Παρέμβαση Γιάννη Τρουπή για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Leader από επιχειρήσεις της Αρκαδίας
Σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων – προτάσεων απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, στον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, για την εξασφάλιση της συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων της Αρκαδίας.
Η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τα προγράμματα Leader έχουν διαχρονικά αποδείξει την κρίσιμη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των αγροτικών, μειονεκτικών και ορεινών περιοχών, με απτά αποτελέσματα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αποτροπή, σε ένα βαθμό, της ερημοποίησης της υπαίθρου.
Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο στην απογραφή του πληθυσμού όσο και στους οικονομικούς δείκτες, η αναγκαιότητα επιτυχίας του νέου προγράμματος Leader είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Ιδίως για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες κατά κύριο λόγο απευθύνεται το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2023-2027 έχουμε εντοπίσει κρίσιμα σημεία που χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων.
Πρώτον, εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση στις επιλέξιμες μεταποιητικές μονάδες να επεξεργάζονται προϊόντα που παράγονται στην περιοχή παρέμβασης. Ο περιορισμός αυτός ουσιαστικά αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων, οι οποίες προμηθεύονται από άλλες περιοχές τις πρώτες ύλες τους, και αντίκειται στους σκοπούς και τη λειτουργία του προγράμματος.
Δεύτερον, θεωρούνται επιλέξιμες αγροτουριστικές μονάδες μόνο όσες βρίσκονται σε ορεινές περιοχές αποκλείοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις λοιπές αγροτικές περιοχές, όπως ίσχυε εδώ και τριάντα χρόνια και ισχύει στα λοιπά προγράμματα του ΠΑΑ.
Τρίτον, ο συνολικός προϋπολογισμός (δημόσια χρηματοδότηση και ίδια συμμετοχή) των επενδυτικών σχεδίων μειώνεται από τις 600.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ για τις μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων και στις 300.000 για τις υπόλοιπες επενδύσεις. Η μείωση αυτή καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την υλοποίηση ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση των τιμών και είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Είναι συνεπώς ανάγκη ο ανώτατος προϋπολογισμός να επανέλθει στο όριο των 600.000 ευρώ, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι σήμερα.
Προσβλέποντας στη θετική σας ανταπόκριση για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που κυριαρχούν στην τοπική μας οικονομία, το Επιμελητήριο Αρκαδίας παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία προς όφελος της επιχειρηματικότητας.
Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ