Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (6/11/2021).
Όλα τα μέλη της επιμελητηριακής οικογένειας και της επιχειρηματική κοινότητα είχαμε τονίσει εδώ και καιρό την σημασία του εμβολιασμού. Και για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πείστηκε. Ένα σημαντικό ποσοστό όμως εμμένει στην απόφαση του να μην κάνει το εμβόλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη νέα έξαρση της πανδημίας, την περαιτέρω πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πλέον τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία όμως επηρεάζουν άμεσα επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο λόγος λήψης αυτών των μέτρων είναι για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών. Όμως η προσπάθεια αυτή προκαλεί νέα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καταστήματα λιανεμπορίου, εστίασης κλπ, κάτι που θα επηρεάσει τη λειτουργία της αγοράς. Θεωρώ δεδομένο λοιπόν ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε μεγάλη υποχώρηση στους τζίρους πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Σχετικά με τα μεγάλα πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί για όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα, θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ αυστηρό μέτρο, καθώς ήταν ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν όσα προβλέπονταν από το νόμο. Γενικότερα, σε όλη αυτή την περιπέτεια του κορονοϊού τους τελευταίους 20 μήνες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Η ουσία λοιπόν είναι ότι η επιχειρηματικότητα δέχεται ακόμα ένα πλήγμα.
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση και να επανέλθει η κανονικότητα, είναι να βρει τους τρόπους η κυβέρνηση να πείσει όσους αμφισβητούν τη χρησιμότητα του εμβολίου. Εμείς ως επιμελητήρια και ως επιχειρήσεις συνεχίζουμε να καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Μόνο αν οικοδομηθεί ένα στέρεο τείχος ανοσίας, υπάρχει η ελπίδα να μειωθούν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς, οι ανθρώπινες απώλειες και να σταματήσει η κατάρρευση της οικονομίας. Όσο συνεχίζεται η έξαρση, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις προς όλους, άρα και προς της επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, όπως και οι πιθανότητες για περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Και ταυτόχρονα μειώνεται η προοπτική ανάκαμψης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που τόσο καιρό προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Είναι χρέος της Πολιτείας να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας, ειδικά για τις πιο ευάλωτες, για να μη γίνουν τα παράπλευρα θύματα της πανδημίας. Η επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στα όρια της και η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα σημάνει και το τέλος για πάρα πολλές επιχειρήσεις, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα.