english-flag
Search

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Βασική προτεραιότητα του ΕΒΕΑ η δημιουργία ισχυρότερων, καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό»

Τον αναπτυξιακό ρόλο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ως ενός φορέα σύγχρονου, δραστήριου, καινοτόμου και χρήσιμου για τα μέλη του ανέλυσε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Μορφίδη, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου το Επιμελητήριο συμμετείχε και φέτος ως Programming Partner.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι βασική στόχευση του Επιμελητηρίου είναι να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, επενδύουν και σχεδιάζουν στρατηγικές εξωστρέφειας, καθώς και να προωθήσει μια σύγχρονη επιχειρηματική κουλτούρα, στηριγμένη στις αρχές της βιωσιμότητας, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας. «Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την πλειονότητα των μελών του ΕΒΕΑ. Θέλουμε να τους παρέχουμε εργαλεία, αλλά και έμπνευση και καθοδήγηση, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης οικονομίας», είπε η κα Εφραίμογλου.

Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια του ΕΒΕΑ είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Το μεγάλο “στοίχημα” για εμάς είναι να ενισχύσουμε το εξαγωγικό αποτύπωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά τους – ποσοτικά και ποιοτικά – στην εθνική οικονομία. Μέσα από επιχειρηματικές αποστολές, δράσεις δικτύωσης και μνημόνια συνεργασίας επιδιώκουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις – μέλη μας να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες, με ειδικά προγράμματα, δράσεις καθοδήγησης και συμπράξεις με πλήθος θεσμικών φορέων», είπε η κα Εφραίμογλου.

«Συνεχίζουμε, όμως, και τις δράσεις εξωστρέφειας μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ – με στόχο τη δικτύωση των επιχειρηματικών μας ομάδων», σημείωσε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «στην προσπάθεια να αποκτήσουν ένα ικανό μέγεθος, που θα τις καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμες, αλλά και να διεθνοποιηθούν, να αναζητήσουν επενδυτές εκτός Ελλάδας, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νέες αγορές», αναφέροντας ότι το Επιμελητήριο θα έχει, για μια ακόμη χρονιά, παρουσία στην BEYOND 2024 στη Θεσσαλονίκη, και στη διεθνή έκθεση Web Summit της Λισαβόνας τον Νοέμβριο. Όπως ανέφερε, το ΕΒΕΑ έχει επενδύει συστηματικά στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, εδώ και μια δεκαετία, και είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που ίδρυσε θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων το 2014, στη συνέχεια επιταχυντή, καθώς και το πρώτο Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. «Για εμάς η πρόκληση της επόμενης δεκαετίας είναι να αναδείξουμε την καινοτομία σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Να αποκτήσουμε μια κρίσιμη μάζα καινοτόμων εταιριών, με ικανότητες για γρήγορη ανάπτυξη, οι οποίες έχουν την εξωστρέφεια στο DNA τους και θα μπορέσουν να μεταδώσουν μια νέα κουλτούρα καινοτομίας στο σύνολο της επιχειρηματικότητας», τόνισε η κα Εφραίμογλου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται, αυτό το διάστημα, για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και στην έμφαση που δίνει το Επιμελητήριο στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων να προετοιμαστούν για το μέλλον, τόσο στο σκέλος της έλλειψης ή της αναντιστοιχίας ανθρώπινου δυναμικού όσο και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ειδικά για την πράσινη μετάβαση, όπως είπε, φαίνεται ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τη σημασία της προετοιμασίας τους παρότι και σε αυτό το πεδίο έρχονται περιορισμοί από την Ευρώπη, ενώ το ίδιο το ΕΒΕΑ μετράει, ήδη, το ανθρακικό αποτύπωμά του με στόχο το 2025 να είναι μηδενικό. Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, το ΕΒΕΑ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, αλλά και εργαστήρια εκπαίδευσης των επιχειρήσεων σε θέματα δεξιοτήτων. «Για όλες αυτές τις δράσεις, συνεργαζόμαστε με ένα ευρύ φάσμα φορέων: την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη ΔΥΠΑ, με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της κυβέρνησης, αλλά και με κλαδικούς φορείς και πρωτοβουλίες», ανέφερε η κα Εφραίμογλου.

Ειδικά για την υλοποίηση νέων δράσεων, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επιγραμματικά ανέφερε ότι «Σε συνεργασία με την Deloitte ξεκίνησε η διεξαγωγή μιας κυλιόμενης έρευνας, η οποία έχει σκοπό να αποτυπώνει σε τακτική βάση τον σφυγμό του επιχειρείν. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη λειτουργία ειδικού HelpDesk για τα προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιήσουν. Σχεδιάζουμε την έκδοση οδηγού καλών πρακτικών διακυβέρνησης για οικογενειακές επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τον κύκλο ενημερωτικών δράσεων, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, για τις τάσεις που διαμορφώνονται σε κάθε κλάδο. Σε συνεργασία με τη Microsoft, υλοποιήσαμε έρευνα, με σκοπό την αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και την ανάδειξη βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή και συνεχίζουμε τη συνεργασία με την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης “Empowering Women 45+”, το οποίο απευθύνεται σε άνεργες γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ακόμη, σύντομα θα εγκαινιάσουμε μια νέα συνεργασία με τον Όμιλο Τεχνητής Νοημοσύνης Ai Catalyst, υπογράφοντας και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που έχει στόχο να συμβάλει στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία».

Ακόμη, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πήραν μέρος και Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, ως ομιλητές σε διάφορες συζητήσεις. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Δημήτριος Δημητρίου, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Καλλιεργώντας ένα ακμάζον οικοσύστημα ΜμΕ για μια ισχυρότερη οικονομία», όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν τους όρους και τις δυνατότητες βελτίωσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. To Μέλος της Δ.Ε. του ΕΒΕΑ και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, κ. Νικόλαος Βασιλείου, πήρε μέρος σε δύο πάνελ που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και αφορούσαν σε ζητήματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων και θέματα κυκλικής οικονομίας. O κ. Ευριπίδης Δοντάς, Mέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, πήρε μέρος σε συζήτηση για τη σημασία των ορθών δεδομένων στη σημερινή ψηφιακή εποχή στις επιχειρήσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών. Ενώ, ο κ. Απόστολος Σίσκος, επίσης Mέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Η πολυδιάστατη συμβολή του τραπεζικού τομέα στη βιώσιμη μετάβαση των επιχειρήσεων».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο