english-flag
Search

Κ. Μίχαλος: Το σκάνδαλο Novartis μπορεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη

sinenteuxi_euractiv

Το σκάνδαλο με τη Novartis είναι υπαρκτό και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθεί μια «κοινωνική έκρηξη», ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Eurochambres, και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε να κάνουμε με ένα σκάνδαλο ή όχι; Η απάντηση είναι ναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, εξηγώντας ότι «πρόκειται για ένα εισαγόμενο σκάνδαλο».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση και το FBI ανακάλυψαν τη θυγατρική εταιρεία μέσω μιας σειράς αδικημάτων».
Στις 22 Φεβρουαρίου, το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση του ρόλου των πολιτικών προσώπων που εμφανίζονται στον φάκελο της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, εμπλέκονται δέκα πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, ο κ. Μίχαλος παραδέχεται ότι υπήρξαν σκάνδαλα στο παρελθόν, αλλά δεν έλαβαν τόση προσοχή λόγω της καλής οικονομικής προοπτικής εκείνης της εποχής.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πρόεδρος της ΚΕΕ προειδοποιεί για ενδεχόμενη «κοινωνική κατακραυγή», ισχυριζόμενος ότι οι πολίτες είναι εξαιρετικά θυμωμένοι για το γεγονός ότι η εν λόγω υπόθεση χρονολογείται την περίοδο 2010-2014.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι συντάξεις μειώθηκαν, το ποσοστό ανεργίας κατέγραφε σημαντική αύξηση, οι επιχειρήσεις έκλειναν […] μέχρι το 2014 είχαμε κλείσει 225.000 ΜμΕ και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κάποιοι, πολιτικοί ή φαρμακευτικές εταιρείες και γιατροί έκαναν πάρτι».
«Ας σταματήσουμε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, διότι οτιδήποτε άλλο θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή και αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τη δεδομένη στιγμή», προειδοποίησε ο κ. Μίχαλος.
Η ημέρα μετά το μνημόνιο
Τον Αύγουστο, η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης μετά από σχεδόν εννέα χρόνια εξαντλητικών μέτρων λιτότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καταρτίσει την δική της στρατηγική ανάπτυξης.
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες».
Σε αντίθεση με το «λάθος» οικονομικό μείγμα που υπαγορεύθηκε στην Ελλάδα από τους δανειστές εν μέσω οικονομικής κρίσης και καθυστέρησε την έξοδο από τη διάσωση, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η Αθήνα διαθέτει μια «χρυσή ευκαιρία» να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ενσωματώνει όλα τα θετικά στοιχεία της οικονομίας.
«Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και το οικονομικό μείγμα που ακολουθούμε σήμερα».
Ερωτηθείς εάν αυτό το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να εγκριθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Πολύ απλά, δεν με νοιάζει αν θέλουν ή όχι κάτι τέτοιο. Πρέπει να το πράξουν. Πρόκειται για εθνική ανάγκη και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό».
«Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να πείσετε τους δανειστές ή τους πιθανούς επενδυτές σας ότι θα ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης που ίσως μετά από ενάμιση χρόνο, όταν θα έχουμε εθνικές εκλογές, δεν θα υλοποιηθεί. Προφανώς, αυτό δεν παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στη χώρα».
Αναφορικά με την εφαρμογή συστήματος υποστήριξης πιστωτικής γραμμής για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα θα ήταν θετική κυρίως στο επίπεδο εμπιστοσύνης που θα παράσχει μια τέτοια δράση σε δυνητικούς και υπάρχοντες επενδυτές στην Ελλάδα, καθώς και στη διασφάλιση χαμηλών επιτοκίων για τους δανειολήπτες.
«Είναι γεγονός ότι μέχρι να επιστρέψουμε το 75% των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, θα είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συστήματος εποπτείας. Συνεπώς, απομένει να δούμε πόσο ανταγωνιστικοί θα είναι αυτοί οι όροι».
Η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Στις 23 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΚΕΕ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συζητώντας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Όσον αφορά στις κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μίχαλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν οικονομικά οφέλη από την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ.
Εντούτοις, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ έπρεπε να σεβαστεί πλήρως τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία».
«Τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα έχουν πολλά να κερδίσουν βρίσκοντας μια κοινή λύση. Είμαι βέβαιος ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να εξεύρουμε τη λύση αυτή».
«Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη ευκαιρία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, να καταφέρει τελικά να συνεργαστεί σε ένα επίπεδο που προσδοκούμε εμείς ως ηγέτες των επιχειρήσεων, αλλά και η κοινωνία εν γένει».

Μετάβαση στο περιεχόμενο