english-flag
Search

Επιμελητήριο Αχαΐας: Απόλυτα επιτυχημένη η διοργάνωση Μεσογειακών Ημερών Καινοτομίας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η τριήμερη εκδήλωση στις 26-27 & 28 Μαΐου 2023, η οποία διοργανώθηκε στον Συνεδριακό χώρο του Νέου Λιμένα Πάτρας, από το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εκδήλωση με τίτλο «INTECMED Mediterranean Innovation Days», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου INTECMED-«Θερμοκοιτίδες για την αναζήτηση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην περιοχή της Μεσογείου» (Πρόγραμμα Χρηματοδότησης ENICBCMED 2014-2020)στο οποίο το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο Επικεφαλής εταίρος ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει ως εταίρος στην σύμπραξη και υποστηρίζει η PATRAS IQ.

Κατά την 1η ημέρα της εκδήλωσης, με την παρουσία του τίμησε τους συμμετέχοντες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου Γιώργος καθώς και η βουλευτής Αχαΐας κα Αλεξοπούλου Χριστίνα. Τριάντα δύο (32) νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο-δηλαδή τις χώρες υλοποίησης του έργου, παρουσίασαν στο κοινό την επιχειρηματική τους ιδέα, όπως αυτή ωρίμασε μέσα από μια διαδικασία καθοδήγησης και υποστήριξης. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα τους σε Β2Β συναντήσεις με επενδυτές που παρέστησαν στην εκδήλωση, από Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες και Αίγυπτο. Οι επενδυτές μάλιστα τόνισαν το ότι οι περισσότερες από τις επιχειρηματικές ιδέες παρουσίαζαν εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την 2η ημέρα (27/5/23), πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Ανοιχτής Καινοτομίας» του Πανεπιστημίου Πατρών με σημαντικές παρουσιάσεις όπως η εξέλιξη της PATRASIQ και η πρωτοβουλία ΜΕΤΩΝ. Σε ειδική πανηγυρική τελετή, έγινε η απόδοση των βραβείων επιχειρηματικής ενίσχυσης (με την μορφή των sub-grants), συνολικής αξίας 60.000€ στις τρείς startups από την Αχαΐα, οι οποίες αναδείχθηκαν ως οι πιο καινοτόμες.Συγκεκριμένα: το 1ο Βραβείο ύψους 30.000€ έλαβε η επιχείρηση COHESION NETWORK 2GETHER (ΑΜΚΕ) που εκπροσωπείται από την κα Μαρία Ζαφειροπούλου, με την ιδέα“CO-SOLIDARITY PLATFORM” , το 2ο βραβείο ύψους 20.000€ έλαβε η επιχείρηση ΠΙΚΕΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΟΕ με την ιδέα “TERRA+” με εκπροσώπους τους κ.κ. Δημήτριο Καραδήμα και Χρήστο Παναγιώτου ενώ το 3ο Βραβείο ύψους 10.000€ έλαβε η επιχείρηση DoctorBot ΙΚΕ με την ιδέα “DoctorBot” με εκπρόσωπο τον κ. Θεόδωρο Μιχαήλ. Τα βραβεία αποδόθηκαν με στόχο την υποστήριξη των δράσεων που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησής τους και της εφαρμογής της καινοτόμου ιδέας στην αγορά. Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερη στιγμή για το Επιμελητήριο Αχαΐας, αφού υπεγράφη από τον πρόεδρο ΔΣ του Επιμελητηρίου, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα και την προέδρο του Επιμελητήριου της CapBon στην Τυνησία κας Najoua Attia, Σύμφωνο συνεργασίας (MOU) για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών αλλά και συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων στον κλάδο των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων. Το Σύμφωνο αυτό αποτελεί ένα αποτέλεσμα της διακρατικής συνεργασίας που έγινε μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου INTECMED και της παρουσίας της Διοίκησης στην Τυνησία τον περασμένο χρόνο για το έργο.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28/5/2023 (09:00-12:30), με την ανοικτή εκδήλωση επίδειξης της δυναμικής web Πλατφόρμας εύρεσης συνεργειών και συνεργασιών “e-Bazaar of Innovation” (https://ebazaar-innovation.upatras.gr)εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Περιφερειακού Σημείου Διευκόλυνσης Καινοτομίας (Regional Innovation Facility Point-RIFP)του έργου ΙΝΤΕCMED, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγώνκαι θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, συγχαίρει τα στελέχη της Αναπτυξιακής εταιρείας του Επιμελητηρίου Αχαΐας (ΑΧ.ΕΠ.ΑΝ.) που εργάσθηκαν για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και την φιλοξενία που παρείχαν σε περισσότερους από 60 καλεσμένους από Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο. Οι καλεσμένοι του Επιμελητηρίου Αχαΐας, έμειναν ενθουσιασμένοι από την πόλη μας, ενώ έκαναν και τις αγορές τους σε καταστήματα της πόλης. Επίσης, έλαβαν δώρα από τοπικές επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, σε μια προσπάθεια προώθησης των τοπικών μας προϊόντων ενίσχυσης των επιχειρήσεων και εξωστρέφειας αυτών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο