• Άμεση επένδυση και λειτουργία των ανακοινωθέντων υδατοδρομίων σε Χαλκίδα, Κάρυστο Αλιβέρι, Λουτρά Αιδηψού και των υδάτινων πεδίων στη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας (Λίμνη, Ωρεοί, Ψαροπούλι και Πευκί).
• Ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής με τις Βόρειες Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου.
• Αξιοποίηση της γραμμής Κάρυστος – Άνδρος – Τήνος – Σύρος για τον εφοδιασμό των νησιών με ευβοϊκά προϊόντα και την ανάπτυξη συνεργειών στο τουριστικό τομέα.
• Ανάπτυξη συνεργειών με τις Κυκλάδες και τα νησιά των Β. Σποράδων.
• Ανάπτυξη ενεργειών πρόληψης, και θεραπείας της ρύπανσης του ευβοϊκού μέσα από την αποτύπωση και συνεχή παρακολούθηση της περιοχής με τη δημιουργία σταθμών μέτρησης και βάσης δεδομένων.
• Υιοθέτηση αλιευτικής πολιτικής με κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, τη στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος, την ανάπτυξη του αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού με γνώμονα την προστασία ειδών και οικοτόπων.
• Άμεση υλοποίηση καμπάνιας από τον ΕΟΤ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών για τα 3 νέα σήματα που υιοθετήθηκαν με τον ν. 4875/2021, για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία με τα οποία θα επιτρέπεται από εδώ και πέρα (όπως για τα επισκέψιμα οινοποιεία), η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) στις εγκαταστάσεις που θα λάβουν τα σήματα αυτά.
Ακολούθως, ο Γιάννης Γεροντίτης πρότεινε και την εφαρμογή μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στην επι συνόλου ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως:
• Ενίσχυση σύνδεσης και συνεργειών της παραγωγής με τον τουρισμό.
• Προστασία και βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
• Χωροταξικός σχεδιασμός σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και βελτίωση, ανάπτυξη των δημοσίων, κυρίως υποδομών.
• Αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον αιγιαλό. Υγειονομική προφύλαξη & ασφάλεια τουριστών.
• Μείωση του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων, με κίνητρα για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μεγάλα αλλά και μικρά τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης.
• Περιβαλλοντική πιστοποίηση για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, μέσα από την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
• Ισόρροπη κατανομή των τουριστικών ροών στο χώρο και στο χρόνο με στοχευμένες ενέργειες προσέλκυσης τουριστών από γειτονικές περιοχές.
• Ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς να αλλοιώνεται ο παραδοσιακός και πολιτισμικός τους χαρακτήρας.
• Διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σταδιακά προς το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.
• Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτιση στις σύγχρονες δεξιότητες.
Στη συνέχεια των εργασιών, μετά το άνοιγμα του κ. Γεροντίτη, χαιρετισμό απηυθύναν και τοποθετήθηκαν από την πλευρά τους, σε θέματα ανάπτυξης του ευβοϊκού τουρισμού, ο βουλευτής Ευβοίας, Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ), Σπυρίδων Γεροντίτης, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Χαράλαμπος Μανιάτης, η δήμαρχος Χαλκιδέων,Έλενα Βάκα, οι δήμαρχοι Διρφύων – Μεσσαπίων, Γεώργιος Ψαθάς, Ιστιαίας – Αιδηψού, Ιωάννης Κοντζιάς, Κύμης – Αλιβερίου, Αθανάσιος Μπουραντάς, Καρύστου, Ελευθέριος Ραβιόλος, ο αντιδήμαρχος Ερέτριας, Ευάγγελος Τσώκος και η αντιδήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Πολυξένη Χασιώτη.
Ακολούθως ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγάκης χαρακτήρισε το προηγούμενο έτος ως ορόσημο για την Πολιτεία εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Υπογράμμισε πως η Εύβοια βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ αναφορικά με την προβολή του τουριστικού της προϊόντος, ενός ενδιαφέροντος παράλληλου με αυτό της Πολιτείας για την γενικότερη στήριξη και εν συνεχεία ανασυγκρότηση της, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο και ένα συνολικό κονδύλι ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και την κατασκευή 71 συνολικά έργων.
Ακομα, ο κ. Φραγκάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο ΕΟΤ για τη στήριξη της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, όπως πρωτίστως και μεταξύ άλλων, τη δωρεάν συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα περίπτερα του στις διεθνείς εκθέσεις και την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου Evia Pass ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Κλείνοντας την τοποθέτηση του έκανε γνωστό πως επιπλέον αυτών, ο ΕΟΤ προτίθεται σε συνεργασία με 17 γραφεία του στο εξωτερικό, να προσφέρει ένα πακέτο προβολής της περιοχής με Fam – press Trips για το σύνολο της Εύβοιας, ώστε εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και Opinion Leaders αλλά και άλλοι παράγοντες της αγοράς, να την επισκεφθούν και ακολούθως να την προβάλλουν σε στοχευμένες αγορές στο εξωτερικό. Η όλη πρωτοβουλία αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους και με το συντονισμό του Επιμελητηρίου Εύβοιας.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την ανάπτυξη μιας πολύ γόνιμης συζήτησης κατά την οποία μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ευβοίας, Ηλίας Θαλάσσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Αναψυχής & Διασκέδασης Ευβοίας ”ο Ξένιος Ζευς”, Βασίλειος Ευθυμίου, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Φιορεντίνος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εύβοιας στην Επιτροπή της ΚΕΕΕ για τον Πτωχευτικό Νόμο, Δημήτριος Κωνσταντίνου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χαλκίδας, Γεώργιος Σπύρου και Παναγιώτης Τζαφέρος, ο επιχειρηματίας, Γεώργιος Γιαννάκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των ανωτέρω και μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας, Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας ΠΣτΕ, Ευάγγελος Κούκουζας, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νικόλαος – Ανδρέας Μώρος, ο Β΄ αντιπρόεδρος, Ιωάννης Σταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας, Ιωάννης Μαραγκός, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Βασίλειος Βαρελάς, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Χρήστος Παύλου, ο πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ, Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος, η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής, Σοφία Νικολάου, ο πρώην βουλευτής Ευβοίας, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Δημήτριος Βαγιάννης.
Με το πέρας των εργασιών όλοι συμφώνησαν στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης του ευβοϊκού τουρισμού, μέσα από ένα συνολικό έργο Πολιτείας, ΕΟΤ και τοπικής κοινωνίας, με βασικούς άξονες τη βελτίωση των υποδομών, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σύγχρονων ιδιωτικών επενδύσεων, των εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τη συνεχή προσπάθεια για την ενίσχυση μιας ταυτότητας του τοπου, ως διακριτού προορισμού.