english-flag
Search

Συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χρ. Στυλιανίδη με Κ. Μίχαλο για τις οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών

img5116

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με την ιδιότητά του και ως Αναπληρωτή προέδρου των Ευρωεπιμελητηρίων.

Ο κ. Μίχαλος έθεσε στον κ. Στυλιανίδη επιτακτικά το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό τη χώρα μας, αλλά και συνολικά την Ευρώπη, αυτό της ενίσχυσης της προστασίας από φυσικές καταστροφές που είχε ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα να θρηνήσουμε θύματα, αλλά και την απώλεια περιουσιών από ακραία φυσικά φαινόμενα και κυρίως από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος, οι φυσικές καταστροφές έχουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και κατά συνέπεια, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ταχύτερος και πιο «γενναιόδωρος» στην παροχή βοήθειας προς τα κράτη – μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση ενός νέου συστήματος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γνωστών ως rescEU.

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ο μηχανισμός rescEU αποτελεί ένα τριτοβάθμιο επίπεδο πολιτικής προστασίας που δημιουργεί μία επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, καθώς χρηματοδοτεί επί της ουσίας δράσεις για την απόκτηση μέσων πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, εξοπλισμού άντλησης υδάτων και άλλων σωστικών μέσων.

Το νέο αυτό σύστημα θα χρηματοδοτηθεί με 160 εκ. ευρώ ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια και με 1,6 δισ. ευρώ στον εξαετή προϋπολογισμό.

Ο κ. Μίχαλος διαβεβαίωσε τον κ. Στυλιανίδη ότι τα Επιμελητήρια θα συμβάλουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΕ για την αποφυγή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με στόχο την αποφυγή νέων τραγωδιών, αλλά και την αντιμετώπιση των παράπλευρων οικονομικών καταστροφών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο