english-flag
Search

Συμφωνία συνεργασίας win-win για τα πνευματικά δικαιώματα

Υπογράφεται στις 6 Φεβρουαρίου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη καίριας σημασίας συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση». Η συγκεκριμένη συμφωνία θα δώσει την ευκαιρία, σε όλες τις επιχειρήσεις, να ενταχθούν με τεράστιο όφελος και να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά την μουσική στις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και πρόεδρος Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Στέλιος Μωραΐτης τόνισε ότι μέσω αυτής, επιχειρηματίες σε όλη την χώρα θα πάρουν άδειες μουσικής από το 2018 έως το 2022. «Αυτή τη στιγμή στη συμφωνία καταφέραμε και βάλαμε και όσους συναδέλφους από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν δικαστικές διαμάχες και τους ζητούν υπέρογκα ποσά. Δηλαδή η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και χιλιάδες εταιρείες που έχουν δικαστικές διενέξεις να ενταχθούν να “απεγκλωβιστούν” και να “κλείσουν” τις υποθέσεις τους, αποφεύγοντας δικαστικές δαπάνες και υπέρογκα ποσά από δικαστικές αποφάσεις» υπογράμμισε.

Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα προκειμένου να γίνει κατανοητό το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις: «Ένα κατάστημα που με την αγωγή ή την μήνυση θα πλήρωνε 15.000-18.000 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 800 ευρώ συν 300 και μπορεί να το αποπληρώσει και σε δόσεις. Έτσι βοηθάμε χιλιάδες συναδέλφους. Κλείνει αυτό το κεφάλαιο και περνάμε στην επόμενη μέρα με αισιοδοξία» είπε και κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους Επιμελητήρια, προκειμένου να ενημερωθούν και να λύσουν τα όποια προβλήματα.

Πηγές επισημαίνουν ότι για να γίνει κατανοητή η υπόθεση πρέπει κανείς να πάει πίσω στο 2017. Συνοπτικά, τότε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕ (ΑΕΠΙ) χρόνια διατηρούσε ένα ισχυρό μονοπώλιο στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Το μοναδικό αντίπαλο δέος της, ήταν ο συνεταιρισμός που φέρει το όνομα «Αυτοδιαχείριση» και περιοριζόταν χρόνια σε πολύ μικρά ποσοστά της αγοράς. Παρόλα αυτά, οι τότε εξελίξεις με τη φερόμενη ως διαφθορά εντός της ΑΕΠΙ και τη δέσμευση 100 εκ ευρώ από τα ταμεία της ανησύχησε δημιουργούς και χρήστες. Έτσι πολλοί στράφηκαν στην «Αυτοδιαχείριση».

Μετάβαση στο περιεχόμενο