english-flag
Search

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των ΜμΕ παρουσίασε στους Προέδρους ΚΕΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας

xatzitheodosiou_tsipras

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για μία συνάντηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, η οποία έγινε την Πέμπτη 23/9 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο τρίπτυχο: ανατιμήσεις, οφειλές, πανδημία. Ειδικότερα τόνισε ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που θα δούμε άμεσα δεν θα μπορέσουν να τις απορροφήσουν οι επιχειρήσεις και θα μετακυλιστούν στους πολίτες. Αναφερόμενος στο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ προειδοποίησε για «αφανισμό» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς αν παραμείνουν ως έχουν δεν θα είναι δυνατή η αποπληρωμή τους και θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι το 85% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να πάρουν καμία μορφή δανεισμού και τόνισε την ανάγκη να δώσει το κράτος εγγυήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό οι ΜμΕ.

Για το ιδιωτικό χρέος από την πανδημία που αποτελεί «μεγάλο βαρίδι» για τις επιχειρήσεις μίλησε και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ενώ εξέφρασε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι «φτωχοί εργαζόμενοι, σημαίνει φτωχή οικονομία», προσθέτοντας την πρόταση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και όχι στα χέρια των κυβερνήσεων. Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε ως «τεράστιο θέμα» το νέο πτωχευτικό δίκαιο και έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφη δεύτερη ευκαιρία». Επίσης τόνισε την ανάγκη για μια «γενναία μείωση του ΦΠΑ» ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο  Αλέξης Τσίπρας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι στρατηγική της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο και παρουσίασε στους δύο Προέδρους τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ενίσχυση των ΜμΕ. Ειδικότερα προτείνει τη διαγραφή του 40-60% των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, τον ανασχεδιασμό των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς όφελος των ΜμΕ, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επιτρεπτά όρια, τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα, που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση του «παράλογου» τέλους επιτηδεύματος.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο