Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή 94η ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.
Χαιρετισμό στη συνέλευση θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές στοχεύσεις της κυβέρνησης καθώς και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας.
Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που έρχεται στην Κύπρο για το σκοπό αυτό.
Κύριος ομιλητής στη συνέλευση θα είναι ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις και απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου για την οικονομία.
Στην ετήσια έκθεση που κυκλοφόρησε ενόψει της γενικής συνέλευσης, το ΚΕΒΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αν και η οικονομία είναι σε καλύτερη θέση, εντούτοις δεν έχουν επουλωθεί οι πολλές πληγές που μας κληροδότησε η πανδημία. Σήμερα και ενώ σιγά – σιγά επανήλθαμε στην κανονικότητα, το Επιμελητήριο διαπιστώνει την ύπαρξη προβλημάτων όπως:
- Τη χειροτέρευση των δεικτών στα δημόσια οικονομικά, με πιο ανησυχητική την αλματώδη άνοδο του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
- Την έκθεση επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε τραπεζικά δάνεια.
- Την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας χρήματος στην αγορά.
- Τη συνεχή διόγκωση των ελλειμμάτων του κράτους.
- Την αστάθεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το ΚΕΒΕ ανησυχεί επίσης πολύ από την καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (Δημόσιας Υπηρεσίας, Δικαιοσύνης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης), από την αύξηση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα, τον αργό ρυθμό που προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας, την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε αρκετά επαγγέλματα, καθώς και από μια σειρά άλλων προβλημάτων.
Την ίδια ώρα, το ΚΕΒΕ, παρακολουθεί με αγωνία τις αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, όπου η αύξηση του κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορικών επέφεραν το φαύλο κύκλο του πληθωρισμού και της ενδεχόμενης έλλειψης βασικών προϊόντων.
Αφού ζητά από τα κόμματα και τη Βουλή να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις για να αξιοποιήσει η χώρα μας τους πόρους ύψους 2,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιώνει:
- Συνέχιση της στοχευμένης στήριξης σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επηρεάζονται από την πανδημία.
- Αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.
- Επιμονή στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
- Πλήρη εκσυγχρονισμό του Φορολογικού συστήματος, με στόχο να καταστεί πιο απλό και να κατατείνει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ελκυστικότητας της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού.
- Ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσα από την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με παράλληλη διατήρηση χαμηλών φορολογικών συντελεστών που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.
- Μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, στην καινοτομία και την προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων με ψηλή προστιθέμενη αξία.
- Ισορροπημένη ανάπτυξη στους διάφορους τομείς, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος υπέρ-εξάρτησης της οικονομίας από κάποιους τομείς, όταν υποστούν σημαντικό πλήγμα.
- Συγκράτηση των καταναλωτικών, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών και ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών του κράτους.
- Διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής μείωσης του δημόσιου χρέους που να προωθηθεί σταδιακά (ορίζοντα 3-5 χρόνων), όταν σταθεροποιηθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
- Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του Δημοσίου χρέους με χαμηλά επιτόκια ώστε να είναι μακροχρόνια πιο βιώσιμο.
Τέλος, το ΚΕΒΕ καλεί όλους, κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, παραγωγικές τάξεις, και τις συντεχνίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο αύριο.
Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ θα παρευρεθούν Υπουργοί, Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ξένοι πρέσβεις και επιχειρηματίες μέλη του ΚΕΒΕ.