english-flag
Search

Υπόμνημα Επιμελητηρίου Δράμας προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

  • Μείωση βάσης και ένταξη επιλαχόντων άμεσα στα Σχέδια Βελτίωσης 2022 (μέτρο 4.1.5)

Στο μέτρο 4.1.5 σύμφωνα µε στοιχεία των διαχειριστικών αρχών, από τα 403.147.798 ευρώ προϋπολογισμού  που έχουν εγκριθεί για τα Σχέδια Βελτίωσης , μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί μόλις 24.522.121 ευρώ, δηλαδή υπάρχει ελάχιστο ποσοστό απορρόφησης πόρων 6,1%.

 Η εκτίμηση του Επιμελητηρίου Δράμας αλλά και παραγόντων της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων,  είναι ότι  ούτε το 50% από τα Σχέδια Βελτίωσης δεν πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2025, όπου λήγει ουσιαστικά η προθεσμία υποβολής για το πρώτο αίτημα πληρωμής . Ταυτόχρονα όπου υπάρχουν επενδύσεις σε κτίρια και υποδομές, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις διάφορες αδειοδοτήσεις και επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μη υλοποίησης έργων.

Προτείνουμε την μείωση της βάσης και ένταξη των επιλαχόντων ώστε να μην κινδυνεύσει το πρόγραμμα από χαμηλή απορροφητικότητα  και να μείνουν εκτός επιλαχόντες επενδυτές που έχουν δυνατότητες υλοποίησης.

  • Ένταξη της ΠΕ Δράμας στο πρόγραμμα «Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια μέσα (πτητικό και μετεωρολογικό υποσύστημα), προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία και προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης» του ΕΛΓΑ

Η  ΠΕ Δράμας απουσιάζει από το πρόγραμμα  της εναέριας χαλαζικής προστασίας, πράγμα που μας δημιουργεί εύλογη δυσαρέσκεια και ανησυχία, την στιγμή που η περιοχή μας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές από χαλάζι. Στον σχεδιασμό σας για τον καθορισμό των περιοχών, δεν έχει ληφθεί υπόψη, ότι η ΠΕ Δράμας, εκτός όλων των άλλων δυναμικών καλλιεργειών, είναι περιοχή σημαντικών αμπελώνων οινοποιείων (ευγενών ποικιλιών μεγάλης αξίας) αλλά και  υψηλής προστιθέμενης αξίας λόγω του παραγόμενου εξαγώγιμου τοπικού μας οίνου, βραβευμένου διεθνώς.  Μάλιστα το 2021 είχαν πληγεί από χαλάζι αμπελώνες με μεγάλη ζημία στις επιχειρήσεις. (Τον Αύγουστο του 2024 το Επιμελητήριο Δράμας είχε παρέμβει στην διαβούλευση του διαγωνισμού του ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα με επιστολή του αρ πρωτ 1211/29-8-2024 και κοινοποίηση προς το Υπουργείο και το γραφείο Πρωθυπουργού)

Ενώ έχουν ενταχθεί στην Περιοχή Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης  οι ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης & Ροδόπης, δυστυχώς εξαιρέσατε τη ΠΕ Δράμας κοινή περιοχή παρέμβασης, πράγμα που και άδικο είναι και δεν προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση λόγω γειτνίασης με την Καβάλα.

Ζητούμε εκ νέου & εκ μέρους των Οινοποιειών- Αμπελουργών & αγροτών κυρίως με δενδρώδεις καλλιέργειες, να εντάξετε έστω και τώρα, την περιοχή της ΠΕ Δράμας στο πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, και να αποκαταστήσετε την ισορροπία και ισότιμη αντιμετώπιση των αγροτών της ΑΜ-Θ.

  • Εξόχως απαράδεκτη η λειτουργία του ΟΠΣΚΕ (πληροφοριακό σύστημα)

Εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων που καταγράφονται καθημερινά στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, η ταλαιπωρία των επενδυτών, των συμβούλων αλλά και του ίδιου του Υπουργείου είναι δυστυχώς μεγάλη. Έχει οδηγήσει πολλές φορές σε αναγκαστικές παρατάσεις των υποβολών επενδυτικών έργων στα προγράμματα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι πραγματικά λυπηρό στον 21ο αιώνα, όταν ήδη η τεχνητή νοημοσύνη εντάσσεται σχεδόν παντού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εμφανίζει αυτή την εικόνα στο πληροφοριακό σύστημα. Η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων είναι αναγκαιότητα και πρέπει να καταστεί πρώτη προτεραιότητα, ώστε επιτέλους να υπάρξει ταχύτητα, αξιοπιστία & διαλειτουργικότητα.

  • Προώθηση τοπικών προϊόντων σε εκθέσεις του Εξωτερικού & Εσωτερικού. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων της χώρας στην προώθηση της εξωστρέφειας του κλάδου της αγροδιατροφής.

Πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων της χώρας ως  αρμόδιοι φορείς για την προώθηση της εξωστρέφειας, είναι να καταστούν δικαιούχοι προγραμμάτων προώθησης των προϊόντων αγροδιατροφής, όπως συνέβαινε την δεκαετία του 2000 με το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 1-2-3 & που έφερε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στον κλάδο. Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊότων, οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί αλλά και βιομηχανικές επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα, είναι μέλη των Επιμελητηρίων της χώρας και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας. Αν θέλουμε να καταστήσουμε τους αγρότες επιχειρηματίες, τα Επιμελητήρια μπορούν να συνδράμουν εκ του ρόλου τους και την τεχνογνωσία τους στην προώθηση και προβολή των παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων.

 Με γνώμονα την συνεργασία,  το Επιμελητήριο Δράμας θα συνεχίζει να προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης του & ειδικότερα στον κλάδο της αγροδιατροφής και της αγροτικής παραγωγής  που αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας της ΠΕ Δράμας.

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (AssociationofEuropeanBorderRegions)

Μετάβαση στο περιεχόμενο