english-flag
Search

“The Future of Work” -Εκδήλωση του ΕΒΕΑ και της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

 

Στο μέλλον της εργασίας εστίασε η πέμπτη εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος συζητήσεων “CEO Breakfast – The Future of…”, που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, με τίτλο “The Future of Work”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Απριλίου, ήταν ο κ. Matthew Griffin, Ειδικός σε θέματα του Μέλλοντος της Αγοράς Εργασίας και CEO του Institute 311.

H Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Επιλέξαμε να εστιάσουμε στο μέλλον της εργασίας: ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις οικονομίες και τις κοινωνίες παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το τοπίο της εργασίας μετασχηματίζεται ριζικά. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες και στόχους. Οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν στο σύγχρονο περιβάλλον είναι αυτές που θα καταφέρουν να προσελκύσουν, να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν ανθρώπους με ταλέντο. Είναι αυτές που θα δώσουν στους εργαζομένους τους κίνητρα, εφόδια, εργαλεία και ενθάρρυνση για να καινοτομούν, για να σκέφτονται δημιουργικά.

Η ανθρωποκεντρική αντίληψη είναι και θα παραμείνει το κλειδί για την εργασία. Χρειάζεται  να διαμορφώσουμε μοντέλα εργασίας που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, στην ενσυναίσθηση, στην αμοιβαία κατανόηση, στη συλλογική δημιουργία και στην αμοιβαία πρόοδο.

Ως ΕΒΕΑ έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων upskilling-reskilling σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Υλοποιούμε ειδικά προγράμματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των γυναικών, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τη Microsoft έχουμε διεξάγει έρευνα για την ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, προχωρούμε στην εκπαίδευση γυναικών άνω των 45 ετών, ώστε να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας, καθώς και σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων σε άνεργες γυναίκες. Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση εξειδικευμένης Επιτροπής για το ανθρώπινο δυναμικό και, παράλληλα, υλοποιούμε μια μεγάλη έρευνα για δεξιότητες στις επιχειρήσεις.

Δεν παύουμε, παράλληλα, να σχεδιάζουμε νέες δράσεις, για να υποστηρίξουμε τα μέλη μας στην προσπάθεια εξεύρεσης, αλλά και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού τους, τώρα και στο μέλλον. Στόχος μας είναι να παρέχουμε καθοδήγηση  ως προς τις διαθέσιμες επιλογές, εργαλεία και πρακτικές, αλλά και ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο της εργασίας».

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, στον χαιρετισμό του είπε: «Στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μας με το ΕΒΕΑ στον κύκλο συζητήσεων “The Future of”. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε διακεκριμένους ομιλητές, σε θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις οριζόντια όπως είναι η βιωσιμότητα, η πράσινη μετάβαση και η εργασία, αλλά και κάθετα σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των τροφίμων και της υγείας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, για αυτή την κοινή μας πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μέλλοντος, αλλά και την ενημέρωσή τους για τις νέες τάσεις όπως αυτές διαμορφώνονται παγκόσμια». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου, πρόκειται να αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε και, στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη ο καθένας να αναρωτηθεί ποιες είναι οι δεξιότητες και οι τεχνικές που χρειάζεται να διαθέτει για να αυξήσει την παραγωγικότητά του.

Από την πλευρά του, ο κεντρικός ομιλητής της συζήτησης, κ. Matthew Griffin, ανέλυσε διεξοδικά τον αντίκτυπο της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην τομέα της  εργασίας και τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται. Αναφέρθηκε στους τομείς που επηρεάζονται τάχιστα, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες καταστάσεις, αλλά και στην αμφίσημη θέση των εργαζομένων που από τη μια αντιμετωπίζουν την αυτοματοποίηση της θέσης εργασίας τους, αλλά, ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να αλλάξουν αρκετούς τομείς εργασίας κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ειδικότερα, ο κ. Griffin ανέφερε ότι πλέον από την ταχύτητα της ψηφιακής εποχής έχουμε περάσει στην ταχύτητα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης και οι αλλαγές συντελούνται αστραπιαία. Αν και ο αντίκτυπος της ΤΝ είναι φανερός σε όλους τους τομείς της αγοράς εργασίας, αυτός που επηρεάζεται περισσότερο από την αυτοματοποίηση της εργασίας είναι ο τραπεζικός κλάδος και, κυρίως, οι κεφαλαιαγορές σε ό,τι αφορά τις αλγοριθμικές συναλλαγές, τη διαχείριση κεφαλαίων κ.λπ. Εξηγώντας περαιτέρω τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε ότι αυτή έχει αντίκτυπο στις ευκαιρίες απασχόλησης, μέσα από τη χρήση της για τον εντοπισμό των κενών δεξιοτήτων και για την πρόβλεψη των αντίστοιχων μελλοντικών. Ενώ, παράλληλα, προκαλεί το παραδοσιακό μοντέλο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, αφού μέχρι πρόσφατα μαθαίναμε μία δεξιότητα με βάση την οποία βρίσκαμε μια δουλειά έως τη συνταξιοδότηση. Τώρα, όμως, με τη δυνατότητα της ταχύτατης μάθησης  όλοι αλλάζουν δουλειά τακτικά. Παράλληλα, ο κ. Griffin εκτίμησε ότι, τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε αρκετούς τομείς, ενώ συμπλήρωσε ότι, πλέον, ο μέσος χρόνος ζωής των δεξιοτήτων είναι πέντε έτη. Με το πέρασμα της πενταετίας, οι δεξιότητες θα έχουν τη μισή αξία από αυτή που είχαν όταν αποκτήθηκαν.

Στη συνέχεια, ο κ. Griffin παρουσίασε τις προκλήσεις που φέρνει η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι, αφενός, η τεχνολογία καταργεί τα σύνορα του τόπου εργασίας. Αφετέρου πολλές εταιρίες προχωρούν στην αυτοματοποίηση των υπηρεσιών τους, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα και άγχος στο εργατικό δυναμικό, που φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. Παράλληλα, η δυνατότητα υποκατάστασης των εργαζομένων μειώνει το κόστος της εργασίας και δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και οδηγεί σε συμπίεση μισθών, σε επαγγέλματα όπως οι αρχιτέκτονες, οι εκπαιδευτικοί, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ..

Όμως, τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σημαντικά και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει θετικά. Εάν η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί για να αυξηθούν οι δεξιότητες των εργαζομένων, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί γίνονται 45% πιο παραγωγικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους. Αυτό συμβαίνει χάρη στη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να παράγει εκπαίδευση εξατομικευμένο σύστημα κατάρτισης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν τους δικούς τους μέντορες, τότε η εγκατεστημένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις κινητές συσκευές ή στους επιτραπέζιους υπολογιστές των εργαζομένων μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του μέντορα και να τους βοηθήσει να πλοηγηθούν πιο γρήγορα στον οργανισμό, να μάθουν νέες δεξιότητες κ.λπ.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Σόνια Χαϊμαντά.

Δείτε το video της εκδήλωσης εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο