχει η δυνατότητα στα αγγλικά, ελληνικά, κροατικά, γαλλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, γερμανικά και φιλανδικά. Η υποστήριξη που παρέχεται για τα υπόλοιπα σχήματα θα είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά.

 Οδηγίες για την αίτηση, καθώς και τη φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε, θα βρείτε στον σύνδεσμό: https://www.travelife.info/sustour/?menu=call-for-smes.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 10 Μαΐου 2022, 17:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

 Προϋποθέσεις αίτησης : 

Μια επιχείρηση πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια για να μπορεί να κάνει αίτηση:

  • Να διαθέτει οικονομική δραστηριότητα ταξιδιωτικού πράκτορα (NACE 79)
  • Να είναι μικρή η μεσαία επιχείρηση[1]
  • Να έχει την έδρα της σε κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα που συμμετέχει στα προγράμματα COSME[2]
  • Να μην έχει λάβει εναλλακτική χρηματοδότηση για υποστήριξη σε κάποιο από τα υπόλοιπα έργα COSME TOURCOOP[3]
  • Να μην διώκεται για παραβίαση θεμάτων υγείας, βιωσιμότητας, ανθρώπινων πόρων και φορολόγησης.

Το πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να διαρκέσει από τον Ιούνιο 2022 ως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σύνολο διαθέσιμης χρηματοδότησης: 595.000€

ECO-TANDEM

Το πρόγραμμα EU ECO-TANDEM είναι διασυνοριακό πρόγραμμα για την ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στην αλυσίδα αξίας του Ευρωπαϊκού Τουρισμού, με ειδικότερο ενδιαφέρον για την οικο-βιωσιμότητα και την πράσινη μετάβαση. Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και επιχειρήσεις καινοτομίας (νεοφυείς, καινοτόμες ΜΜΕ) για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις  ECO-TANDEM μέσω της αποκαλούμενης συνεργασίας «TANDEM».

 Στόχος της πρόσκλησης συμμετοχής είναι να επιλεγούν οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ του τουρισμού και οι καινοτόμες επιχειρήσεις (τουριστικές ή και όχι),  που θα δημιουργήσουν τα «TANDEM», ζεύγη επιχειρήσεων που ενώνονται και μοιράζονται μια επιχειρηματική συμφωνία, ταυτοποιώντας από κοινού μια πρόκληση (EU ECO-CHALLENGE) που θα αντιμετωπίσουν και συμφωνώντας σε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης. Από τα ζεύγη που θα δημιουργηθούν, θα επιλεγούν τα καλύτερα, στα  οποία θα παρασχεθεί τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη που θα διευκολύνουν την πράσινη μετάβασή τους. Η διαδικασία επιλογής παρέχεται χωρίς χρέωση των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν.

Θα επιλεγούν εξήντα δύο (62) ΜΜΕ του τουριστικού τομέα για χρηματοδότηση και θα συγχρηματοδοτηθούν από εταίρους της Κοινοπραξίας EU ECOTANDEM. Δεκαέξι (16) από αυτές από τον οργανισμό X23 (Ιταλία), δεκατέσσερις (14) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό SocialFare (Ιταλία); Δεκαέξι (16) θα συγχρηματοδοτηθούν από τον οργανισμό ITKAM (Γερμανία), και δεκαέξι (16) από την SBA (Σλοβακία). Το πρόγραμμα θα επιβραβεύσει μέχρι 31 ζεύγη επιχειρήσεων ( 62 επιχειρήσεις συνολικά).

 Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιορίζεται στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

EU παραδοσιακές τουριστικές ΜΜΕ (κατηγορίες NACE 55.* , 79.*) (a) {α}

EU Τουριστικές μικροεπιχειρήσεις (κατηγορίες NACE 55.*, 79.*) {β}

EU Τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {γ}

EU Μη τουριστικές νεοφυείς επιχειρήσεις (b) {δ}

EU Τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ε}

EU Μη τουριστικές καινοτόμες ΜΜΕ (a) {ζ}

 Ειδικότερα, οι περιπτώσεις {α}, {β} και {γ} πρέπει να προέρχονται από τις κατηγορίες:

  • Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (NACE 55.10)
  • Καταλύματα διακοπών και άλλοι τύποι καταλύματος σύντομης διάρκειας (NACE 55.20)
  • Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (NACE 55.30)
  • Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων (NACE 79.*)

Γεωγραφική επιλεξιμότητα

Μόνο οι οργανισμοί που έχουν την έδρα σε κράτη Μέλη της ΕΕ είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή στην πρόσκληση, ενώ το πρόγραμμα θα εστιάσει γεωγραφικά σε οργανισμούς που προέρχονται από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

 Επιλέξιμες δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι μεταξύ άλλων:

  • εκπαίδευση για πράσινη πιστοποίηση και τυποποίηση
  • συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε επίπεδο ΕΕ
  • επενδύσεις για την υιοθέτηση πράσινων λύσεων
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάλυση της αγοράς
  • τεχνική υποστήριξη στη ΜΜΕ για εκτίμηση της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων
  • βελτίωση δεξιοτήτων (εξειδικευμένη κατάρτιση προσωπικού για χρήση καινοτόμων πράσινων λύσεων, για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους, για τη διαχείριση των διαδικασιών με τρόπο περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον

 Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου 2022, ώρα 17:00 Κεντρικής Ευρώπης.

 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:  https://www.eu-ecotandem.eu/.

Περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις μπορείτε να ζητήσετε με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eu-ecotandem.eu.

 Για επικοινωνία με τους εταίρους της Κοινοπραξίας μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ακόλουθα στοιχεία:

X23 Srl (Italy): Marika Mazzi Boèm (@: marika.mazzi.boem@x-23.org) Anastasiia Yakush (@: anastasiia.yakush@x-23.org)

Social Fare (Italy) Quynh Nhu Nguyen (@quynhnhu.nguyen@socialfare.org)

Italian Chamber of Commerce in Germany Sonia Barani (@: sbarani@itkam.org)

Slovakia Business Agency Gavalcová Katarína (@: gavalcova@sbagency.sk)

Πληροφορίες για χρηματοδοτικές ευκαιρίες μπορείτε να βρίσκετε στον σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-search.

Εκπαίδευση & επιμόρφωση εργαζομένων

 

Έναρξη επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης για εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων» – Π.Ο.Τ.Γ. στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020», έχει αναλάβει ως Δικαιούχος φορέας την υλοποίηση της Πράξης: «Κατάρτιση Στελεχών Τουριστικών Γραφείων» με Κωδικό ΟΠΣ 5035194, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ Α.Π.: 4979/1092/Α3/16.09.2020 (ΑΔΑ: ΨΧΜ746ΜΤΛΡ-ΛΘΔ) Απόφασης Ένταξης της Πράξης στο ΕΠ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την απόφαση με αρ. πρωτ. 981/23.02.2022 (ΑΔΑ:6ΘΓ746ΜΤΛΡ-ΙΝ9).

Αντικείμενο της Πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων (βάσει του διεθνούς προτύπου ISO/IEC 17024) σε εργαζόμενους αποκλειστικά του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης που απασχολούνται (αποκλείονται οι άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι).

Το έργο απευθύνεται σε 1.273 συνολικά εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα της Οικονομίας, σε όλες τις περιφέρειες (13) της Ελλάδας, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να καταρτιστούν και να πιστοποιηθούν σε εξειδικευμένα αντικείμενα, με σκοπό την βελτίωση των δεξιοτήτων τους καθώς και την ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο -ΕΚΤ) και την Ελλάδα.

Τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης θα έχουν συνολική διάρκεια 80 ώρες, θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένο φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και θα αφορούν τα εξής αντικείμενα: «Τουριστικός Αντιπρόσωπος», «Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου», «Χειριστής Εφαρμογών Αυτοματοποιημένου Γραφείου».

Οι ωφελούμενοι εφόσον ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης και συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400,00 €.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φορέα www.potour.gr, βρείτε την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όπου αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα καθώς και την  φόρμα Υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και ανάρτησης των δικαιολογητικών των ωφελούμενων αρχίζει στις 11/04/2022 και λήγει στις 11/05/2022 και ώρα 23:59:59. Πληροφορίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων, Κουμουνδούρου 1 – Λάρισα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2410253186,  Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00 – 13:00

Επιχειρηματική & οικονομική επικαιρότητα

Διακοπή στη λειτουργία του ΓΕΜΗ για το διάστημα 6-9/5/2022

Σας ενημερώνουμε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ Παρασκευής 6/5/2022 ώρα 09.00 και Δευτέρας 9/5/2022 ώρα 00.00 τα πληροφοριακά συστήματα των ΓΕΜΗ και ΥΜΣ θα είναι εκτός λειτουργίας πανελλαδικά, λόγω εργασιών μετάβασής τους στις υποδομές του G-CLOUD. Συνεπώς δεν θα διατίθενται οι υπηρεσίες μεταβολών, δημοσιότητας, στατιστικών και σύστασης επιχειρήσεων κατά το παραπάνω διάστημα.

Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από Κυριακή 1η έως και τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 2137Β_30.04.2022 η απόφαση  Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23983 με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας από την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Με τη νέα ΚΥΑ, αίρονται όλες οι απαγορεύσεις που ίσχυαν πλην της χρήσης της μάσκας. .

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK2137V_30_F25907.04.2022EKTAKTAMETRAAPO01EOS16.05.2022.pdf

Δεύτερη σε ανεργία στην ΕΕ η Ελλάδα- 12,9% τον Μάρτιο

Στο 12,9% από 12,8% έναν μήνα πριν διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αρνητική πρωτιά να ανήκει στην Ισπανία με 13,5%, από 13,4% τον Φεβρουάριο. Πάντως, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, η ανεργία στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς τον Μάρτιο του 2021 ήταν στο 16,8%, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό με διαφορά στην ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,2% τον Μάρτιο του 2022, από 6,3% τον Φεβρουάριο και από 7,5% τον Μάρτιο του 2021. Η Eurostat εκτιμά ότι 13,374 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,274 εκατομμύρια στην ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον Μάρτιο του 2022. Όσον αφορά την ανεργία των νέων, κάτω από 25 ετών, στη χώρα μας καταγράφηκε αισθητή μείωση, καθώς από το 30,8% τον Μάρτιο, υποχώρησε σε 27,2% τον Μάρτιο.

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τον Απρίλιο. Έτσι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105,0 μονάδες, και ήταν σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι τον προηγούμενο μήνα που είχε διαμορφωθεί στις 112,1 μονάδες. Έρευνα οικονομικής συγκυρίας από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διαπιστώνει επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη η οποία έχει πληγεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο πόλεμος και οι σχετικές εξελίξεις θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους μήνες. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο.  Μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Υπηρεσιών, οι χερσαίες μεταφορές παρουσιάζουν την ισχυρότερη υποχώρηση, υπό το έντονα αυξημένο κόστος των καυσίμων.

Ακρίβεια: Nέα δέσμη μέτρων – Πλαφόν στο ρεύμα, 2η επιταγή ακρίβειας και επίδομα στέγης

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρωτοφανές τσουνάμι ακρίβειας. Τον Μάιο θα συνεχιστεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και η επιδότηση του diesel κίνησης.  Τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή η μεγάλη παρέμβαση στο ρεύμα, ώστε οι λογαριασμοί να επιστρέψουν στα περσινά επίπεδα, ενώ εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις, όπως η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ τον προσεχή Ιούνιο ή εναλλακτικά ενός στεγαστικού επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ακόμα, μεταξύ των προτάσεων που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται και η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων.

Από 1ης Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από 1ης Ιουλίου 2022 ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ από 1ης Ιουνίου ξεκινά για όλες τις επιχειρήσεις η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποιεί σήμερα τις βασικές προδιαγραφές υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

–    Από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.

Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, μέσω του myErgani mobile app ή το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

–    Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

–    Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

–    Αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για τους εργαζόμενους, η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Πρεμιέρα» για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Άνοιξε την Τρίτη, 3 Μαΐου, η «αυλαία» των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων. Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει το υπ. Ανάπτυξης και οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις -που μετακινήθηκαν κατά μια ημέρα λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς- θα διαρκέσουν μέχρι και τις 15 Μαΐου 2022, ημέρα Κυριακή. Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου .

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τροφίμων & Ποτών «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», Μαρίνα Αλίμου, Καλαμάκι, Cine Alimos, 25 έως και 29 Μαΐου 2022

Ο στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εκτός από την προβολή του ελληνικού τροφίμου και ποτού και την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού ενόψει και της τουριστικής περιόδου της νέας χρονιάς, έγκειται και να προτείνουμε στο  καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιοχής της Πρωτεύουσας  ποιοτικά εγχώρια προϊόντα μικρών παραγωγών σε προσιτές τιμές, μέσα από μία γιορτή της γαστρονομίας.

Παράλληλα με καθημερινά events, δίνουμε έναν τόνο εορταστικής ζωντάνιας σε μια από τις ιστορικότερες και ομορφότερες μαρίνες της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Στο Φεστιβάλ στο οποίο θα προβλέπεται και η άμεση πώληση η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις.

Στα πλαίσια της προβολής του «Παράδοσης Γεύσεις» σχεδιάζουμε την διεξαγωγή προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων στις οποίες εντάσσονται συνεντεύξεις μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τύπου,  αλλά και γευσιγνωσία προϊόντων , όπως: ζυθογνωσία και οινογνωσία με στόχο την προβολή μέσω του Ελληνικού ποιοτικού τροφίμου και ποτού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΕΛΙΕΣ- ΛΑΔΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΑ                              ΟΣΠΡΙΑ- ΡΥΖΙ

ΜΕΛΙ- ΠΑΡΑΓΩΓΑ                                          ΖΥΜΑΡΙΚΑ-  ΣΑΛΤΣΕΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ                          ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ-ΨΑΡΙ

ΚΡΑΣΙ- ΜΠΥΡΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ                          ΒΟΤΑΝΑ- ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΛΙΚΕΡ- ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ                       ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ- ΧΥΜΟΙ- ΝΕΡΟ                     ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ

ΑΥΓΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ                             ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ- ΓΛΥΚΑ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ                                                   ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ

ΤΥΡΙ- ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ                                        STREETFOOD ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

ΟΣΠΡΙΑ- ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ                     ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ, θα στεγαστεί σε καλαίσθητα υπαίθρια περίπτερα, τύπου Παγόδας, ενώ θα υπάρχουν καθημερινές προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, κληρώσεις με δώρα για τους επισκέπτες (δράσεις που θα προβάλλονται μέσω των Μ.Μ.Ε.).

Με βάση τα παραπάνω σας προτείνουμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας συμμετέχοντας ως εκθέτης προβάλλοντας το προϊόν σας, τοπικής παραγωγής, σε μία δράση γαστρονομικού τουρισμού.

Ευελπιστούμε θα αγκαλιάσετε την προσπάθεια μας στην οποία σας καλούμε να δώσετε δυναμικά το παρόν με την συμμετοχή σας.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση: τιμοκατάλογο, καταληκτικές ημερομηνίες συμμετοχής, κράτηση θέσεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κο Χρόνη Ινιωτάκη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ

Ξενοφώντος 5, Πειραιάς 18543

2155056075, 6946280679

iniotaki@yahoo.grelladosgevseis@gmail.com

Άνοιξε πάλι η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους Δήμους. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες
μπορούν μέχρι τις 30 Ιουνίου να δηλώσουν τα πραγματικά τους τετραγωνικά πληρώνοντας και τα τέλη που τους αναλογούν. Η
υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την
1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική
διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων
οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Διεθνής οικονομική επικαιρότητα

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για αντίποινα κατά της Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αντίποινα οικονομικών κυρώσεων κατά της Δύσης. Σύμφωνα με το Reuters, οι κυρώσεις είναι απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών», ανέφερε το Κρεμλίνο την Τρίτη. Τα ονόματα των ατόμων ή οντοτήτων που επηρεάζονται από τα μέτρα δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Ωστόσο, το διάταγμα δίνει στη ρωσική κυβέρνηση 10 ημέρες για να καταρτίσει μια λίστα με άτομα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, καθώς και περιθώριο να περιγράψει «πρόσθετα κριτήρια» για τον αριθμό των συναλλαγών που θα μπορούσαν να περιοριστούν. Το διάταγμα απαγορεύει τις εξαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις. Επίσης, απαγορεύει τις συναλλαγές με ξένα άτομα και εταιρείες που πλήττονται από τις αντίποινες κυρώσεις της Ρωσίας. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ευρώπη αναμένεται να ανακοινώσει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Η Κομισιόν ενέκρινε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ετοιμάζεται σήμερα να υποβάλει προς έγκριση στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ (COREPER) θα εξετάσουν αύριο την πρόταση της Επιτροπής για το 6ο πακέτο κυρώσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού. Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

Εξάλλου, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, δύο ηπειρωτικές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ζητούν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους και το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και 12 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κι’ άλλες χώρες ζητούν τώρα να επωφεληθούν από αυτήν την εξαίρεση (π.χ. η Τσεχία).

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το 6ο πακέτο κυρώσεων, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον αποκλεισμό κι’ άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται ο αποκλεισμός της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank αλλά και μιας σημαντικής ρωσικής αγροτικής τράπεζας. Θα προστεθούν, επίσης, νέα πρόσωπα και οντότητες στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κυρίως πρόσωπα που εμπλέκονται στη σφαγή στην Μπούτσα.

Διακηρύξεις

Διακήρυξη για την προμήθεια νωπών κρεάτων και κατεψυγμένων πουλερικών για κάλυψη των αναγκών του συσσιτίου των Μονάδων- Ανεξ. Υπομονάδων και Υπηρεσιών της ΠΕ της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ

Η 16η ΜHXANOKINHTH ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ (XVI Μ/Κ ΜΠ) προκηρύσσει  δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό (ΑΔ: 04/2022), με προσφυγή σε ανοιχτή διαδικασία του άρθρου 27 του Ν.4412/16 και κριτήριο ανάθεσης, την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά που προσδιορίζεται αποκλειστικά βάσει της τιμής (χαμηλότερη τιμή), για την ανάδειξη προμηθευτη/ών Νωπών Κρεάτων και Κατεψυγμένων Πουλερικών, για κάλυψη των αναγκών του συσσιτίου των Μονάδων Περιοχής Ευθύνης (ΠΕ) της ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ και της 50 Μ/Κ  ΤΑΞ.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΙΛΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ (CPV) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ :

(1) 15111000-9, Βόειο Κρέας: 24.000 κιλά για ένα έτος και 36.000 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(2) 15113000-3, Χοιρινό Κρέας: 18.000 κιλά για ένα έτος και 27.000 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.

(3) 15112130-6, Κοτόπουλα: 27.900 κιλά για ένα έτος και 41.850 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.
(4) 15115000-7, Αρνίσιο και Πρόβειο Κρέας: 1.000 κιλά για ένα έτος και 1.500 κιλά σε περίπτωση 6μηνης παράτασης της σύμβασης.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ : Διακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (280.000,00€) για 12 μήνες μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περίπτωση 6μηνης παράτασης, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (420.000,00€), μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ : Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 12 μήνες, με δικαίωμα παράτασης της σύμβασης για
έξι (6) [από ένα (1) έως έξι (6)] μήνες] μονομερώς από τη Μεραρχία, με ανάλογο δικαίωμα προαίρεσης 50%. Η Μεραρχία διατηρεί το δικαίωμα για επιπλέον παράταση με τη σύμφωνη γνώμη του προμηθευτή, από ένα (1) έως έξι (6) μήνες, με την προϋπόθεση ότι οι τελικά αγορασθείσες ποσότητες δεν θα υπερβούν τις αξίες που περιγράφονται στην διακήρυξη.

ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Η Διαδικτυακή Πύλη του ΕΣΗΔΗΣ  www.promitheus.qov.gr

ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΣΗΔΗΣ : 158734

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΗΔΗΣ: Δευτέρα 09 Μαΐου 2022 ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ: 23:59:59

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ (όσων εγγράφων απαιτούνται) : Έως Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, ώρα 09:00

ΧΡΟΝΟΣ & ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 ΤΟΠΙΚΗ ΩΡΑ: 10:00 – Έδρα ΧVI  M/K MΠ (Για την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού) Έδρες Εταιρειών (Για τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς)

Χειριστής θέματος : Αντισυνταγματάρχης (ΕΜ) Στέργιος Μελιδονιώτης, Τμηματάρχης XVI Μ/Κ ΜΠ/4ο ΕΓ/2, Τηλέφωνο 2553056420, email: 16mkmp@army.gr.

Ανταποδοτικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τα μέλη του

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο  έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα  λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:

  1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (ebooking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.
  2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (eshop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .
  3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.
  4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, email: press@epihal.gr.

Χρήσιμες πληροφορίες

 Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη –epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.

  • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr
  • Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
  • Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
  • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr
  • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr
  • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr
  • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr
  • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο