english-flag
Search

Σημαντική η συμβολή του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη στην κινητοποίηση επενδύσεων για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με την εκ των υστέρων αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του κύριου πυλώνα του εμβληματικού Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, το Ταμείο έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση των επενδύσεων και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η Επιτροπή πρότεινε το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη το 2014 για να στηρίξει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ως απάντηση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ως το 2021, το ΕΤΣΕ υπολογίζεται ότι έχει κινητοποιήσει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ύψους 524,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που παρασχέθηκε στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση του ΕΤΣΕ αύξησε επιτυχώς την ικανότητά του να αναλαμβάνει κινδύνους. Έτσι, το ΕΤΣΕ μπόρεσε να αναλάβει νέα χρηματοδοτική στήριξη υψηλότερου κινδύνου, για παράδειγμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά έργα. Ενώ ορισμένες από τις επενδύσεις που υποστηρίζει το ΕΤΣΕ θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί και χωρίς αυτό, η αξιολόγηση διαπιστώνει ότι θα είχαν πραγματοποιηθεί σε μικρότερη κλίμακα και με βραδύτερο ρυθμό.

Επιπλέον, η αξιολόγηση διαπιστώνει ότι ο δεύτερος πυλώνας του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ο οποίος αποτελείται από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, λειτούργησε αποτελεσματικά ως σημείο εισόδου για παροχή τεχνικών και χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία επενδύσεων και στην καλύτερη προβολή περίπου 1.200 επενδυτικών έργων που δημοσιεύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων.

Το πρόγραμμα InvestEUβασίζεται στο επιτυχημένο μοντέλο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και εφαρμόζει βασικά διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτό, όπως η απλούστευση της αρχιτεκτονικής των χρηματοδοτικών μέσων, η μεγαλύτερη εστίαση της πολιτικής στις γεωγραφικές και τομεακές ανάγκες, καθώς και η άμεση πρόσβαση σε άλλους εταίρους υλοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Σκανδιναβική Τράπεζα Επενδύσεων) πέραν του Ομίλου ΕΤΕπ, ώστε να επωφεληθεί από την ειδική χρηματοοικονομική και τομεακή γνώση τους και τη βαθιά γνώση της τοπικής αγοράς και να διευρύνει την εμβέλεια του InvestEU, αυξάνοντας τον αριθμό των δυνητικών τελικών δικαιούχων. Το InvestEU έχει ήδη αρχίσει να στηρίζει έργα σε όλη την ΕΕ, με σκοπό την προσέλκυση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την κινητοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ έως το 2027.

Η εκ των υστέρων αξιολόγηση του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Είναι διαθέσιμη εδώ. 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Miriam Garcia Ferrer — Tél.: + 32 2 299 90 75· Laura Berard — Τηλ.: 32 2 295 57 21)

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο