english-flag
Search

Παρέμβαση Μασούτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μονόδρομο επιβίωσης και ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος: “ O ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος επιβίωσης και ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις” – Παρέμβαση σε εκδήλωση της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ και της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ στο MONEY SHOW

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και ο ρόλος του στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα αποτέλεσαν το επίκεντρο της παρέμβασης του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Μασούτη, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, στο 32ο MONEY SHOW, η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας και η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μασούτης συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης: “Βόρεια Ελλάδα: παραγωγή, εξωστρέφεια, προοπτικές – η φωνή της αγοράς” μαζί με Προέδρους και άλλων παραγωγικών φορέων.

Ο κ. Μασούτης τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος επιβίωσης και ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο γρήγορα, πιο οργανωμένα και αποδοτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον κ. Μασούτη, η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης φαίνεται να έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και οι ελληνικές επιχειρήσεις ψηφιοποιήθηκαν πέντε φορές ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

“Παρόλα αυτά, χρειάζεται να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα. Τόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και οι ανταγωνιστές μας σε διεθνές επίπεδο, δεν σταματούν να τρέχουν. Χρειάζεται να ενισχυθεί και το περιεχόμενο των σχετικών επενδύσεων από τις επιχειρήσεις” πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και συμπλήρωσε ότι “μόνο ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων”.

 

“Στο ΕΒΕΘ υλοποιούμε εδώ και 20 χρόνια δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης των μελών μας, σε θέματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουμε οργανώσει πολυάριθμα εργαστήρια, σεμινάρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Με βάση τις ανάγκες των μικρομεσαίων έχουμε εστιάσει σε θέματα ψηφιακής οργάνωσης και διοίκησης, στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε θέματα κυβερνοασφάλειας, κ.α.” σημείωσε ο κ. Μασούτης, ενώ αναφερόμενος στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, στη Βόρεια Ελλάδα, στην πορεία της ψηφιοποίησής τους, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ότι “η σημαντικότερη πρόκληση είναι η κάλυψη του ελλείμματος τεχνογνωσίας και κουλτούρας. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο ενημέρωσης, καθοδήγησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα καλλιεργήσουν την ανάλογη κουλτούρα και θα επιλέξουν τα κατάλληλα για αυτές εργαλεία”.

Καταλήγοντας, ο κ. Μασούτης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και οι προσπάθειες της Πολιτείας σε μια σειρά από τομείς κρίσιμους για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, όπως η ολοκλήρωση των ψηφιακών υποδομών της χώρας, η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου και η συνέχιση των αλλαγών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο