english-flag
Search

ΚΕΕΕ-ΕΒΕΘ: Σημαντική και θετική η μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

Σημαντική και θετική η μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης- Οι επιχειρήσεις θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης

 

 

Για σημαντική, θετική μεταβολή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ (στο ξενοδοχείο The Met), στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πάνω από τις προβλέψεις του προυπολογισμού και της Κομισιόν.

“Για πρώτη φορά και για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο η οικονομία στηρίζεται κατά 1/3 στην κατανάλωση, 1/3 στον τουρισμό και 1/3 στις επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτή η εικόνα συνιστά μία σημαντική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας” είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως καταγράφεται και πολύ μεγάλη άνοδος των εξαγωγών, που το 2022 φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 47 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, κατά τον κ. Γεωργιάδη, ρεκόρ κατέγραψαν και οι επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το 2021, όσο και φέτος, που αναμένεται να επιτύχουν ακόμη ένα ρεκόρ.

“Η οικονομία έχει πάει καλά” επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ανέφερε πως αυξάνεται σημαντικά ο τζίρος και στο λιανικό εμπόριο, όπου δραστηριοποιούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για ιδιοκατανάλωση.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, είπε μεταξύ άλλων ότι στο στρατόπεδο Γκόνου θα υλοποιηθεί μεγάλο Logistics-Center και υπάρχει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται προετοιμασμένη στην “καταιγίδα” της ύφεσης, που αναμένεται ότι θα χτυπήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα της Επιμελητηριακής κοινότητας και σύντομα θα νομοθετήσει την άρση του πλαφόν των δύο θητειών για τους Προέδρους των Επιμελητηρίων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μασούτης, σημείωσε αρχικά πως εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουμε συνθήκες τέλειας καταιγίδας στην παγκόσμια οικονομία και η ενεργειακή κρίση αναδεικνύεται σε κύριο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μασούτης τόνισε πως η πόλη εδώ και χρόνια έχει ανάγκη από συγκεκριμένες υποδομές και παρεμβάσεις, προκειμένου να απελευθερώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές της δυνατότητες.

“Ήδη κάποια σημαντικά έργα, όπως το αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ, έχουν προχωρήσει. Είναι όμως και μια σειρά από άλλα, που πρέπει να επιταχυνθούν, όπως:

Η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμανιού, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, η ίδρυση Κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Εξίσου απαραίτητη παρέμβαση είναι η μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων.

Με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, θα πρέπει να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC κα”.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ότι “οι επιχειρήσεις που κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, οι ίδιες είναι τώρα έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας”.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε από την Κεντρική

Ένωση Επιμελητηρίων ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις

Γεωργιάδης, για την προσφορά του στον Επιμελητηριακό θεσμό και τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο