english-flag
Search

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης για την απολιγνιτοποίηση και την επόμενη μέρα των περιοχών μετάβασης

mitliagkas_kozani_epimelitirio

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννης Μητλιάγκας μιλά στο site της ΚΕΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και τον συνεπαγόμενο μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας.

Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα το Επιμελητήριο Κοζάνης διοργανώνει στις 15 Νοεμβρίου εναρκτήρια εκδήλωση / ημερίδα, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με παράλληλη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής της Επιτροπής στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Μητλιάγκα:

“Το Επιμελητήριο της Κοζάνης εισέρχεται στην πιο κρίσιμη και απαιτητική καμπή της ιστορίας του, έχοντας μεγάλο μερίδιο στην ευθύνη που του αναλογεί για το μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας και την ουσιαστική και ριζική διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης αυτής, λόγω της απολιγνιτοποίησης. Η εποχή του Λιγνίτη μπαίνει στην τελευταία της φάση, μέσα σε έντονες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την όποια προσαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό Επιμελητήριο Κοζάνης διοργανώνει στις 15 Νοεμβρίου εναρκτήρια εκδήλωση / ημερίδα για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συνοδεύουν το εγχείρημα αυτό υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με παράλληλη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής της Επιτροπής στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη. Οι δυνάμεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών και του σχεδιασμού της νέας περιόδου υπερβαίνουν το ρόλο μας αλλά ταυτόχρονα τον αναδεικνύουν.

Η εκδήλωση θα έχει 3 άξονες:

·          Ο  Πρώτος αφορά τη θεσμική προσέγγιση και το ρόλο της κυβέρνησης, των φορέων και των δομών σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο.

·         Ο Δεύτερος εστιάζει στη διαμόρφωση, τον εντοπισμό και την προσέλκυση επενδυτικών ευκαιριών, παρουσία σημαντικής ξένης αντιπροσωπείας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

·         Ο τρίτος αφορά στην ενεργό συμμετοχή της ΚΕΕΕ σε επίπεδο οργάνων και θεσμικής εκπροσώπησης αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη φωνή των περιφερειακών Επιμελητηρίων.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς, σωματεία, επαγγελματικές οργανώσεις και επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Πρόκειται την εκκίνηση μιας μακράς περιόδου στην οποία πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και η συμβολή, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων των επιμελητηρίων της χώρας είναι φυσικά εκτός από απαραίτητη και αναγκαία, επιθυμητή και ευπρόσδεκτη. Κοζάνη Φλώρινα και Αρκαδία σε πρώτο πλάνο, θα έχουν την ευκαιρία αλλά και την αγωνία να δούνε την εξέλιξη της μετάβασης, αποτυπώνοντας μέσω και των μητρώων τους την πορεία τους και τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους σε βάθος δεκαετίας. Τα βήματα πρέπει να είναι ταυτόχρονα σταθερά και γοργά και η βοήθεια και η συμμετοχή όλων των επιχειρηματικών δυνάμεων καθημερινή πραγματικότητα“.

Μετάβαση στο περιεχόμενο