english-flag
Search

Ομιλία Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, στο «1ο Impact Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία»

mixalos_07112017

«Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης απασχολεί, θα έλεγε κανείς, τις περισσότερες ανεπτυγμένες κοινωνίες, ενόψει των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.
Είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα μας κατά την τρέχουσα συγκυρία.
Αφορά, ουσιαστικά, την προσπάθεια να υπερβούμε τις συνέπειες της χειρότερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία. Να διασφαλίσουμε συνθήκες συνοχής και ευημερίας, για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.
Η προσπάθεια αυτή είναι κοινή. Δεν μπορεί παρά να είναι κοινή. Κι αυτή η παραδοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της έννοιας που ονομάζουμε Εταιρική Βιωσιμότητα.
Μια έννοια που αναγνωρίζει και ενθαρρύνει το θετικό ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πρόοδο των κοινωνιών. Αναγνωρίζει τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωσή της να λειτουργεί ως δύναμη για το κοινό καλό: μέσα από τη συνεισφορά της στη βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη, στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Στην Ελλάδα του σήμερα – σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να χτίσει από την αρχή ένα καλύτερο αύριο – αυτή η αντίληψη έχει πιστεύω ιδιαίτερη σημασία.
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε κατά 35%, οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και το 48% του πληθυσμού – δηλαδή 5,1 εκατομμύρια πολίτες – ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πρόκειται για νούμερα που πραγματικά συγκλονίζουν.
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει πλέον άλλες αντοχές, απέναντι στο κύμα της ανεργίας.
Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τις ικανότητες και το ταλέντο ανθρώπων, που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, είτε οδηγούνται αναγκαστικά στη μετανάστευση.
Έχουμε νέα παιδιά, που επένδυσαν κόπο και χρήμα να αποκτήσουν προσόντα, για να βρουν μπροστά τους κλειστές πόρτες και υποτυπώδεις αμοιβές.
Αντίστοιχα, έχουμε μια γενιά ικανών και έμπειρων στελεχών που στην ηλικία των 40 – 45 ετών, βρέθηκαν εκτός εργασίας λόγω της κρίσης. Άνθρωποι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επανενταχθούν, είτε γιατί υπάρχουν πια περιορισμένες θέσεις στο επίπεδό τους, είτε γιατί θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο κόστος για τον εργοδότη.
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, είναι μέρος της απάντησης στο πρόβλημα. Αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του αρκετό.
Γιατί η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν.
Μετά την ουσιαστική – και τυπική πλέον – χρεοκοπία του κράτους, η ανάπτυξη θα πρέπει πλέον να τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Και θα πρέπει να στηριχθεί σε νέους κλάδους και δραστηριότητες, με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλότερη προστιθέμενη αξία.
Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, τόσο η διάρθρωση όσο και οι ανάγκες της αγοράς θα αλλάζουν όλο και περισσότερο. Θα αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες, θα απαιτούνται νέες δεξιότητες. Θα ενισχύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για κινητικότητα και μετάβαση: μετάβαση σε διαφορετικά αντικείμενα, ή σε διαφορετικές μορφές εργασίας. Μετάβαση από τη μισθωτή απασχόληση στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Εταιρικής Βιωσιμότητας.
Οφείλουμε να επενδύσουμε από κοινού στην οικοδόμηση νέων δυνατοτήτων στην ελληνική κοινωνία.
Να επενδύσουμε στους ανθρώπους και στις κοινότητες, ώστε να μπορέσουν να βγουν από το φάσμα της ανεργίας και των κάθε είδους διακρίσεων, να διεκδικήσουν καλύτερα εισοδήματα και καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.
Τα εργαλεία και οι επιλογές που έχουμε είναι πολλά: προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, προγράμματα εκπαίδευσης τοπικών επιχειρήσεων, προμηθευτών και παραγωγών πρώτων υλών, προγράμματα ενθάρρυνσης της Κοινωνικής, της Γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Ήδη σε αυτούς τους τομείς βλέπουμε να ανθίζουν αξιόλογες πρωτοβουλίες και γόνιμες συνεργασίες.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως γνωρίζετε, έχει αναδείξει σε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Με τη δημιουργία αξιόπιστων δομών και υπηρεσιών. Με δράσεις που βοηθούν νέους, ταλαντούχους ανθρώπους, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες. Να μοιραστούν την εμπειρία καταξιωμένων επιχειρηματιών. Να βρουν ευκαιρίες χρηματοδότησης. Να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν αξία, για τους ίδιους και για την ελληνική οικονομία.
Πέρα, όμως από τις επιμέρους δράσεις, το ζητούμενο είναι να διαμορφώσουμε ένα ευρύτερο περιβάλλον που θα ευνοεί τη διαρκή μάθηση, αλλά και την εξέλιξη και την κινητικότητα των ατόμων, κάθε ηλικίας, κάθε οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.
Είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας. Μια πρόκληση που μπορούμε να κερδίσουμε, με συνεργασία και με πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο