english-flag
Search

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τη Δευτέρα τα «αποκαλυπτήρια» – Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

Στη Βουλή τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ – 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. 

Η ειδική ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε την άσκηση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ, η οποία φέρνει νέους μειωμένους συντελεστές υπολογισμού του φόρουέτσι ώστε να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ φέτος από αυτόν που πλήρωσαν το 2021, ενώ το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, που αντιστοιχεί σε  περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Από το υπόλοιπο 6%, δηλαδή 375.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι, θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι ανάλογα με την ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Σε κάθε πρίπτωση, περισσότερο κερδισμένοι  από τον νέο ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τους έχοντες ατομική ακίνητη περιουσία αξίας έως 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται από τον Μάιο. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο