english-flag
Search

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος για τη μείωση των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών των εργαζομένων κάτω των 25 ετών

mixalos_05032019

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη μείωση των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών των εργαζομένων κάτω των 25 ετών, δήλωσε:

«Η μείωση των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο κύριας σύνταξης των εργαζομένων κάτω των 25 ετών, με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2019, αποτελεί σαφώς ένα θετικό βήμα. Είναι ένα μέτρο που αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στην αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης.
Πάγιο αίτημα, ωστόσο, της επιχειρηματικής κοινότητας ήταν και παραμένει ο συνολικός εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, το οποίο σήμερα είναι εξαιρετικά υψηλό, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα, αποθαρρύνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συμπιέζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
Είναι, παράλληλα, ανάγκη να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος, για την προώθηση μιας πραγματικής, ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αξιόπιστο, δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικότερο προς την ανάπτυξη.
Στο επίκεντρο μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, πρέπει να είναι η σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, με προσαρμογή της εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις εθνικές ανάγκες. Μέσα από την ανάδειξη ενός υποχρεωτικού κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, που θα λειτουργεί παράλληλα με τον κρατικό – αναδιανεμητικό πυλώνα, θα μπορέσει να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για τους ασφαλισμένους και να μειωθεί, ταυτόχρονα, το δημοσιονομικό βάρος για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Η θεσμοθέτηση του τρίτου πυλώνα, ο οποίος θα αποτελείται από τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις, με ισχυρά φορολογικά κίνητρα για ασφαλισμένους και επιχειρήσεις, θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους της εργασίας, αλλά και στην παραγωγική αξιοποίηση των εισφορών των ασφαλισμένων.

Σήμερα, υπάρχουν υπεύθυνες και τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις, για μια ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα, αλλά και να δημιουργήσει κίνητρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αυτό που χρειάζεται, είναι πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα, συνεννόηση και συναίνεση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο αντίκρισμα στην οικονομία και στην κοινωνία».

Μετάβαση στο περιεχόμενο