english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη «Ναυτεμπορική»: Να διαγραφεί μέρος των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία

xatzitheodosiou_keee

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας εξαιτίας της πανδημίας και των ανατιμήσεων τονίζοντας την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων στήριξης του επιχειρείν προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και να υλοποιηθεί η στροφή προς μία νέα αναπτυξιακή πορεία, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο της Ναυτεμπορικής ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. 

Ορισμένα από τα θέματα που έθιξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος του πολύ υψηλού ιδιωτικού χρέους, η μείωση της φορολογίας ως μέτρο προστασίας απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας, η ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων. Παράλληλα τόνισε την σημασία του επιμελητηριακού θεσμού και του έργου που προσφέρουν τα επιμελητήρια της χώρας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

 Συνέντευξη στον Φάνη Ζώη

Αναλυτικότερα ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε:

 Παρακολουθώντας τη δράση του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών, θεωρώ ότι το έργο που επιτελέσατε ήταν πολύ πιο διευρυμένο και κάλυψε πολλαπλές ανάγκες των μικρομεσαίων. Ποια τα σχέδια σας και από την νέα θέση ως προέδρου της ΚΕΕΕ;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πιστό στο θεσμικό του ρόλο ως σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και σύμβουλος της Πολιτείας, τα τελευταία χρόνια εστίασε τις προσπάθειες του στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει και κυρίως στην ψηφιοποίηση τους. Στόχος του, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογική εξέλιξη, προς όφελος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Και η δεκαετής οικονομική κρίση αλλά και η περιπέτεια της πανδημίας, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και το ΕΕΑ επιχείρησε –και πέτυχε- μέσα από τις στοχευμένες δράσεις να συμβάλει στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων. Όμως αυτό ακριβώς επιδιώκει και η ΚΕΕΕ. Οπότε θα συνεχίσω με την ίδια θέρμη να εργάζομαι για αυτό που επιζητεί όλη η επιμελητηριακή οικογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα, δηλαδή για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μόνον έτσι, με τις επιχειρήσεις μας στην πρώτη γραμμή, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να μπει η οικονομία μας σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Η ευθύνη είναι μεγάλη, επειδή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μέσα στην πανδημία παρουσιάστηκε και το πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Και η πρώτη μου ενέργεια ως νέος πρόεδρος ήταν να επισκεφθώ όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και σε συνεργασία με τα κατά τόπους επιμελητήρια να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ουσιαστικότερη στήριξη στους πληγέντες. Παράλληλα στείλαμε το μήνυμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν μόνοι τους απέναντι σε ένα βουνό από προβλήματα. Ήδη ως ΚΕΕΕ προσφέραμε στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις μία οικονομική ενίσχυση, όμως το κυριότερο ήταν ότι κινητοποιήσαμε πολλές δυνάμεις, κυρίως επιμελητήρια που έδειξαν το μέγιστο βαθμό αλληλεγγύης, ώστε να υπάρξει πραγματική ανακούφιση. Και βεβαίως θα συνεχίσουμε να προωθούμε προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία τις θέσεις εκείνες που θα δώσουν προοπτική ανάκαμψης σε αυτές τις περιοχές. Στόχος μου είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της ΚΕΕΕ και η ανάληψη των δράσεων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας.

 -Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, αρκούν για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης;

Το ποσό των 3,5 δις. ευρώ με το οποίο κοστολογούνται τα νέα μέτρα, είναι αναμφίβολα μεγάλο. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης διακρίνονται από μία κοινωνική ευαισθησία, καθώς φαίνεται να ενισχύονται νοικοκυριά και η νέα γενιά. Σημαντικό είναι το μέτρο των αφορολόγητων γονικών παροχών και δωρεών. Όμως σχετικά με τα όσα προβλέπονται για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν μπορώ να πω ότι αρκούν. Μόνο με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% και τη μείωση στην επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα, η «θωράκιση» στις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος αφορά μόνο καταναλωτές χαμηλής τάσης. Όμως οι επιχειρήσεις καταναλώνουν και μεσαία και υψηλή τάση, ανάλογα με τη δραστηριότητα τους. Άρα θα μείνουν χωρίς κάποια προστασία απέναντι στις ανατιμήσεις. Ήδη το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιο. Αν αυξηθεί κι άλλο, τότε το μέλλον θα είναι αμφίβολο για πάρα πολλές επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό θα συμβεί και για όσους αντιμετωπίζουν τις οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τις οποίες επίσης δεν ακούσαμε τίποτα.

-Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις για να βγει από το αδιέξοδο η επιχειρηματικότητα;

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και μόνο αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί θα μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες λήψης νέων απαγορευτικών μέτρων, κάτι που μπορεί να είναι καταστροφικό για την επιχειρηματικότητα. Στις επιπτώσεις της πανδημίας προστέθηκαν οι συνέπειες των πυρκαγιών και τώρα των ανατιμήσεων. Αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα στήριξης ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, σε λίγο καιρό δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε «λουκέτα» και αυξήσεις στα ποσοστά των ανέργων. Τα αιτήματα της ΚΕΕΕ, τα οποία μεταφέραμε και στον πρωθυπουργό που μας τίμησε με την παρουσία του στη Γενική μας Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, είναι η επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Επίσης θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, με τις συστημικές τράπεζες να στηρίζουν επί της ουσίας την επιχειρηματικότητα. Όσο συνεχίζεται η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, τόσο απομακρύνεται η προοπτική της ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αυτό που επίσης χρειαζόμαστε ως επιχειρηματική κοινότητα, είναι παροχή κινήτρων και οικονομικής ενίσχυσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης των πολλών βαρών που έχουμε, θέλουμε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. Για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών μπροστά στο κύμα των ανατιμήσεων, να ισχύσει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας και έκτακτες επιχορηγήσεις με στόχο την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι έγινε με το «Ταμείο Μολυβιάτη», μετά τις πυρκαγιές του 2007.

-Πως τα Επιμελητήρια μπορούν να υποστηρίξουν τον επιχειρηματικό κόσμο;

Τα Επιμελητήρια έχουν αποδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχουν. Γνωρίζουν την αγορά και τα πραγματικά προβλήματα της, μπορούν να διατυπώσουν ρεαλιστικές προτάσεις, εργάζονται με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο της επιχειρηματικότητας. Και αν η Πολιτεία δεν τα αγνοεί, τότε μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε ως οικονομία και ως χώρα. Η ΚΕΕΕ, στηριζόμενη στην αγαστή συνεργασία όλων των Επιμελητηρίων, θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις για να περάσουμε από την περίοδο της ύφεσης σε αυτήν της ανάπτυξης. Είναι κάτι που το ζητάει όλη η επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η κοινωνία. Και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο