english-flag
Search

Ομιλία Κ. Μίχαλου προέδρου ΚΕΕ και ΕΒΕΑ στην ενημερωτική εκδήλωση του ΕΒΕΑ

«Η σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό να παρέχει έγκυρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση, σχετικά με το φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα, μετά τις πρόσφατες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Γνωρίζετε ότι ως Επιμελητήριο έχουμε αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη ριζικών αλλαγών, τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Αλλαγών οι οποίες θα βάλουν βαθιά το μαχαίρι, θα διορθώσουν αδυναμίες και στρεβλώσεις. Αλλαγές προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της λειτουργικότητας, της σταθερότητας, της δίκαιης μεταχείρισης. Αλλαγές που θα κάνουν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερο φιλικά προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έγιναν τους τελευταίους μήνες αρκετά θετικά βήματα.

Ως προς τη φορολογία:

Είχαμε την ψήφιση ενός νέου νόμου, ο οποίος ενσωματώνει αρκετές από τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, ενώ εμπεριέχει και κίνητρα για επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, η αγορά δεν μπορεί παρά να καλωσορίζει ρυθμίσεις όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή, η μείωση του φόρου των μερισμάτων, αλλά και η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων.
Θέλουμε παρ’ όλα αυτά να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση. Η οποία θε περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% – όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση – τη γενική μείωση του ΦΠΑ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, καθώς και την κατάργηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, όσον αφορά τη φορολογία των φυσικών προσώπων, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει στο μέλλον μεγαλύτερη ελάφρυνση για τα μεσαία εισοδήματα. Τους φορολογούμενους δηλαδή, που στηρίζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, συνεισφέροντας πάνω από το μισό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κάθε χρόνο.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της φορολογικής πολιτικής, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις και συνολικά η ελληνική οικονομία, να πραγματοποιήσουν το άλμα ανταγωνιστικότητας που απαιτείται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις μας, με την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεκτιμηθούν και θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικές αλλαγές στη φορολογία, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Έχει γίνει μια καλή αρχή και ελπίζουμε ότι τα οφέλη θα φανούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ως προς το ασφαλιστικό:

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιέχει επίσης αρκετές θετικές ρυθμίσεις, τις οποίες αναγνωρίζουμε. Μεταξύ αυτών είναι:
• Η αλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την αποσύνδεσή τους από τις αποδοχές τους και τη δημιουργία έξι κατηγοριών.
• Η επίλυση ενός γραφειοκρατικού, κυρίως, προβλήματος, που αφορούσε στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και την καταβολή από μέρους τους, ασφαλιστικών εισφορών.
• Η αποκατάσταση της αδικίας για τους ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια, με την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συντάξεων.
• Ο μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ και η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Με την ευκαιρία αυτή, ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένες από τις βασικές θέσεις του Επιμελητηρίου μας – και της Επιμελητηριακής Κοινότητας συνολικά – όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συνεχίζουμε, κατ’ αρχήν, να υποστηρίζουμε τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, που άλλωστε αποτελεί και θέση της σημερινής κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι μέσα από την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους και να μειωθεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό βάρος για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας ενός δομημένου πλαισίου εθνικής αποταμίευσης, θα δημιουργηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και θα αξιοποιηθούν παραγωγικότερα οι εισφορές των ασφαλισμένων.

Συνεχίζουμε να ζητούμε το συνολικό εξορθολογισμό και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παρά τις θετικές κινήσεις που έχουν γίνει, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας παραμένει σήμερα εξαιρετικά υψηλό. Με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να αποθαρρύνεται η δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και βεβαίως να συμπιέζεται το εισόδημα των εργαζομένων.

Αναμένουμε λοιπόν ότι, στο βαθμό που είναι δημοσιονομικά εφικτό, οι μειώσεις θα συνεχιστούν. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία, ευνοώντας την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι κάθε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει δύο βασικά ζητούμενα:

• Αφενός, να στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες, ώστε να γνωρίζουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια που βρισκόμαστε και που πάμε.

• Αφετέρου, να συνδυάζεται με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Γιατί η σταθερή αύξηση της απασχόλησης ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι η προϋπόθεση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Προϋπόθεση για μια συνεκτική, ευημερούσα κοινωνία.

Η προσπάθεια για ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και βιώσιμο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα προφανώς δεν είναι εύκολη.

Είναι, όμως, απαραίτητο να πετύχει, προκειμένου η χώρα να πραγματοποιήσει το άλμα ανάπτυξης που χρειάζεται. Το θετικό, που επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είναι ότι κινούμαστε πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την πορεία, με υπεύθυνες θέσεις και προτάσεις, με πίστη στο γόνιμο διάλογο.

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και ελπίζω ότι η σημερινή ημερίδα θα είναι μια χρήσιμη πηγή ενημέρωσης για όλους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο