english-flag
Search

Θεσμικές συναντήσεις του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ στην Αθήνα

Έντονη δραστηριότητα ανέπτυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΕΝ, πραγματοποιώντας συναντήσεις σε Υπουργεία, με θέματα που αφορούν την νησιωτική επιχειρηματικότητα.

 

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημήτρη Συξέρη, στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την δράση του Ομίλου και την νησιωτική επιχειρηματικότητα. Στα πλαίσια της παρουσίας των μελών του Δ.Σ. στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά από προγραμματισμένες θεσμικές συναντήσεις στα Υπουργεία Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα  13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Τουρισμού  Βασίλη Κικίλια και την γενική γραμματέα του Υπουργείου Ολυμπία Αναστασοπούλου. Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις, η τουριστική εκπαίδευση και επιμόρφωση, η διασύνδεση αγροδιατροφικού τομέα με τον Τουρισμό στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, η προώθηση Ιαματικού Τουρισμού και η αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών της χώρας (δόθηκε έμφαση στις Ιαματικές Πηγές των Μεθάνων), η εύρεση πόρων για την αποτελεσματική τουριστική προβολή των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού (πχ ενίσχυση δράσεων όπως «Άρωμα Χίου») και η  προστασία και ανάδειξη του “Ναυαγίου Ζακύνθου”.

Ο κ. Συξέρης και τα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν στην μεγάλη προοπτική των ελληνικών νησιών, την προσπάθεια που επιτελείται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις για τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας των νησιωτικών περιοχών της ελληνικής επικράτειας.

Την ίδια ημέρα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μέλη του ΔΣ συναντήθηκαν με την γενική γραμματέα του Υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου. Στην συνάντηση, η οποία διεξήχθη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, συζητήθηκαν η έλλειψη αγροτικού εργατικού δυναμικού (αγροτικά χέρια), το πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα της ανακύκλωσης των ληγμένων φυτοφαρμάκων, βελτιώσεις στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στα προγράμματα Leader, ο εξορθολογισμός επιδοτήσεων για αποφυγή στρεβλώσεων για τους μαστιχοπαραγωγούς, η προώθηση καλλιεργειών σε νησιωτικές περιοχές (εσπεριδοειδή, υποτροπικά φυτά, αρωματικά φυτά κλπ.) και τέλος η ενίσχυση κτηνοτρόφων Κρήτης.

 

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου  τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ συναντήθηκαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο και τον γενικό γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη. Στις συναντήσεις συζητήθηκε το θέμα της έναρξης του Βαρόμετρου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, η πρόοδος στις αποπληρωμές του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και διάφορα ζητήματα υποδομών σε λιμάνια και μαρίνες στα νησιά.

 

Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ, οι κ.κ. Δημήτρης Συξέρης πρόεδρος ΕΟΑΕΝ, Παντελής Λεγάτος Α’ αντιπρόεδρος ΕΟΑΕΝ & πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου, Φώτης Κόττης γενικός γραμματέας ΕΟΑΕΝ & πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Νικόλαος Ρειζάκης Β’ αντιπρόεδρος ΕΟΑΕΝ & Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Ανδρέας Παντελιός Μέλος Δ.Σ ΕΟΑΕΝ & Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας-Ιθάκης και Αθανάσιος Ζλατούδης Δ.Σ ΕΟΑΕΝ & Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο