english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Deal”: Επιβεβλημένα νέα μέτρα για το σοκ των ανατιμήσεων

magazia_Ermou

Συνέντευξη του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “DEAL NEWS” (24/09/2021).


Επιβεβλημένα θεωρεί ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοκ που προκαλεί η “καταιγίδα” ανατιμήσεων στην αγορά. Οι τιμές έχουν πάρει “την ανηφόρα” σε πλειάδα από βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και υπηρεσίες, με πρώτο το ηλεκτρικό ρεύμα που πυροδοτεί τσουνάμι ανατιμήσεων και ο κ. Χατζηθεοδοσίου, με τη σημερινή του παρέμβαση μέσω της “DEAL”, θέτει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, ασφαλώς βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν με πληρότητα και επάρκεια πολλά από τα “καυτά” προβλήματα της επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ χαρακτηρίζει “ελάχιστες, πλέον, τις αντοχές των επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού”, επισημαίνοντας ότι “δοκιμάζονται τώρα και από το κύμα ανατιμήσεων σε ενεργειακά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Ανατιμήσεις που αποτυπώνονται ήδη σε τιμολόγια και ράφια, και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, πιέζοντας ασφυκτικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά”.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηθεοδοσίου επικαλείται συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που τεκμηριώνουν την επιχειρηματολογία του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, οι αυξήσεις είναι ορατές και σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλές. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, καταγράφεται αύξηση 2,6% σε προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 12,2% στο αρνί και το κατσίκι, 4,5% στα πουλερικά, 8% στα νωπά ψάρια, 3,4% στα τυριά, 7,1% στο ελαιόλαδο, 17,6% στα άλλα βρώσιμα έλαια, 4,2% στα νωπά φρούτα και 21,5% στα νωπά λαχανικά. Ακριβότερη κατά 10 λεπτά είναι ήδη η τιμή για μία φραντζόλα ψωμί, ενώ «φωτιά» θα πάρει και η τιμή του καφέ”.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ επισημαίνει και τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά, που επιφέρει η εκτίναξη στα ύψη της τιμής του ρεύματος: “Εκτός, όμως, από το καλάθι της νοικοκυράς, έχει εκτιναχθεί και το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα δωδεκάμηνο η τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε κατά 91%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, ενώ ακριβότερα κατά 0,8% πληρώνουν οι καταναλωτές για τον ηλεκτρισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: “Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνεται σημαντικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου των τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά, την ίδια στιγμή που μειώνεται το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των νοικοκυριών.  Όσο κι αν οι επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθεια να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, τα συσσωρευμένα βάρη των μνημονίων και της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, είναι βέβαιο ότι δεν αφήνουν πολλά ακόμη περιθώρια”.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου στη συνέχεια επικαλείται και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία “περίπου μία στις τέσσερις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσε πως κατά το α’ εξάμηνο του 2021 αύξησε τις τιμές των αγαθών/υπηρεσιών. Πάντως, η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης, σε ποσοστό 79,4%, διατήρησαν τις τιμές τους σταθερές παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και το μεγάλο διάστημα που παρέμειναν κλειστές”.

Και καταλήγει, διατυπώνοντας το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας προς την κυβέρνηση για άμεσα μέτρα περαιτέρω στήριξης: “Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όμως δεν είναι αρκετά για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αφορά μόνο τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, όχι όμως όσους καταναλώνουν μεσαία και υψηλή τάση–δηλαδή κυρίως τις επιχειρήσεις, για τις οποίες και πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Ακόμη, τα Επιμελητήρια είχαμε –μεταξύ άλλων- ζητήσει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, αλλά και την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια σχετική κυβερνητική απόφαση.
Είναι σαφές ότι σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τον χειμώνα που έρχεται να προβλέπεται δύσκολος. Χρειάζονται, επομένως, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, ώστε ο κλοιός να μην γίνει «θηλιά» για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο