english-flag
Search

Ι.Μασούτης: Το 2022 έτος που ξεπερνάμε πανδημία και θα δούμε δυναμική ανάπτυξη

019 - ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

«Άρθρο Προέδρου ΕΒΕΘ και Α’ Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Ιωάννη Μασούτη sto website της ΚΕΕΕ»

 

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 η χώρα μας κατέγραψε ένα πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αύξηση αυτή στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση και η οποία “χρηματοδοτήθηκε” από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων κατά την περίοδο των lockdown, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση των εξαγωγών και των εσόδων από τον τουρισμό.


   

Με άλλα λόγια η χώρα μας επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης. Για να διατηρηθεί όμως η αναπτυξιακή αυτή ορμή βασική προϋπόθεση είναι να επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι το 2022 θα τελειώσει η πανδημία και σ’αυτό θα συμβάλει  καταλυτικά η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος. 

Οι χρηματαγορές δείχνουν να εμπιστεύονται τη χώρα μας και τις ακολουθούμενες πολιτικές και να αναγνωρίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στη δυναμική αυτή, ανασταλτικά δρα το κύμα ανατιμήσεων που έχει εκδηλωθεί στις διεθνείς τιμές των μεταφορών, της ενέργειας και των πρώτων υλών που μετακυλίεται στα περισσότερα αγαθά δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας στους καταναλωτές. Το φαινόμενο αυτό όλοι πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι σύντομα θα υποχωρήσει και θα ομαλοποιηθούν οι τιμές.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία (Ταμείο Ανάκαμψης) είναι έτοιμο προς υλοποίηση και αποτελεί ουσιαστικά έναν οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας.  Ένα μετασχηματισμό  που ήταν αναγκαίος γιατί είχαμε «μείνει πίσω» λόγω της ύφεσης κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Εδώ και χρόνια μιλάμε για τις ανάγκες που έχει η χώρα μας σε έργα υποδομής, και αναφέρομαι σε ώριμα έργα, αλλά κυρίως για ένα μετασχηματισμό της οικονομίας μας, προκειμένου αυτή να γίνει πιο ανταγωνιστική. Μιλάμε για κίνητρα που θα ωθήσουν τις επιχειρήσεις σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να μεγαλώσει το μέσο μέγεθός τους και μέσω οικονομιών κλίμακας να καταφέρουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη λήψης μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα  προστατέψουν το περιβάλλον και προωθήσουν την καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις οποίες η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία.

Μιλάμε για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ακούμε για τον εκσυγχρονισμό της αλυσίδας παραγωγής γνώσης και για την καλύτερη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση.

Ζητάμε τον εκσυγχρονισμό του τομέα της δημοσίας υγείας. 

Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής παραγωγής που θα της επιτρέψει να γίνει πιο εξωστρεφής.

Θέλουμε ένα εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος που θα αγγίζει κι άλλες μορφές τουρισμού όχι μόνο «του ήλιου και τη θάλασσας» όπως λέγεται. 

Η κρίση του COVID-19 ήρθε να υπογραμμίσει όλες αυτές τις ανάγκες προσαρμογής της οικονομίας και να τις καταστήσει επιτακτικότερες. Όλοι μας είδαμε την ανάγκη να περάσουμε σε μια εποχή αγορών εξ αποστάσεως, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του τομέα της δημόσιας υγείας, όλοι μας είδαμε με μεγάλη ικανοποίηση το πόσο αποτελεσματικά λειτούργησαν, προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης, όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν υλοποιηθεί στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων υπηρεσιών. 

Παράλληλα όμως η κρίση έφερε και μια επιτάχυνση στη χρηματοδότηση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 30,5 δις αναμένεται να κινητοποιήσουν επιπρόσθετους ιδιωτικούς πόρους (για επενδύσεις) περί τα 60 δις. Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα δημιουργήσουν 180.000 θέσεις εργασίας έως το 2026 και θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν μια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 20%. 

Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα τονώσουν την ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, παραμένει το δυσεπίλυτο πρόβλημα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι πόροι που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις δεν ξέρουμε κατά πόσο θα κατευθυνθούν τελικά προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαράβατος όρος είναι η χορήγηση δανείων του ταμείου ανάκαμψης προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ύψους 12,7 δις να γίνει από το τραπεζικό σύστημα με «όρους αγοράς». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσω την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων ώστε τα κεφάλαια αυτά να φθάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ ευθυγραμμίζονται με την υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών για τη στήριξη αυτού του μετασχηματισμού της χώρας όπως τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, για ευκολότερη εισαγωγή των νέων στην αγορά εργασίας, αλλά και αναπτυξιακών πολιτικών όπως οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στην τελευταία έρευνα του ΕΒΕΘ που διεξήχθη στο τέλος Σεπτεμβρίου το 54% των επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην ερευνά κρίνουν ως «επαρκή και αποτελεσματικά» τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, έναντι 34% που τα θεωρούν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Εύχομαι το 2022 να αποτελέσει το έτος που θα ξεπεράσουμε την πανδημία και θα δούμε να σταθεροποιείται αυτή η δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο