english-flag
Search

Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη η ΓΣ της ΚΕΕΕ – Τι ζήτησε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων

ΓΣ_ΚΕΕΕ_1

Τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, τίμησε με την παρουσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά Πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» σε μία τέτοια εκδήλωση, κάτι που σημείωσε και ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Χειραψία του Προέδρου της ΚΕΕΕ Γ. Χατζηθεοδοσίου με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του.
Χειραψία του Προέδρου της ΚΕΕΕ Γ. Χατζηθεοδοσίου με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του.
​​​​​​

«Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου, σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας,» δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του, με τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ να υπογραμμίζει τα θετικά σημεία των πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας και απειλούνται από τις επερχόμενες ανατιμήσεις.

Στη ΓΣ της ΚΕΕΕ παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Α. Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής βουλευτής Μ. Κατρίνης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ βουλευτής Γ. Δελλής, ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Σιμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και φορέων.

Μεταξύ των προτάσεων της επιμελητηριακής κοινότητας που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, περιλαμβάνονται η δραστική μείωση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, η ενίσχυση των επιχειρήσεων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, κίνητρα που θα διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, χρηματοδοτικά προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ευκολότερη πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό, περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, κάτι που θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της επιχειρηματικότητας.

 Στην έναρξη της ΓΣ της ΚΕΕΕ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου.

 Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της ΚΕΕΕ, Γ. Χατζηθεοδοσίου:

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αγαπητοί συνάδελφοι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων

Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές,

Πρόεδροι φορέων, εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων,

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Θέλω ιδιαίτερα να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και να τον ευχαριστήσω θερμά που μας τιμά με την παρουσία του.

Κύριε πρωθυπουργέ, η φετινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν βέβαια πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όμως η πανδημία συνεχίζει να μας απειλεί, ενώ στα προβλήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έρχονται να προστεθούν αυτά που φέρνουν οι ανατιμήσεις. Θέση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι ότι  χρειάζονται στοχευμένες δράσεις για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έκανε σκληρές προσπάθειες για να κρατήσει όρθιο το επιχειρείν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Θυμάμαι ότι πριν από δύο χρόνια, είχαμε ακούσει με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, για τη στήριξη και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για τη δημιουργία όρων ανάπτυξης, μετά από μια δύσκολη δεκαετία ύφεσης και δυσπραγίας.

Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι στο διάστημα που μεσολάβησε – παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία – αρκετές από αυτές τις εξαγγελίες έχουν ήδη βρει το δρόμο της υλοποίησης.

Σίγουρα έγιναν κάποια θετικά βήματα, με σκοπό την ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τις επιχειρήσεις – και για τους πολίτες. Απαιτούνται όμως κι άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναγνωρίζουμε τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Βλέπουμε τις βελτιώσεις που έφερε ο νέος εργασιακός νόμος. Τις ευκαιρίες που δημιούργησε ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με τα επιμελητήρια αλλά και άλλους φορείς της αγοράς, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναγνωρίσουμε τη σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που έγινε, με σκοπό τη διασφάλιση πόρων για την ανάκαμψη της επόμενης μέρας. 

Η Ελλάδα διεκδίκησε και έλαβε σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – τη μεγαλύτερη ενίσχυση στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Κι αυτοί οι πόροι, μαζί με το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση και τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Τα νέα που έρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ ενισχύουν την αισιοδοξία μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφεται ανάκαμψη κατά 16,2%. Μια σειρά από δείκτες εμφανίζονται σε ανοδική πορεία: το οικονομικό κλίμα, η μεταποίηση, η βιομηχανική παραγωγή, ο τουρισμός.

Η ανάπτυξη, όμως, δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο.

Έχουμε ακόμη απέναντί μας αρκετά προβλήματα. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές απειλές και προκλήσεις.

Έχουμε μια πανδημία που είναι ακόμη εδώ, υπό έλεγχο μεν, αλλά με τις νέες μεταλλάξεις να προκαλούν αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν θα αντέξει άλλον ένα χειμώνα όπως τον περσινό. Είναι απόλυτη ανάγκη να διατηρηθεί η κατάσταση σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Είναι ανάγκη να τηρηθούν σωστά τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας. Είναι απόλυτη ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, που είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο όπλο μας ενάντια στην πανδημία.

Πολιτεία, υγειονομικές αρχές, επιχειρήσεις και κοινωνία: οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τις δουλειές μας, τις ζωές όλων μας.

Έχουμε, όμως, να διαχειριστούμε τα βάρη που ήδη δημιούργησε η πανδημία. Εδώ και ενάμισι χρόνο, όλες οι επιχειρήσεις – άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο – παλεύουν με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Μια από τις σοβαρότερες είναι η διαχείριση του χρέους. Όταν μια επιχείρηση παραμένει κλειστή, όταν οι τζίροι της καταρρέουν ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν, είναι αναμενόμενο να συσσωρεύονται χρέη. Μπορεί οι παρεμβάσεις που εφάρμοσε ως τώρα η κυβέρνηση – όπως οι αναστολές πληρωμών, το πρόγραμμα Γέφυρα κ.ά. – να έδωσαν μια προσωρινή ανάσα. Όμως, στο επόμενο διάστημα, όταν οι τράπεζες και το δημόσιο θα αρχίσουν ξανά να ζητούν δόσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν με τη θηλιά στο λαιμό.

Κι αυτό ενώ το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορούν να πάρουν δάνειο και δεν έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Υπάρχει, επομένως, άμεσος κίνδυνος να χαθούν υγιείς και βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, εξαιτίας μιας κρίσης που κανείς δεν μπορούσε να έχει προβλέψει.

Κινδύνους δημιουργεί, επίσης, το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων που φτάνει πια και στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένα κόστη στα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, οι τελικές τιμές των προϊόντων επιβαρύνονται και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών συμπιέζεται. Ελπίζουμε ότι η αναταραχή θα είναι παροδική, σε κάθε περίπτωση όμως θα απαιτήσει άμεση και αποφασιστική διαχείριση.

Διαχείριση απαιτεί, επίσης, η τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας. Έχοντας επισκεφθεί κάθε μια από τις περιοχές αυτές, έχοντας συζητήσει με τα τοπικά Επιμελητήρια, τους φορείς και τους ανθρώπους της αγοράς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η καταστροφή που έχει συντελεστεί είναι τεράστια, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τις επιχειρήσεις τους, τις περιουσίες τους, τις δουλειές τους βρίσκονται σε απόγνωση. Και πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο κίνδυνος ερήμωσης ολόκληρων περιοχών, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Κυρίες και Κύριοι,

Από όλα όσα ανέφερα μέχρι τώρα, προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: η οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, αλλά η πορεία αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση διασφαλισμένη.

Η πανδημία και τα προβλήματα που συσσώρευσε στις επιχειρήσεις, οι ανατιμήσεις, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών… συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακόψει ή ακόμη και να αντιστρέψει την πορεία ανάκαμψης, στην οποία επιχειρεί να μπει η χώρα.

Απαιτείται, λοιπόν, διαρκής εγρήγορση από την πλευρά της Πολιτείας. Χρειάζονται αποφάσεις και λύσεις. Χρειάζονται περισσότερες, στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διαμορφωθεί οι προτεραιότητες, οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας. Τις ανέφερα συνοπτικά στον πρωθυπουργό, θα μου επιτρέψετε να τις αναλύσω λίγο περισσότερο.

 Ειδικότερα:

•        Πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, με δραστική περικοπή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον είναι αβέβαιο για χιλιάδες επιχειρήσεις. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόμοιο αίτημα υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι επιχειρήσεις της Ευρώπης υποφέρουν από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

•        Στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, θέλουμε να δοθεί έμφαση σε δράσεις που ενδυναμώνουν τη μικρομεσαία επιχείρηση.

•        Ζητούμε τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, με τις συστημικές τράπεζες να αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Οι συνθήκες αποκλεισμού των περισσότερων αιτήσεων για τραπεζικό δανεισμό, μεγαλώνουν το χάσμα που ήδη υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων.

•        Απαιτούνται κίνητρα και υποστηρικτικοί μηχανισμοί για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

•        Ζητούμε περισσότερα βήματα για τη μείωση της φορολογίας: με άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.

•        Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ήδη ξεκινήσει, είναι ανάγκη να επεκταθεί περισσότερο.

•        Είναι άμεση ανάγκη εφαρμογής μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών, απέναντι στο επερχόμενο κύμα ακρίβειας. Ένα από αυτά θα πρέπει να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

•        Τέλος, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, θα πρέπει να μη ζητηθούν επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν δοθεί, να ανασταλούν φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις, καθώς και η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής τέλεσης, για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στις πληττόμενες περιοχές. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον για μια τριετία, ενώ θα πρέπει παράλληλα να δοθούν ενισχύσεις για την ταχύτερη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Είναι, κυρίως, σημαντικό η στήριξη των πυρόπληκτων και η ανασυγκρότηση των τοπικών οικονομιών να γίνουν στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου. Το οποίο θα υλοποιηθεί με συνέπεια και διαφάνεια. Έχουμε το αρνητικό παράδειγμα του «Ταμείου Μολυβιάτη» μετά τις πυρκαγιές του 2007. Ας φροντίσουμε αυτή τη φορά να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

 

Έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά, έχουμε αντέξει σε απρόοπτα εμπόδια και δυσκολίες. Αλλά ο δρόμος για μια ανάπτυξη βιώσιμη, δίκαιη και συνεκτική, παραμένει ακόμη μακρύς.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους. Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της χώρας, το ταλέντο και τις ικανότητες των ανθρώπων της. Για να μπορέσουν να δημιουργήσουν νέο εθνικό πλούτο, νέες δουλειές, εισοδήματα και ευκαιρίες.

Και σε αυτή την προσπάθεια, τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να έχουν ουσιαστικό ρόλο.

Συμμετέχοντας υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο.

Αναβαθμίζοντας διαρκώς τις δομές τους και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες προς τα μέλη τους.

Λειτουργώντας ως σύγχρονα, ψηφιακά κέντρα εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας έτσι στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ κράτους και επιχείρησης.

Υλοποιώντας στοχευμένα προγράμματα και δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Προωθώντας τη δικτύωση και τη συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη, σε τοπικό επίπεδο.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την αγορά και για την οικονομία.

Έχουμε να δώσουμε ακόμα πολλές μάχες.

Έχουμε ακόμη προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και αδυναμίες να διορθώσουμε.

Έχουμε, όμως, αποδείξει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Με ομοψυχία και πίστη στις δυνάμεις μας. Και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στην πρώτη γραμμή, να εργάζεται για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού επιχειρείν.

Δική μου φιλοδοξία είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη χάραξη ενός νέου αναπτυξιακού δρόμου, προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας, της πατρίδας.

Η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της μπορούν και πάλι να τα καταφέρουν.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο