Τα εν λόγω συμπεράσματα προέκυψαν από τη συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την πολιτεία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς στους Δελφούς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ.
Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνιστούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, παράγουν πλούτο και δημιουργούν καινοτομία. Αντιμετωπίζουν εντούτοις μεγάλες προκλήσεις και ως εκ τούτου χρειάζονται ένα περιβάλλον με φιλική δημόσια διοίκηση. Στην κατευθυνση αυτή έχει συσταθεί μια διεύθυνση επιχειρηματικότητας, για να υποστηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα εντός συνόρων, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς. Ο υφυπουργός απαρίθμησε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το πρόγραμμα Έξυπνη Μεταποίηση, ύψους 102,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εντάχθηκαν 151 επιχειρήσεις και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και τη φοροελάφρυνση καινοτόμων επιχειρήσεων με στόχο την παραγωγή προϊόντων με ευρεσιτεχνίες διεθνούς επιπέδου, καθώς και τον Αναπτυξιακό Νόμο με επίκεντρο τον τουρισμό. Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόσφατο πρόγραμμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αφορά τη μεταποίηση και τις επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές. Μία ακόμα μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αυτή με τις γεωγραφικές ενδείξεις συγκεκριμένων προϊόντων, με στόχο τη δημιουργία μιας εθνικής ταυτότητας, όπως για παράδειγμα τα μάρμαρα Καβάλας, μουσικά όργανα ή προϊόντα οικοτεχνίας, για τα οποία μάλιστα θα υπάρχουν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα είναι άκρως ανταγωνιστικά.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Τειρεσίας, Πέτρος Καπασούρης, τόνισε ότι η Τειρεσίας σήμερα δεν έχει στοιχεία για τις επιχειρήσεις στο αρχείο αθέτησης υποχρεώσεων, τη λεγόμενη μαύρη λίστα, πριν από το 2016, καθώς στα 10 χρόνια διαγράφονται αυτόματα, ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένα πληρωμένες οφειλές που στο παρελθόν έμειναν απλήρωτες αφορούν πλέον 2.750 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό γιατί αποπληρώνουν αρκετές και διαγράφονται πιο γρήγορα. Ο ίδιος εξήγησε ότι η Τειρεσίας είναι Γραφείο Πίστης, του οποίου ο ρόλος είναι να μειώνει το κόστος του δανεισμού, να αποτρέπει την υπερχρέωση, και να υποστηρίζει την πιστωτική επέκταση, παρέχοντας περισσότερη πληροφόρηση στους πιστωτές, ώστε να μπορούν να διακρίνουν ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αποπληρώσουν. «Η Τειρεσίας δεν κρίνει τις επιχειρήσεις όταν πρόκειται για δανεισμό, αλλά δίνει στον πιστωτή γρήγορα και έγκυρα στοιχεία, δίνει αριθμούς, για να κρίνει εκείνος αν θα το πράξει. Κάθε επιχείρηση μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας όταν αποπληρώνονται οφειλές για να ενημερώνεται άμεσα το σύστημα και να διαγράφονται οι οφειλές σε πολύ συντομότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορα στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν τις ΜμΕ έκανε ο Chief Corporate Banking Officer της Αttica Bank, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί πλέον να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά η υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα προσβασιμότητας κάποιων επιχειρήσεων. Κατά τον ίδιο, αυτό είναι από τα κενά που πρέπει να καλυφθούν, καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ είναι απαραίτητο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα χρηματοδοτικό σχέδιο, να αναλύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε στοχευμένα τμήματα επιχειρήσεων, ακόμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε σχέση με τους επιχειρηματικούς κλάδους που χρειάζονται χρηματοδότηση, ο κ. Χριστοδούλου, ανέφερε ότι όλοι οι κλάδοι έχουν ενδιαφέρον, ιδίως η βιομηχανία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι κατασκευές, τη στιγμή που ο στόχος είναι να γίνονται πλέον όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις ελκυστικές για χρηματοδότηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Desserta Hellas, Αθανάσιος Πλατανιάς, επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα εγγενές ελάττωμα: δε διαθέτουν ολοκληρωμένο business plan. «Τα πράγματα είναι καλύτερα στις τράπεζες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, αρκεί ο επιχειρηματίας να πηγαίνει δομημένα να ζητά χρήματα, ενώ θα ήταν χρήσιμη και μια κατεύθυνση για το θα μπορεί να το επιτύχει αυτό» ανέφερε ο κ. Πλατανιάς. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ότι δεν έχουν το απαραίτητο μέγεθος να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, ενώ δεν διαθέτουν και την πολυτέλεια του χρόνου. Απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία των επιχειρήσεων για εκείνον είναι η οργανική ανάπτυξη και η συνέργεια: «Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε μέσω συνεργειών και εξαγορών» υπογράμμισε στην παρέμβασή του.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Βουτσινάς, τόνισε ότι πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθούν με ενίσχυση ρευστότητας. Κλάδοι όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός, αλλά και εκείνες που μπορούν να καινοτομήσουν πρέπει να θωρακιστούν, ενώ ο κ. Βουτσινάς προσθεσε ότι πλέον οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να στραφούν και σε εναλλακτικές πηγές όπως το factoring και το leasing. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να ενισχυθούν από το τραπεζικό σύστημα οι συνεπείς οφειλέτες, ενώ απώτερος στόχος είναι οι συνέργειες των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος, στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Βουτσινάς τόνισε ότι η έως τώρα τακτική ευνοεί τα business plans μεγάλων επιχειρήσεων και θα πρέπει η κατεύθυνση πλέον να είναι η δυνατότητα να μπορούν να επωφεληθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σημαντικότερο ρόλο και να επικοινωνούν στις επιχειρήσεις και άλλα εργαλεία όπως τις χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το ΤΕΠΙΧ κ.α.