english-flag
Search

2ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM : Αυξημένο ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα το διήμερο στην Αθήνα

 

Σε σημαντικό και εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό για την προώθηση των κρητικών προϊόντων στη διευρυμένη ελληνική αγορά,  εξελίσσεται  το διήμερο Παγκρήτιο Forum, το οποίο ξεκίνησε σήμερα στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας (ΟΑΚΑ) με στόχο τη διασύνδεση της Κρητικής Διατροφής με την ευζωία, τον αθλητισμό και τον αθλητικό Τουρισμό.

Το Παγκρήτιο Forum στην Αθήνα διοργανώνεται για δεύτερη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για  παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων της Κρήτης να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες για τη διάθεσή τους και εκτός Κρήτης.

Εκπρόσωποι 63 ξενοδοχείων, Super Market, Δικτύων Διανομής, Delicatessen και εστιατορίων  συναντήθηκαν με 149 παραγωγούς – μεταποιητές τροφίμων από την Κρήτη και είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μελλοντική απευθείας συνεργασία μαζί τους.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 2ου Παγκρήτιου Forum πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 9.000 επιχειρηματικές συναντήσεις,  ανοίγοντας νέους διαύλους για την έξοδο των κρητικών προϊόντων σε νέες αγορές.

Το Παγκρήτιο  Forum περιλαμβάνει προκαθορισμένες συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ των δύο πλευρών, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, καθώς και παράλληλες δράσεις για γνωριμία με τα κρητικά προϊόντα.

 

Η πρωτοβουλία αυτή των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Κρήτης τον περασμένο Μάιο με τη στήριξη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες υποψήφιους αγοραστές, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη στοχευμένη δράση με άμεσα αποτελέσματα, σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Να σημειωθεί ότι το 47% των συμμετεχόντων στο 1ο Παγκρήτιο Forum στην Αθήνα δήλωσε ότι κατάφερε σημαντικές συνεργασίες, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, που αποδεικνύει την επιτυχία του θεσμού.

 

Και το 2ο Παγκρήτιο Forum πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων και με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Κατά την έναρξη του 2ου Παγκρήτιου Forum στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε «2ο Παγκρήτιο φόρουμ Κρητικών προϊόντων, μια ιδέα που ξεκίνησε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης πήρε σάρκα και οστά. Μια ιδέα που ξεκίνησε για να αναδείξουμε  την υγιεινή διατροφή, την ευζωία ως μοντέλο αναπόσπαστο της καλής φιλοσοφίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού και των αξιών που υπηρετεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Μια ιδέα που βρήκε αμέσως ανταπόκριση στο πρόσωπο των τεσσάρων Προέδρων των Επιμελητηρίων της Κρήτης και που σήμερα είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά στη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας μας,  στο Ποδηλατοδρόμιο μαζί με περίπου 160 εκθέτες, παραγωγούς τυποποιημένων προϊόντων με προγραμματισμένα περίπου 19,000 ραντεβού b2b. Συναντήσεις πολλές που από αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνίες. Το μοντέλο της υγιεινής διατροφής, της Κρητικής διατροφής να καθιερωθεί σε όλους όσους επιθυμούν να έχουν οφέλη από τον αθλητικό τουρισμό, ούτως ή άλλως είναι ένας από τους βασικούς στόχους του υφυπουργείου Αθλητισμού. Χαιρόμαστε με αυτή την εξέλιξη, αποφασίσαμε του χρόνου να πάμε ακόμα ψηλότερα και σε αριθμό συμμετεχόντων χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα, την αυστηρότητα και τον επαγγελματισμό, αλλά να πάμε ακόμα πιο ψηλά και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Ευχόμαστε λοιπόν στα καλύτερα. Η Ελλάδα αλλάζει, ο αθλητισμός αλλάζει η υγιεινή διατροφή, η κρητική διατροφή εκτινάσσεται. Του χρόνου θα πάμε ακόμα ψηλότερα, με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών – μεταποιητών τροφίμων κι ακόμα περισσότερους εκπροσώπους από ξενοδοχεία, Super Market, Δίκτυα Διανομής, Delicatessen και εστιατόρια. Να ξεπεράσουμε τα 20.000 Β2Β χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό. Και να βγούμε και έξω από τα ελληνικά σύνορα, διοργανώνοντας Φόρουμ και στην κεντρική Ευρώπη! Θα αξιοποιήσουμε και τη μεγάλη ευκαιρία με τη διεξαγωγή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» στο Karteros Beach Sports Center τον προσεχή Σεπτέμβριο. Να γνωρίσουν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν –και οι 26 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου με αθλητές, προπονητές συνοδούς, επισκέπτες κλπ- τα φημισμένα κρητικά προϊόντα διατροφής και πόσο απαραίτητα είναι στον αθλητισμό.»

 

Στη διάρκεια της Ομιλίας του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε οτι «Το δεύτερο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων στην Αθήνα αποτελεί ένα τεκμήριο του γεγονότος ότι ο θεσμός έχει ήδη μετεξελιχθεί σε ένα μοχλό ενίσχυσης των συνεργασιών και ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο για την Κρήτη. Στη δεύτερη στη σειρά διοργάνωση, βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, στοχεύοντας σε περισσότερες και αποδοτικότερες B2Β συναντήσεις και επαγγελματικές επαφές ουσίας και προωθώντας την κρητική διατροφή, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, που χρειάζεται να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό. Συνδέουμε την Κρητική διατροφή και τα αγνά κρητικά προϊόντα με την ευζωία, τον υγιεινό τρόπο ζωής, τον αθλητισμό και τον αθλητικό Τουρισμό. »

 

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης υπογράμμισε «Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε και φέτος στη διοργάνωση του, 2ου Παγκρήτιου Φόρουμ,  που έχει καθιερωθεί πλέον ως πρότυπο επιτυχούς συνεργατικού εγχειρήματος. Η πραγματοποίηση σήμερα και αύριο των Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων,  θα δώσει μια ουσιαστική δυνατότητα  στους επιχειρηματίες της Ξενοδοχείας, των Δικτύων Διανομής και των Supermarkets, στο να γνωρίσουν -και να συνεργαστούν, με εξαιρετικούς παραγωγούς και προϊόντα της Κρητικής Διατροφής. Τουρισμός, ευζωία και Γαστρονομία αποτελούν κρίκους μιας κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας. Η διασύνδεση τους μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει την αναβάθμιση της θέσης μας στο παγκόσμιο τουριστικό, διατροφικό και αθλητικό  γίγνεσθαι. Εύχομαι στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στις συναντήσεις τους και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συμφωνίες. »

 

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης ανέφερε «Με το “2ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων της Αθήνας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ισχυροποιούμε μεθοδικά και συντονισμένα την εμπορική παρουσία του Αγροδιατροφικού τομέα του νησιού μας στην πρωτεύουσα, στοχεύοντας στρατηγικά και στο σύνολο της Ελληνικής Αγοράς. Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε δυναμικά έναν ακόμα θεσμό πολυεπίπεδης προβολής και εμπορικής προώθησης της ποιοτικής υπεραξίας της Κρητικής Γης, των ανθρώπων και των επιχειρήσεών μας. Συνεπής συμπαραστάτης μας και φέτος το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση την εξωστρεφή μας δράση, εξαιτίας της δυναμικής που ανέπτυξαν οι επιχειρήσεις των Χανίων και το 2022, όταν η αξία των Χανιώτικων εξαγωγών συνέχισε την ανοδική «τροχιά» των τελευταίων ετών (επιπλέον +18,81% στο Α΄4μηνο του 2022), κατακτώντας τη νέα κορυφή των €48.000.000 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Σε ηγετική θέση, ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών και η υπεραξία της Γης των Χανίων (στους 20.898 τόνους). »

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης επισήμανε οτι «το 2ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός που υποστηρίζει την εξωστρέφεια και ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό των Κρητικών επιχειρήσεων, προωθώντας τα ποιοτικά τοπικά Κρητικά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί δε μοναδική ευκαιρία τόσο για τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες όσο και για τους εμπορικούς επισκέπτες του Forum να αναπτύξουν νέες συνεργασίες, να επεκτείνουν τις εμπορικές και επιχειρηματικές τους επαφές και να δημιουργήσουν νέα «κανάλια» διανομής και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους σε υφιστάμενους και νέους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας

Το Παγκρήτιο φόρουμ θα συνεχιστεί αύριο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι με αντίστοιχες επιχειρηματικές συναντήσεις.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο