Η σημασία των Επιχειρηματικών Πάρκων ως βασικού παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκε μέσα από πρόσφατη μελετη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 1.101 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Επιχειρηματικά Πάρκα της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχουν καθοριστική συμβολή στην ελληνική οικονομία. Το 2022, η συνολική τους συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανήλθε στα 10,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από 9,7 δισ. ευρώ το 2016. Παράλληλα, υποστήριξαν 181.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ η συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ.
Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική τους στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας, καθώς και στη δημιουργία θετικών επιπτώσεων για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας.
Η έκθεση καταγράφει κάποια αξιοσημείωτα στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα. Συγκεκριμένα η ΒΙΠΕ Πατρών είναι το τρίτο μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο της χώρας με 83 επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε αυτό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι δηλαδή το 6,7 των απασχολούμενων στη Δυτική Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η έκθεση του ΙΟΒΕ καταγράφει της συνολικά 185 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι εννέα εντοπίζονται στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνοντας έτσι την αναγκαιότητα για δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων έστω με τη μορφή εξυγίανσης των ήδη υφιστάμενων άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Όλα αυτά φέρνουν στην επιφάνεια το αίτημα για τη δημιουργία ενός οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, για το οποίο κατά καιρούς έχουν σημειωθεί «σκόρπιες» προσπάθειες και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Και εδώ ακριβώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οργανωμένος υποδοχέας επιχειρήσεων στην Ηλεία, έρχεται να «κουμπώσει» και ένα από τα πολύ αρνητικά συμπεράσματα της έκθεσης του η ΙΟΒΕ, που παρατηρεί ότι η περιφέρεια συνολικά έχει περιορισμένες προσβάσεις σε εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα η επενδυτές στη μεταποίηση και τη βιομηχανία να αναζητούν να χτίσουν εργοστάσια σε σημεία που υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.
Οι ενέργειες της Περιφέρειας
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια για τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και για το σκοπό αυτό, έχει υλοποιήσει περιφερειακό σχέδιο δράσης.
Η δράση αφορά στην υλοποίηση των απαραίτητων υπηρεσιών / εργασιών για την χωρική ωρίμανση των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Σενάριο Προτεραιότητας εκπόνησης του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2022-2042»,με σκοπό την οργάνωση Επιχειρηματικών Πάρκων με στόχο την περιβαλλοντική εξυγίανση τους.
Στόχος είναι η κατάρτιση Προγράμματος Προτεραιότητας 7 περιοχών, που τελικώς θα επιλεγούν, βάσει των αποτελεσμάτων των επικαιροποιημένων ελέγχων της Δράσης και η επιλογή των δύο περιοχών με το ύψιστο στάδιο ωρίμανσης που προορίζονται για την εκπόνηση Master Plan.
Θυμίζουμε πως το 2021, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που είχε λάβει χώρα στο Επιμελητήριο Ηλείας, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης είχε τονίσει πως η μελέτη προκρίνει πέντε περιοχές στην Ηλεία που θεωρούνται κατάλληλες για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, οι οποίες είναι συνολικής έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης 12,5εκ. € και με τη δυναμική εξασφάλισης 8.068 θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο πλάνο, από τις πέντε περιοχές, βάσει ειδικών αντικειμενικών και σταθμισμένων κριτηρίων, προσδιορίστηκαν δύο περιοχές προτεραιότητας για την κάλυψη άμεσων αναγκών χωρικής οργάνωσης επιχειρήσεων, όπου η Περιφέρεια μπορεί να εστιάσει το ενδιαφέρον της για τα επόμενα βήματα ωρίμανσης.
Πρόκειται για τις περιοχές του Τραγανού στο Δήμο Πηνειού ή των Λεχαινών στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εναλλακτικά και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και για το Επιτάλιο του Δήμου Πύργου.
Η μελέτη της διαΝΕΟσις
Στο ίδιο πνεύμα, είχε κινηθεί και αντίστοιχη μελέτη της διαΝΕΟσις η οποία εντάχθηκε στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η ισχυρή παρουσία μικρών επιχειρήσεων στην Ηλεία θέτει την ανάγκη της δημιουργίας οργανωμένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων όπου θα δύνανται να συμβάλουν στη δημιουργία αλυσίδων αξίας, τη διάχυση της καινοτομίας, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την αύξηση της εξωστρέφειας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την προσέλκυση επενδύσεων.
Τα Επιχειρηματικά Πάρκα (Ν.3981/2011) αποτελούν περιοχές με ολοκληρωμένες υποδομές (μεταφορικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης, κλπ.) και υπηρεσίες (ευρυζωνικά δίκτυα). Από την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας έχουν προταθεί 5 Επιχειρηματικά Πάρκα για την Ηλεία.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Ηλεία ανήκει στις περιοχές όπου οι Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις επιβάλλεται να μετασχηματιστούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα, για να μπει η τοπική και περιφερειακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Τότε, η πρόταση της εταιρείας Re-De Plan για την Ηλεία αφορούσε πέντε θέσεις για την ίδρυση δύο επιχειρηματικών πάρκων, με βασικό χωροταξικό επιχείρημα το γεγονός ότι οι διακρίνονται δυο ζώνες ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ηλείας, μία στη ζώνη επιρροής Πύργου-Αμαλιάδας και άλλη μία στη ζώνη Ανδραβίδας- Κυλλήνης- Λεχαινών-Γαστούνης.
Η βασική πρόταση υψηλής προτεραιότητας προέβλεπε τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου σε αδόμητη έκταση 411,26 στρεμμάτων στο Τραγανό του δήμου Πηνειού, με προϋπολογισμό περίπου 4,1 εκατ. ευρώ και μέγιστης θεωρητικής δυναμικότητας 47 επιχειρήσεων.
Μέσης προτεραιότητας είχε χαρακτηριστεί η περιοχή στα Λεχαινά, έκτασης 229 στρεμμάτων, με προϋπολογισμό 2,83 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 80 επιχειρήσεων, καθώς και το Επιτάλιο (τύπου agrohub) σε έκταση 170 στρεμμάτων και δυναμικότητας 70 επιχειρήσεων και προϋπολογισμού 2,48 εκατ. ευρώ.
Εναλλακτικές επιλογές χαμηλής προτεραιότητας ήταν το Μεσολογγάκι και οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ΑΣΤΕΡΙΣ.