english-flag
Search

Νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια – Ειδικές μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην εξειδίκευση του πακέτου μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για στήριξη με τρίμηνη διάρκεια, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, που αφορά πάνω από 3 εκατ. πολίτες για οικογενειακά εισοδήματα έως 30 χιλιάδες ευρώ. 

Οι ενισχύσεις κινούνται στους εξής άξονες: Την τόνωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων, τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με 22 λεπτά το λίτρο.  Επίσης, ανακοινώθηκαν ειδικές μέριμνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και αγρότες που έχουν πληγεί κυρίως από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν ζούμε σε γυάλα, συναισθανόμαστε την ανάγκη για στήριξη»,τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκινώντας την εξειδίκευση των μέτρων. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών  «αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου». 

Ειδικές μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.

Επιδότηση ρέυματος

  • Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.
  • Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.
  • Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

 Ενίσχυση για αγρότες: 

  • Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
  • Συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα.
  • Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.
  • σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Μάρτιο και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο

Για τους δύο αυτούς μήνες, λαμβάνουμε συνολικά μέτρα που προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Η εκτίναξη των τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια.

Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η ταχύτερη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η δυναμική στροφή στην καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ. Αυτό επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.

Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστεί η Ελλάδα μια ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, με την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της. Και ταυτόχρονα να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης και μεταφοράς πράσινης ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

Με τα μέτρα του Μαρτίου και του Απριλίου, η Κυβέρνηση θα έχει διαθέσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο είναι αναγκαίο.

Επιταγή ακρίβειας

Το έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων θα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Η επιταγή ακρίβειας  αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ πριν από το Πάσχα, θα είναι ακατάσχετο ενώ ο αριθμός των τελικών δικαιούχων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ.

Αναλυτικά: 

  • Χορηγείται 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου.
  • Ενίσχυση 200 ευρω σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Ενίσχυση 200 ευρω σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
  • Ενίσχυση 200 ευρω σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ
  • Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Γενναία» επιδότηση για το ρεύμα

Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσοσταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.  Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh. Το συνολικό κόστος της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 636 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά όλες της α’ κατοικίες, ανεξαρτήτως εμβαδού ή παρόχου.

Τι προβλέπεται για τα καύσιμα

Ο υπουργός Οικονομικών  ανακοίνωσε απευθείας επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων ελεύθερων επαγγελματιών, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά,  όσον αφορά την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα προβλέπεται η κάλυψη μέρους της αύξησης για 60 λίτρα καυσίμων το μήνα, συνολικά 180 λίτρα το επόμενο τρίμηνο. Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί αφορούν οικογενειακό εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και θα αφορά ένα όχημα ανά οικογένεια.  Ηεπιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο. Ειδικά για τους πολίτες που είναι κάτοικοι νησιών η επιδότηση φθάνει τα 27 λεπτά το λίτρο.  Επιπλέον, επιδοτείται το ντίζελ ωστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο. Στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο.

Ο μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί προβλέπει την εξής διαδικασία: Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο gov.gr όπου θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα και ύστερα από διασταύρωση για την κυριότητα του οχήματος και του εισοδήματος τους θα λάβουν εφάπαξ την επιδότηση και για τους τρεις επόμενους μήνες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο